Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Bespaar op al je
vaste lasten

Bespaar € 200,- op je Energierekening

Met de Vastelastenbond bespaar je op alle vaste lasten 

Gemiddelde besparing op al je vaste lasten

€1.000,- p.j

Meer informatie

OPEC afspraken verlengd, gasprijzen omhoog

Woensdag 06 december 2017 13:49Margot Boesveld

Op 30 november 2017 vergaderden de OPEC-landen in Wenen. Oliekartel OPEC en enkele samenwerkende landen, waaronder Rusland, verlengen hun afspraken over een productiebeperking voor de oliewinning tot eind 2018. De oliemarkt anticipeerde de afgelopen maanden al op deze verlenging, waardoor de olieprijs opliep. Door deze stijging zitten ook de termijnprijzen voor gas in de lift. Ook Libië en Nigeria sluiten zich bij de deal aan, iets wat nog niet eerder was gebeurd. De huidige afspraken over een bevriezing van de olieproductie door de belangrijkste olie-exporterende landen loopt tot eind maart 2018.

De samenhang tussen aanbod en prijs speelt, ook in de olieproductie en gasprijzen een belangrijke rol. Olieproducerende landen kwamen jarenlang niet uit de discussie om de productie te verlagen. Was een land voornemens om de productie te verlagen, dan was er een ander land dat de productie opschroefde. Zo is er een jarenlange concurrentiestrijd geweest. Dat resulteerde in een dermate slechte olie (-en gas) prijs, dat men in 2016 besloot te gaan onderhandelen over een productieplafond, zodat de olieprijs weer op marktniveau komt. 

In Nederland resulteert het besluit van de OPEC ook in een prijsstijging. Dit in combinatie met een verlaging van de gasproductie in Groningen, zijn we meer afhankelijk van import. Dit zorgt voor een hogere gasprijs. Door de toenemende vraag naar kolen steeg ook de kolenprijs. Als gevolg daarvan zijn zowel de elektriciteitsprijs als de prijs van gas gestegen.

Prijsstijging? Gasprijs vastzetten

Dat de gasprijs gaat stijgen is waarschijnlijk zeker. Het is alleen de vraag wanneer dit gebeurt. Daarom kan het verstandig zijn om uw gasprijs op het huidige lage punt voor een langere periode vast te zetten. Zo bent u verzekerd van een lage prijs en heeft u geen last van prijsstijgingen. Energieleveranciers hebben op dit moment hun producten nog ‘goedkoop’ kunnen inkopen. Stijgt de prijs, dan wordt dit doorberekend in de prijs die u als consument betaalt. Bereken hier welke leverancier voor u het voordeligst is.

Meer informatie over de OPEC

OPEC is een samenwerkingsverband van 14 landen waar olie geproduceerd wordt. Het is opgericht in 1960 en een initiatief van landen Iran en Venezuela. Andere landen die tot de OPEC behoren zijn: Saoedi Arabië, Irak, Koeweit, Qatar, Indonesië (sinds 2015) Libië, Verenigde Arabische Emiraten, Algerije, Nigeria, Ecuador, Gabon(sinds 2016) en Angola. De OPEC-landen zijn goed voor circa 40 procent van de wereldwijde productie. 

Lees alles over de OPEC en de olieprijs

Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Jij kan de eerste zijn!

Plaats een reactie

Lees meer over