“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | oprichter van de Vastelastenbond

Lees meer over ons

Bespaar op al je
vaste lasten

Bespaar € 200,- op je Energierekening

Met de Vastelastenbond bespaar je op alle vaste lasten 

Gemiddelde besparing op al je vaste lasten

€1.000,- p.j

Meer informatie

Ook stijging waterschapsbelasting voor Nederlandse huishoudens

Woensdag 21 februari 2018 16:26Margot Boesveld
Ook stijging waterschapsbelasting voor Nederlandse huishoudens

Ook stijging waterschapsbelasting voor Nederlandse huishoudens

WaterbelastingEen gezin met een eigen woning van 250.000 euro betaalt in 2018 gemiddeld 359 euro aan waterschapsbelasting. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van begrotingscijfers van de waterschappen. De stijging is volgens de Unie van Waterschappen te wijten aan klimaatverandering en inflatie, maar ook een stijging van de WOZ-waarde heeft invloed op deze stijging.

Waterschappen hebben twee hoofdtaken: het beheer en onderhoud van waterkeringen zoals duinen en dijken, zorg voor het vasthouden, bergen en eventueel aan- of afvoeren van water (de watersysteemtaak) en afvalwaterzuivering. Deze taken bekostigen ze grotendeels uit twee specifieke waterschapsheffingen: de watersysteemheffing en de zuiveringsheffing. De opbrengst van de watersysteemheffing stijgt in 2018 met 3,7 procent naar ruim 1,5 miljard euro. De opbrengst van de zuiveringsheffing stijgt in 2018 met 1,2 procent naar 1,3 miljard euro.

Woningeigenaren betalen meer aan heffingen door hogere WOZ

Een meerpersoonshuishouden betaalt in 2018 gemiddeld 1,2% meer aan waterschapsheffingen ten opzichte van 2017. Een alleenstaande met dezelfde woning betaalt 1,8 procent meer dan een jaar eerder. De totale belastingaanslag voor huishoudens zonder eigen woning is lager. Een gezin zonder koopwoning betaalt in 2018 gemiddeld 257 euro aan waterschapsbelastingen, een alleenstaande gemiddeld 144 euro. De stijging van de heffingsopbrengsten is onder meer terug te zien bij de heffing gebouwd die alleen voor woningeigenaren geldt. Het tarief voor de heffing gebouwd is gemiddeld nagenoeg gelijk aan 2018, maar de WOZ-waarde die de basis vormt van de heffing is voor veel woningen gestegen.

Hoogte van waterschapsbelasting afhankelijk van locatie

Locatie, locatie, locatie. Het blijft een belangrijke factor. De hoogte van de belastingtarieven verschilt sterk per waterschap. Inwoners van gemeentes die aan de kust en gedeeltelijk onder zeeniveau ligt betalen het meest aan waterschapsbelastingen in 2018. Het verschil kan oplopen tot ruim € 229,- op jaarbasis. 

Bron: www.cbs.nl/nl-nl/nieuws/2018/08/heffing-waterschap-stijgt-dit-jaar-harder-dan-in-2017 

Deel dit artikel

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Jij kan de eerste zijn!

Plaats een reactie

Lees meer over

Eneco neemt E.ON over

Eneco Groep neemt de Nederlandse verkoop- en leveringsactiviteiten E.ON over

Woensdag 21 februari 2018 15:39

Eneco Groep neemt de Nederlandse verkoop- en leveringsactiviteiten van E.ON (Uniper Benelux) over. Daartoe hebben beide energiebedrijven vandaag een overeenkomst ondertekend. Dankzij de overeenko...

Lees meer
Te hoge WOZ-waarde 2018

PERSBERICHT Huizenbezitters en huurders de dupe van te hoge WOZ-waarde

Dinsdag 20 februari 2018 09:00

Gemeentes zitten opnieuw fout met de jaarlijkse inschatting van de WOZ-waardes. Dat blijkt uit een eerste peiling van Previcus Vastgoed en Vereniging de Vastelastenbond. ‘Veel gemeentes schatten...

Lees meer
Huizenprijzen stijgen met 7 tot 8 procent

Huizenprijzen stijgen in 2018 met 7 tot 8 procent

Maandag 12 februari 2018 17:22

Op de huizenmarkt is het plafond nog niet bereikt. Economen van Rabobank verwachten dit jaar nog een stijging van gemiddeld 7 procent. In 2017 steeg de prijs van een koopwoning gemiddeld met 7,6 proce...

Lees meer
Zakelijke stroom en gas aftrekken BTW

Vastelastenbond waarschuwt voor misleiding zakelijke energie

Dinsdag 23 januari 2018 09:42

De afgelopen weken krijgen wij veel telefoon en e-mail van consumenten die een zakelijke inschrijving hebben bij KvK. Er zijn momenteel enkele partijen actief aan het werven voor zakelijke energiecont...

Lees meer