Huis verkopen of kopen tijdens coronacrisis? Hoe zit het met huizenprijzen en de hypotheek?
Zaterdag 02 mei 2020 11:47:43

Even leek het er dus op dat de huizenmarkt ook direct besmet werd door het coronavirus. Als we nu de balans opmaken blijkt dat de huizenmarkt even kortstondig werd opgeschud, maar inmiddels is duidelijk dat de huizenmarkt nagenoeg gelijk blijft. Wel zien we een lichte stijging van de hypotheekrente en een langere doorlooptijd van een hypotheek aanvraag.

In de weken van de coronacrisis werden er wekelijks in de prijsklasse 3 tot 4 ton gemiddeld ruim 5% meer woningen verkocht dan in de weken daarvoor. Terwijl in de uiterste klassen (woningen tot 150 duizend euro en die van 1 miljoen en meer) er gemiddeld ruim 5% minder woningen verkocht zijn. Als we specifiek inzoomen op de regio’s van de grote steden doen Den Haag en Amsterdam het zo’n 10% minder goed dan de weken voor de crisis en scoort Rotterdam 5% minder. Utrecht daarentegen telt gemiddeld per week ruim 10% meer verkopen dan vlak voor de crisis. (bron: NVM)

Huizenprijzen omlaag of gelijk gebleven?

Verschillende deskundigen voorspelden een aantal weken geleden dat huizenprijzen kunnen gaan dalen naar aanleiding van de coronacrisis. Toch blijken mensen die al tijden op zoek zijn naar een woning vooralsnog niet af te haken. Sterker nog; de serieuze zoeker blijft over en trekt serieus de portemonnee. Sterker nog er wordt nog steeds vaak boven de vraagprijs betaald voor een woning.

Hypotheekrente en extra vragenlijst hypotheekverstrekkers

Hypotheekrente stijgt weer. Er werd lange tijd verwacht dat de rentetarieven dit jaar op hetzelfde niveau zouden blijven, of zelfs iets konden dalen. Door de coronacrisis is dit beeld veranderd. Banken vragen over de gehele linie nu weer een hogere rente wanneer zij geld uitlenen aan bedrijven of gezinnen om het verhoogde risico te compenseren dat zij door de crisis lopen. Ook worden er meer vragen gesteld, wat kan zorgen voor een langere doorlooptijd. 

Doorlooptijd en coronaclausules

Er zijn de laatste tijd nieuwe ‘coronaclausules’ opgenomen in het koopcontract. Dat komt omdat door de coronacrisis kopers vaker onzeker zijn of zij de financiering wel rondkrijgen. Ze willen dan een financieringsvoorbehoud opnemen, waarmee ze soms zelfs tot de datum van de eigendomsoverdracht van de overeenkomst af kunnen.  Het financieringsvoorbehoud is een heel normale ontbindende voorwaarde.  Tijdens deze coronacrisis is het voor kopers wellicht verstandiger een paar weken extra af te spreken met de verkoper. Het risico op vertraging bij de financiering is nu groter.  Ook wordt er soms een overlijdensclausule meegenomen. Voor de corona uitbraak werd overlijden in het algemeen niet als voorbehoud afgesproken. Vooral kopers hebben nu behoefte aan zo’n voorbehoud. Wil je een huis kopen?  Dan kun je ook bij de notaris een verzekering afsluiten voor het geval hij of zij voor de overdracht sterft. Controleer dit even goed bij de notaris. Niet alle notarissen bieden deze optie.
 

"Tijdens deze coronacrisis is het voor kopers wellicht verstandiger een paar weken extra af te spreken met de verkoper. Het risico op vertraging bij de financiering is nu groter."
Margot Boesveld
Vrolijk en een tikkeltje eigenwijs. Sinds 2013 werkzaam bij de Vastelastenbond als marketing coördinator. Expert op het gebied van alles wat er in de vaste lastenwereld gebeurt.
Wil jij altijd op de hoogte zijn van de blogs van de Vastelastenbond?
Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.
Er zijn geen nog geen reacties geplaatst. Bent u misschien de eerste die een reactie plaatst?
Bekijk ook
Nederlander kan veel geld gaan verdienen met elektrische auto en warmtepomp
Nederlanders met een elektrische auto, zonnepanelen of een warmtepomp kunnen hun energienota straks met honderden euro's per jaar verlagen door stroom terug te leveren aan het elektriciteitsnet. D...
Besparing op stroom en gas loopt op tot ruim 800 euro
Energie Vanzelf Geregeld klanten gaan ongekend veel besparen door gedaalde energieprijzen. Elke dag regelen we bij de Vastelastenbond stroom en gas contracten voor onze klanten. So...
Huurder gaat niet meer betalen voor verduurzaming (door Startmotorkader)
100.000 huurwoningen gaan zonder extra kosten voor huurders van aardgas af. Deze huurwoningen gaan versneld van aardgas af met Startmotorkader.  De warmtevoorziening van honderdduizend huurwoni...

Populair

Word gratis lid van de Vastelastenbond
Als lid van de Vastelastenbond begin je meteen met profiteren:
  • Gratis WOZ-waarde check
  • Advies over al je energievragen
  • Energiefeitjes & bespaartips in je mailbox
  • Jaarlijks adviesgesprek over je vaste lasten

Lees hoe we anderen hebben geholpen

10
Gewoon perfect ontzorgt.
Een uitstekende klantenservice. Op, voor mij serieuze, vragen krijg ik vlot en duidelijk antwoord.
9
Keurig geregeld
Alles keurig op tijd geregeld.
10
Geen omkijken naar
Alles prima en automatisch geregeld.
30-10-2019 Nico, Woerden
21-10-2019 Jan, Cuijk
21-10-2019 Jaap, Schiedam