Herstel olieprijs in 2017 verwacht
Maandag 22 februari 2016 14:25:58

In 2017 is vraag en aanbod van olie weer in balans en begint de prijs langzaam te stijgen. Die voorspelling doet het Internationaal Energie Agentschap (IEA) in een maandag gepubliceerd rapport. De enorme olievoorraden die de afgelopen jaren zijn opgebouwd, in de Verenigde Staten zelfs tot het hoogste punt in 86 jaar, zetten een rem op een vlug herstel van de olieprijs.

Het IAE ziet de olieprijs op korte termijn niet snel herstellen, blijkt uit het rapport. Alleen wanneer landen die niet bij oliekartel OPEC zijn aangesloten hun productie flink verlagen of als de vraag naar olie wereldwijd flink groeit, kan de prijs binnen afzienbare tijd weer stijgen. Maar dat acht het IAE niet waarschijnlijk.

De organisatie houdt wel een slag om de arm. Door een grote, geopolitieke gebeurtenis kunnen olieprijzen een onverwachte wending nemen en kunnen de voorspellingen overboord worden gezet.

Productie olie

Het Agentschap ziet de olieproductie tussen 2015 en 2021 dalen als gevolg van de teruggeschroefde investeringen van grote olieconcerns. Wereldwijd wordt dit jaar 17 procent minder uitgegeven aan de exploratie en productie van olie. In 2015 bedroeg die krimp 24 procent. De daling van de olieprijs begon in de zomer van 2014, toen een vat ruwe Brentolie op het hoogtepunt 115 dollar kostte. Inmiddels is onder andere door overproductie de prijs van een vat Brentolie gedaald tot rond de 30 dollar.

Olieprijs en vliegtickets

U zou denken dat wanneer de olieprijs daalt, naast benzine voor uw auto en de gasprijs, ook de vliegtickets goedkoper moeten worden. Dat is echter niet het geval. Op 18 februari kwam in het nieuws dat de olieprijs nog niet tot goedkopere vliegtickets leidt. Zo wordt brandstof voor vliegtuigvervoer lang van tevoren ingekocht zodat de vliegorganisatie  zich kan indekken tegen sterke prijsstijgingen, dat betekent ook dat een prijsdaling niet direct doorwerkt. 

Daarbij wordt olie afgerekend in dollars. Aangezien de Amerikaanse munt sterker is geworden ten opzichte van de euro, drukt dat op de kostenbesparing. "Als de brandstofprijzen op de lange termijn zo laag blijven, dan ligt het voor de hand dat zich dat vertaalt in lagere vliegtickets", aldus Pieter Elbers van KLM.

Update 24 februari: stijging olievoorraden VS

De olievoorraden in de Verenigde Staten zijn afgelopen week verder toegenomen. In totaal lagen afgelopen week 507,6 miljoen vaten ruwe olie opgeslagen. Dat zijn er 3,5 miljoen meer dan een week eerder, toen al het hoogste niveau sinds 1930 werd bereikt. Dat blijkt uit gegevens die de overheidsdienst Energy Information Administration (EIA) woensdag naar buiten heeft gebracht. De afgelopen anderhalf jaar zijn als gevolg van overproductie de olieprijzen hard gedaald.

Voordeel voor de consument

Vereniging de Vastelastenbond houdt met haviksogen de energiemarkt in de gaten. Een daling van olieprijs betekent dat ook de gasprijs daalt. Voorlopig wordt verwacht dat de prijzen laag blijven. Is het inderdaad het geval dat er in 2017 een herstel van olieprijs wordt verwacht, dan zal ook de gasprijs weer stijgen. Het kan dan verstandiger zijn om - voordat de tarieven weer gaan stijgen - een energiecontract voor langere periode (2 a 3 jaar) vast te zetten, zodat u als consument profiteert van de lage prijs, aldus Dirk-Jan Wolfert Vereniging de Vastelastenbond.

 

Bron: Vastelastenbond en Nu.nl

Margot Boesveld
Vrolijk en een tikkeltje eigenwijs. Sinds 2013 werkzaam bij de Vastelastenbond als marketing coördinator. Expert op het gebied van alles wat er in de vaste lastenwereld gebeurt.
Wil jij altijd op de hoogte zijn van de blogs van de Vastelastenbond?
Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.
Share thisShare this
Er zijn geen nog geen reacties geplaatst. Bent u misschien de eerste die een reactie plaatst?
Bekijk ook
Nigeria steunt bevriezing olieproductie voor prijsherstel
Nigeria staat achter plannen van onder meer Saudi-Arabië en Rusland om de olieproductie te bevriezen op het huidige niveau. Dat heeft olieminister Emmanuel Kachikwutold zondag gezegd. Nigeri...
1 miljoen overstappers zorgverzekering
Ruim een miljoen mensen zijn per 1 januari overgestapt naar een andere zorgverzekeraar. Het definitieve overstappercentage bedraagt daarmee 6,3 procent. Dat blijkt uit verschenen cijfers van vrij...
Ziggo en Vodafone gaan fuseren
Ziggo en Vodafone Nederland gaan samen verder als één bedrijf. De nieuwe provider met een vast en mobiel netwerk moet beter concurreren met bedrijven als KPN, T-Mobile en Tele2. Liber...