Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Bespaar op al je
vaste lasten

Bespaar € 200,- op je Energierekening

Met de Vastelastenbond bespaar je op alle vaste lasten 

Gemiddelde besparing op al je vaste lasten

€1.000,- p.j

Meer informatie

Groene energieleveranciers | Wie is duurzaam en wie niet?

Donderdag 26 oktober 2017 18:25Margot Boesveld

Duurzame leveranciersDeze week werd een nieuw onderzoeksrapport naar de mate van vergroening in Nederland gepresenteerd. Uit dit onderzoek is gebleken dat de elektriciteit die door consumenten wordt afgenomen steeds groener wordt en dat is goed nieuws! Maar liefst  64 procent van de Nederlandse huishoudens hadden vorig jaar een contract voor groene stroom. En deze grotere vraag naar groene energie maakt dat energieleveranciers ook investeren in duurzame energie en willen voldoen aan deze stijgende vraag.

Waar worden energieleveranciers op beoordeeld?

De duurzaamheid van de geproduceerde en/of ingekochte stroom, de geleverde stroom aan consumenten en het investeringsbeleid zijn onder de loep genomen. In dit onderzoek werden 30 energieleveranciers onder de loep genomen en beoordeeld. Het opwekken van stroom kan op verschillende manieren. De keuzes die leverancier daarin maken, kunnen een groot verschil maken voor het milieu, maar ook de keuze die u maakt qua contract bij uw energieleverancier is van invloed. Sommige leveranciers produceren hun eigen stroom, andere leveranciers kopen alleen maar stroom in en verkopen deze weer door.

Toename inkoop van Nederlandse bodem

Er zijn nauwelijks meer energieleveranciers die alleen nog grijze stroom aan particulieren leveren. De levering van groene stroom gebeurt vaak door gebruik te maken van buitenlandse groene stroom certificaten. Gelukkig is dit de afgelopen jaren flink afgenomen en kiezen leveranciers steeds vaker voor Nederlandse bronnen. In Nederland weet je zeker dat je écht groene stroom hebt, als deze voor minimaal 80% in Nederland is opgewekt.

Kanttekeningen onderzoek

Zoals bij elk onderzoek ik het goed om verder te kijken dan uw neus lang is. De Vastelastenbond zou de Vastelastenbond niet zijn om kritisch te kijken naar het onderzoek. Wat opvalt is:

  • Er wordt voornamelijk gekeken naar stroomleveranciers. Elektriciteit is natuurlijk niet het enige dat telt bij een degelijk onderzoek. Er zou ook gekeken moeten worden naar boscompensatie met betrekking tot groen gas. Zo compenseert energieleverancier Greenchoice bijvoorbeeld als enige grote leverancier al het gasverbruik van klanten via wereldwijde bosprojecten. Dat telt in het onderzoek helaas niet mee.
  • Zakelijke groene levering niet meegenomen. Het onderzoek richt zich uitsluitend op  leveranciers die op de consumentenmarkt actief zijn. Zakelijke leveranciers en of levering worden volledig buiten beschouwing gelaten. Voor veel bedrijven zeer nadelig zou uitpakken. Sterker nog: de bedrijven die boven aan staan doen niet/nauwelijks aan zakelijke levering.
  • Groene energie in percentage van de grootte van het bedrijf. Ook speelt de grootte van het bedrijf een rol. Voor kleinere organisaties is het gemakkelijker groene energie te leveren dan de grotere organisaties.

Hoe controleert u nu of de energie die u van uw leverancier afneemt duurzaam is geproduceerd of ingekocht?

Er zijn een aantal verschillende manieren om er achter te komen of uw energieleverancier echt groen is of niet.

1.Controleer uw energiecontract

Elk energiecontract heeft zijn eigen samenstelling. De hoeveelheid ‘groene stroom’ kan dus per product erg verschillen. Op uw energiecontract kunt u terugvinden op welke manier de energie die u afneemt wordt ingekocht. Dat u elektriciteit afneemt van een energieleverancier die volgens deze lijst een vervuiler is, betekent dit niet automatisch dat de energie die u afneemt niet milieuvriendelijk is. Wilt u het zeker weten? Kijk dan uw energiecontract na.

De meest duurzame producten uit het onderzoek zijn:

Stroomleverancier

Duurzaamste stroomproduct

Pure Energie

Pure Energie/100%groen

Qurrent

Groene stroom

OM

Elk product van OM

Vandebron

Windenergie of zonne-energie

Powerpeers

Samenstroom

Huismerk Energie

Huismerk Energie

Greenchoice

100% Nederlandse wind

2.Kijk op het stroometiket

Ook op de website of jaarnota van uw energieleverancier kunt u op zoek gaan naar het stroometiket. Energieleveranciers zijn vanuit de overheid verplicht om jaarlijks de stroometiketten te publiceren. 

Dit artikel is samengesteld door Vereniging de Vastelastenbond. Het onderzoek naar de duurzaamheid van de energieleveranciers werd gedaan door: De consumentenbond, milieuorganisaties Greenpeace, Natuur en Milieu en Wise. U kunt geen rechten ontlenen aan deze publicatie. 

Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Jij kan de eerste zijn!

Plaats een reactie

Lees meer over