Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Bespaar op al je
vaste lasten

Bespaar € 200,- op je Energierekening

Met de Vastelastenbond bespaar je op alle vaste lasten 

Gemiddelde besparing op al je vaste lasten

€1.000,- p.j

Meer informatie

Minister Kamp: 'Kolencentrales blijven open'

Vrijdag 20 januari 2017 09:28Margot Boesveld

 

Minister Kamp (Economische Zaken, VVD) heeft donderdag aan de Tweede Kamer laten weten dat er op dit moment geen noodzaak is de vijf resterende kolencentrales te sluiten.

De brief van Kamp, mede namens staatssecretaris Dijksma (PvdA) van Infrastructuur en Milieu, was een antwoord op de motie die in 2015 werd aangenomen door de Tweede Kamer. Daarin werd het kabinet opgeroepen om in overleg met de betrokkenen – energie-industrie, milieuorganisaties, werkgevers en werknemers – een plan op te stellen om de kolencentrales uit „uit te faseren”. Onder het Energieakkoord waren al vijf centrales uit de jaren tachtig stilgezet. Het ging nu nog om de Hemwegcentrale in Amsterdam, de Amercentrale in Geertruidenberg, de RWE-centrale in de Eemshaven en twee centrales op de Maasvlakte van Uniper (vroeger Eon) en Engie (vroeger GDF-Suez).

Sluiting kost 7 miljard

Uit het onderzoek dat de minister heeft laten uitvoeren naar de gevolgen van mogelijke sluiting, komt geen duidelijk beeld naar voren. Directe sluiting zou de eigenaren van de centrales 7 miljard euro kosten, en ook de afnemers op kosten jagen. Openhouden en strengere maatregelen om de uitstoot van CO2 te beperken, zouden ook voordelen kunnen hebben, aldus het rapport.

Reacties van andere partijen

De milieuorganisaties Greenpeace en Natuur & Milieu kwamen met een felle reactie en noemden de beslissing een zwart gat en een gemiste kans om de uitstoot van broeikasgassen fors te reduceren, zoals eind 2015 werd overeengekomen in het klimaatakkoord van Parijs.

Stientje van Veldhoven (D66), een van de indieners van de oorspronkelijke motie, noemt de brief in een reactie „slap”. „Het sluiten van de kolencentrales is de beste en goedkoopste manier om in Nederland de CO2-uitstoot flink terug te dringen.” De VVD onthield zich donderdagavond nog van commentaar. 

De partij van de Arbeid (PvDA) wil deze kabinetsperiode echter alsnog de sluiting afdwingen. Kamerlid Jan Vos kondigde in reactie op de brief van Kamp meteen aan met een wetsvoorstel te zullen komen om de twee resterende kolencentrales uit de jaren negentig per 2020 te sluiten en de drie nieuwste centrales per 2030. Of hij daarvoor een meerderheid in de Tweede Kamer zal vinden, is nog niet zeker.

 

Bron: NRC.nl publicatie 19 januari

Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Jij kan de eerste zijn!

Plaats een reactie

Lees meer over