“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | oprichter van de Vastelastenbond

Lees meer over ons

Bespaar op al je
vaste lasten

Bespaar € 200,- op je Energierekening

Met de Vastelastenbond bespaar je op alle vaste lasten 

Gemiddelde besparing op al je vaste lasten

€1.000,- p.j

Meer informatie

Milieubelasting voor rekening burgers

Woensdag 10 augustus 2016 11:07Margot Boesveld

 

De overheid incasseerde vorig jaar 24,6 miljard euro aan milieubelastingen en -heffingen. Bijna twee derde daarvan werd betaald door burgers, bedrijven droegen een derde van de lasten bij.

Dit becijferde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het grootste deel van de totaal geïnde milieubelastingen en -heffingen bestond in 2015 uit accijns op brandstof, waarvan 3 miljard euro werd betaald door producenten en bijna 5 miljard door Nederlandse huishoudens.

Motorrijtuigenbelasting

De motorrijtuigenbelasting is de tweede inkomstenbron, waarvan producenten ruim 1 miljard voor hun rekening namen en burgers 4,5 miljard. Energiebelasting staat op de derde plaats, met ongeveer gelijk verdeelde lasten tussen producenten en burgers.

Afvalstoffenheffing, rioolrechten en afvalwaterheffing komen voor het merendeel op conto van de huishoudens, bpm en overige milieubelastingen en -heffingen worden in meerderheid door bedrijven betaald.

De vervuiler betaalt (niet altijd)

Het principe dat de vervuiler betaalt, gaat niet altijd op, stelt het CBS woensdag. Producenten zijn verantwoordelijk voor 80 procent van de uitstoot van broeikasgassen, maar betalen nog niet de helft van de belastingen op energie. Huishoudens, die nog geen vijfde bijdragen aan de uitstoot van broeikasgassen, betalen meer dan de helft.

Bron: ANP

Deel dit artikel

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Jij kan de eerste zijn!

Plaats een reactie

Lees meer over

Gezinnen dit jaar minder geld kwijt aan energie

Woensdag 10 augustus 2016 10:52

Huishoudens zijn dit jaar bijna € 100,- minder kwijt aan energie dan een jaar eerder. Met name elektriciteit is goedkoper geworden.  De jaarrekening komt bij een standaard verbruik uit...

Lees meer

Verzekeraar publiceert tarieven ziekenhuisingrepen

Woensdag 03 augustus 2016 12:32

Zorgverzekeraar CZ heeft als eerste verzekeraar de tarieven van ziekenhuisingrepen gepubliceerd. 'Wij vinden dat u mag weten wat uw zorg kost. En begrijpen dat u informatie over de prijs én...

Lees meer

Fusie Ziggo en Vodafone krijgt groen licht

Dinsdag 02 augustus 2016 10:08

De fusie tussen Ziggo en Vodafone Nederland wordt op korte termijn goedgekeurd door toezichthouders van de Europese Commissie. Dat stelde persbureau Reuters vrijdagavond op basis van ingewijden. Br...

Lees meer

Sportliefhebbers opgelet: Olympische spelen in Rio de Janeiro

Dinsdag 19 juli 2016 12:10

Word niet de dupe van onsportieve providers. Gaat u naar de olympische spelen in Rio de Janeiro? Pas op dat u geen goud betaalt voor uw Mb’s. Vereniging de Vastelastenbond zet de kosten voo...

Lees meer