Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Bespaar op al je
vaste lasten

Bespaar € 200,- op je Energierekening

Met de Vastelastenbond bespaar je op alle vaste lasten 

Gemiddelde besparing op al je vaste lasten

€1.000,- p.j

Meer informatie

Schades door vorst en weersomstandigheden? Wie dekt wat?

Zaterdag 21 januari 2017 11:53Margot Boesveld

 

Sinds lange tijd is er in Nederland weer vorst en sneeuw. Dit brengt naast veel plezier ook ongemakken met zich mee. De financiële consequenties van deze problemen kunnen groot of klein van aard zijn. Het meest voorkomende probleem is autoschade, maar ook sneuvelt er tijdens een sneeuwballengevecht wel eens een bril. Dichtgevroren leidingen en lekkages komen helaas ook nog regelmatig voor.  Wie betaalt de schade? U of uw verzekeraar? En onder welke verzekering valt de schade?

Autoschade door vorst

De kans op autoschade in de winter is 60% groter dan in de zomer. De meest voorkomende schade komt door een eenzijdige aanrijding (19%), maar ook de kans op ruitschade neemt in de wintermaanden aanzienlijk toe. In 9 van de 10 gevallen wordt ruitschade veroorzaakt door opspattende steentjes. Met name in de winter is steenslag in ruiten door kapotgevroren asfalt een probleem.

·         Auto wil niet starten: De meeste pechhulpverleners regelen vervangend vervoer, maar dat is afhankelijk van uw organisatie. In sommige gevallen wordt de auto meegenomen voor reparatie, maar ook dat hangt van uw pechhulpverlener af.

·         Lakschade: Vastgevroren sneeuw kan wel eens schade aan uw lakwerk toebrengen. Helaas komen deze kosten in de meeste gevallen voor uw eigen rekening, omdat verzekeraars deze schade hebben uitgesloten op de autoverzekering.

·         Aanrijding/ongeluk: Hier gelden de reguliere regels van een aanrijding voor.

·         Hotelovernachting nodig? Kunt u niet meer naar huis tijdens uw reis en heeft u een hotelovernachting nodig, dan kan u dit bij uw doorlopende reisverzekering opgeven. Vaak geldt er wel een eigen risico voor een deel van de kosten.  In sommige gevallen wordt ook de taxi naar het hotel en een maaltijd vergoed, maar dat is afhankelijk van de voorwaarden van uw reisverzekering.

·         Autoruitschade: U bent verzekerd voor ruitschade wanneer u uw auto “Beperkt Casco” of “Volledig Casco” heeft verzekerd. Het kan zijn dat de verzekeraar hier ook een eigen risico van ca. € 75,- tot € 85,- voor rekent.

Meer informatie en tips over veilig rijden bij onder andere gladheid vind u op de website van Veilig Verkeer Nederland. https://vvn.nl/tips-en-info/tips  

Lekkages en waterschade

Komt er niet direct water uit uw kraan en vriest het buiten? Waarschijnlijk zijn uw leidingen dan al bevroren. De meeste schade ontstaat wanneer bevroren leidingen ontdooien. Dan ontstaat er kans op een barst in de buis en water in uw huis. Maar ook een dakgoot kan bezwijken onder het gewicht of water van sneeuw

·         Interieur schade: een inboedelverzekering dekt de schade aan de inventaris.  Hierbij kunt u denken aan laminaatvloeren die zijn kromgetrokken, gordijnen, plafond en stucwerk.

·         Schade aan uw huis: De opstalverzekering dekt de schade aan uw huis zelf en wat vast aan uw huis vast zit. Dat betekent dat de tuin, sloten op de deuren en de waterleiding.

De oorzaak van de schade moet u vaak (zeker in geval van achterstallig onderhoud) zelf aanpakken. Deze kosten zijn vaak ook voor eigen rekening.

Schade aan een ander

Een ongeluk zit in een klein hoekje. Raakt een sneeuwbal u in het oog of oor en moet u daardoor een bezoek brengen aan het ziekenhuis of gaat de sneeuwbal door de ruit van uw woning? Dan valt de schade onder de aansprakelijkheidsverzekering van degene die de schade heeft aanbracht.

·         ‘kleine’ongelukken: Bent u zelf voorzichtig genoeg geweest, dan dekt de verzekering de schade. Zo niet, dan komt de schade voor uw eigen rekening. De aansprakelijkheidsverzekering biedt tevens dekking als een slee, sneeuwbal of ander object per abuis een auto of iets anders treft.

Dit bericht is geschreven door Vereniging de Vastelastenbond. U kunt geen rechten ontlenen aan de informatie over de dekking. Wilt u weten of de schade gedekt is, dat dient u ten alle tijden de polisvoorwaarden van uw verzekering te controleren. 

Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

pim

Vervelend als er schade ontstaat zonder dat iemand daar schuld aan heeft. Jammer dat er dan een eigen risico voor betaald moet worden. Al is een fractie van de prijs die je anders zou betalen. http://www.goossenautoschade.nl/autoruitherstel

Vrijdag 10 augustus 2018 11:28

Plaats een reactie

Lees meer over