Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Kies voor de VasteLastenBundel

Bespaar € 360,- op je Energierekening

Besteed je vaste lasten uit 

Besteed je energierekening en verzekeringen aan onze experts uit en profiteer altijd van de beste prijs en dekking! Geen gedoe en meer vrije tijd voor:

€15,- p.m.

(of €150,- p.j.)

Meer informatie

Huis verkopen of kopen tijdens coronacrisis? Hoe zit het met huizenprijzen en de hypotheek?

Zaterdag 02 mei 2020 11:47Margot Boesveld
Coronacrisis en de huizenmarkt

Coronacrisis en de huizenmarkt

Even leek het er dus op dat de huizenmarkt ook direct besmet werd door het coronavirus. Als we nu de balans opmaken blijkt dat de huizenmarkt even kortstondig werd opgeschud, maar inmiddels is duidelijk dat de huizenmarkt nagenoeg gelijk blijft. Wel zien we een lichte stijging van de hypotheekrente en een langere doorlooptijd van een hypotheek aanvraag.

In de weken van de coronacrisis werden er wekelijks in de prijsklasse 3 tot 4 ton gemiddeld ruim 5% meer woningen verkocht dan in de weken daarvoor. Terwijl in de uiterste klassen (woningen tot 150 duizend euro en die van 1 miljoen en meer) er gemiddeld ruim 5% minder woningen verkocht zijn. Als we specifiek inzoomen op de regio’s van de grote steden doen Den Haag en Amsterdam het zo’n 10% minder goed dan de weken voor de crisis en scoort Rotterdam 5% minder. Utrecht daarentegen telt gemiddeld per week ruim 10% meer verkopen dan vlak voor de crisis. (bron: NVM)

Huizenprijzen omlaag of gelijk gebleven?

Verschillende deskundigen voorspelden een aantal weken geleden dat huizenprijzen kunnen gaan dalen naar aanleiding van de coronacrisis. Toch blijken mensen die al tijden op zoek zijn naar een woning vooralsnog niet af te haken. Sterker nog; de serieuze zoeker blijft over en trekt serieus de portemonnee. Sterker nog er wordt nog steeds vaak boven de vraagprijs betaald voor een woning.

Hypotheekrente en extra vragenlijst hypotheekverstrekkers

Hypotheekrente stijgt weer. Er werd lange tijd verwacht dat de rentetarieven dit jaar op hetzelfde niveau zouden blijven, of zelfs iets konden dalen. Door de coronacrisis is dit beeld veranderd. Banken vragen over de gehele linie nu weer een hogere rente wanneer zij geld uitlenen aan bedrijven of gezinnen om het verhoogde risico te compenseren dat zij door de crisis lopen. Ook worden er meer vragen gesteld, wat kan zorgen voor een langere doorlooptijd. 

Doorlooptijd en coronaclausules

Er zijn de laatste tijd nieuwe ‘coronaclausules’ opgenomen in het koopcontract. Dat komt omdat door de coronacrisis kopers vaker onzeker zijn of zij de financiering wel rondkrijgen. Ze willen dan een financieringsvoorbehoud opnemen, waarmee ze soms zelfs tot de datum van de eigendomsoverdracht van de overeenkomst af kunnen.  Het financieringsvoorbehoud is een heel normale ontbindende voorwaarde.  Tijdens deze coronacrisis is het voor kopers wellicht verstandiger een paar weken extra af te spreken met de verkoper. Het risico op vertraging bij de financiering is nu groter.  Ook wordt er soms een overlijdensclausule meegenomen. Voor de corona uitbraak werd overlijden in het algemeen niet als voorbehoud afgesproken. Vooral kopers hebben nu behoefte aan zo’n voorbehoud. Wil je een huis kopen?  Dan kun je ook bij de notaris een verzekering afsluiten voor het geval hij of zij voor de overdracht sterft. Controleer dit even goed bij de notaris. Niet alle notarissen bieden deze optie.
 

"Tijdens deze coronacrisis is het voor kopers wellicht verstandiger een paar weken extra af te spreken met de verkoper. Het risico op vertraging bij de financiering is nu groter."
Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Jij kan de eerste zijn!

Plaats een reactie

Lees meer over Vaste lasten | Geldzaken

Wist je dat er wel 30 huishoudboekjes zijn? Wat is het beste (online)huishoudboekje?

Welk (online) huishoudboekje past het beste bij jou?

Donderdag 16 april 2020 14:28

Huishoudboekjes In 5 stappen het (online) kasboek kiezen Welke functies zijn belangrijk? Hoe zit het met de privacy? 50-30-20 regel > Ruim 60% van de Nederlandse huishouden...

Lees meer
Alles over energie, verzekeringen en andere tips voor je vaste lasten

7 x tips financieel overzicht creëren

Vrijdag 03 april 2020 16:43

Het klink heel logisch. Als je minder inkomen hebt, moet je ook minder uitgeven. De meeste huishoudens doen dit door te bijvoorbeeld anders boodschappen te doen, minder uitstapjes te maken of&nbs...

Lees meer
De corona-uitbraak betekent misschien voor jou wel een ingrijpende financiële verandering. Welke uitgaven zijn noodzakelijk en welke kun je (misschien tijdelijk) schrappen

Financiële zekerheid in onzekere tijden

Dinsdag 31 maart 2020 15:52

Veranderingen in je persoonlijke situatie zorgen vaak voor veranderingen in jouw portemonnee. Het is dan altijd goed om jouw situatie opnieuw in kaart te brengen. De corona-uitbraak betekent...

Lees meer
Let op: er is een spookfactuur in omloop van waterbedrijf Waternet

Pas op: Nepfactuur Waternet

Vrijdag 27 maart 2020 09:10

In deze tijden van crisis slaan criminelen ook jammer genoeg hun slag. Er zijn diverse spookfacturen in omloop. Zo kreeg een klant van de Vastelastenbond, wonende in Almelo een factuur van waterbedrij...

Lees meer