Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Bespaar op al je
vaste lasten

Bespaar € 200,- op je Energierekening

Met de Vastelastenbond bespaar je op alle vaste lasten 

Gemiddelde besparing op al je vaste lasten

€1.000,- p.j

Meer informatie

Herstel olieprijs in 2017 verwacht

Maandag 22 februari 2016 14:25Margot Boesveld

 

In 2017 is vraag en aanbod van olie weer in balans en begint de prijs langzaam te stijgen. Die voorspelling doet het Internationaal Energie Agentschap (IEA) in een maandag gepubliceerd rapport. De enorme olievoorraden die de afgelopen jaren zijn opgebouwd, in de Verenigde Staten zelfs tot het hoogste punt in 86 jaar, zetten een rem op een vlug herstel van de olieprijs.

Het IAE ziet de olieprijs op korte termijn niet snel herstellen, blijkt uit het rapport. Alleen wanneer landen die niet bij oliekartel OPEC zijn aangesloten hun productie flink verlagen of als de vraag naar olie wereldwijd flink groeit, kan de prijs binnen afzienbare tijd weer stijgen. Maar dat acht het IAE niet waarschijnlijk.

De organisatie houdt wel een slag om de arm. Door een grote, geopolitieke gebeurtenis kunnen olieprijzen een onverwachte wending nemen en kunnen de voorspellingen overboord worden gezet.

Productie olie

Het Agentschap ziet de olieproductie tussen 2015 en 2021 dalen als gevolg van de teruggeschroefde investeringen van grote olieconcerns. Wereldwijd wordt dit jaar 17 procent minder uitgegeven aan de exploratie en productie van olie. In 2015 bedroeg die krimp 24 procent. De daling van de olieprijs begon in de zomer van 2014, toen een vat ruwe Brentolie op het hoogtepunt 115 dollar kostte. Inmiddels is onder andere door overproductie de prijs van een vat Brentolie gedaald tot rond de 30 dollar.

Olieprijs en vliegtickets

U zou denken dat wanneer de olieprijs daalt, naast benzine voor uw auto en de gasprijs, ook de vliegtickets goedkoper moeten worden. Dat is echter niet het geval. Op 18 februari kwam in het nieuws dat de olieprijs nog niet tot goedkopere vliegtickets leidt. Zo wordt brandstof voor vliegtuigvervoer lang van tevoren ingekocht zodat de vliegorganisatie  zich kan indekken tegen sterke prijsstijgingen, dat betekent ook dat een prijsdaling niet direct doorwerkt. 

Daarbij wordt olie afgerekend in dollars. Aangezien de Amerikaanse munt sterker is geworden ten opzichte van de euro, drukt dat op de kostenbesparing. "Als de brandstofprijzen op de lange termijn zo laag blijven, dan ligt het voor de hand dat zich dat vertaalt in lagere vliegtickets", aldus Pieter Elbers van KLM.

Update 24 februari: stijging olievoorraden VS

De olievoorraden in de Verenigde Staten zijn afgelopen week verder toegenomen. In totaal lagen afgelopen week 507,6 miljoen vaten ruwe olie opgeslagen. Dat zijn er 3,5 miljoen meer dan een week eerder, toen al het hoogste niveau sinds 1930 werd bereikt. Dat blijkt uit gegevens die de overheidsdienst Energy Information Administration (EIA) woensdag naar buiten heeft gebracht. De afgelopen anderhalf jaar zijn als gevolg van overproductie de olieprijzen hard gedaald.

Voordeel voor de consument

Vereniging de Vastelastenbond houdt met haviksogen de energiemarkt in de gaten. Een daling van olieprijs betekent dat ook de gasprijs daalt. Voorlopig wordt verwacht dat de prijzen laag blijven. Is het inderdaad het geval dat er in 2017 een herstel van olieprijs wordt verwacht, dan zal ook de gasprijs weer stijgen. Het kan dan verstandiger zijn om - voordat de tarieven weer gaan stijgen - een energiecontract voor langere periode (2 a 3 jaar) vast te zetten, zodat u als consument profiteert van de lage prijs, aldus Dirk-Jan Wolfert Vereniging de Vastelastenbond.

 

Bron: Vastelastenbond en Nu.nl

Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Jij kan de eerste zijn!

Plaats een reactie

Lees meer over