Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Bespaar op je Zorgverzekering

Bespaar op je Zorgverzekering

Door over te stappen van zorgverzekeraar

Gemiddelde besparing door gebruik te maken van een voordeligere zorgverzekering

€150,- p.j

Start besparen

Meer informatie

Solvabiliteit zorgverzekeraars onder grote druk. Achmea presenteert halfjaarcijfers

Donderdag 13 augustus 2020 11:22Margot Boesveld
Zorgverzekeraars: solvabiliteitspercentage voor de corona-crisis al op laagste stand in minstens vijf jaar

Zorgverzekeraars: solvabiliteitspercentage voor de corona-crisis al op laagste stand in minstens vijf jaar

Verzekeraar Achmea presenteert als eerste de halfjaarcijfers. Achmea heeft een omvangrijke zorgtak.  Vanochtend zijn de cijfers zoals de netto winst en solvabiliteit gepresenteerd. Het resultaat op de basisverzekering van zorgverzekeraar Zilveren Kruis is in het eerste halfjaar met 82 miljoen fors gedaald naar 55 miljoen euro in het rood. Ondanks een forse daling van de omzet, noemt Achmea de financiële buffers 'solide'. Helaas geeft Achmea geen indicaties over de mogelijke gevolgen voor de zorgpremie van volgend jaar.

Er wordt al flink gespeculeerd over de stijging van de zorgkosten.  De verwachting was al aanwezig dat de zorgpremie in 2021 met 12 euro per maand, ofwel 144 euro per verzekerde stijgt. Ook gaat de inkomensafhankelijke bijdrage omhoog. Vooralsnog is het te veel speculeren of de corona-uitbraak gevolgen heeft voor de zorginkoop voor 2021. Mocht het tot een tweede coronagolf komen, dan zal een verhoging van de zorgpremies voor 2021 niet meer uit kunnen blijven.

Cijfers Achmea

Achmea is de grootste verzekeraar van Nederland, met dochters als Centraal Beheer, Interpolis, FBTO en Zilveren Kruis. Zilveren Kruis alleen al telt 4,9 miljoen klanten. De nettowinst is in het eerste half jaar van 2020 van € 234 miljoen gedaald naar € 108 miljoen. Het operationeel resultaat is gezakt naar € 127 miljoen. Dit komt door de ongunstige ontwikkelingen op financiële markten en de impact van het corona-virus. 2020 wordt door veel verzekeraars als een slecht jaar gezien door COVID-19. Er is veel reguliere zorgomzet misgelopen. Achema (Zilveren Kruis) heeft daarnaast ook veel geholpen met de repatriëringsvluchten.

Solvabiliteit al langer een probleem

Niet alleen energieleveranciers, maar ook zorgverzekeraars kampen met een groot solvabiliteitsprobleem. Solvabiliteitspercentage voor de corona-crisis al op laagste stand in minstens vijf jaar. De gemiddelde solvabiliteit van de Nederlandse zorgverzekeraars zakt in Q1 van 2020 al naar 140% (dus nog zonder de Covid-effecten). Let wel. Dit verschilt enorm per verzekeraar. De kosten van de corona-behandelingen in de ziekenhuizen bereikten in april hun hoogtepunt en zullen dus verder gaan drukken op de solvabiliteit. Zorgverzekeraars zullen de buffers moeten gebruiken om de zorgpremie in 2021 laag te houden. Maar het is geen bodemloze put. Het zal duidelijk zijn dat na een aantal jaren interen op deze buffers, de reserves steeds kleiner worden. CZ, Zilveren Kruis en Achmea geven aan dat de ondergrenzen steeds meer in beeld komen. Ondanks de crisis is de algemene solvabilieit van Achmea gezakt van 214% (vorig jaar augustus) naar 204%. Omdat Achmea meerdere verzekeringsdivisies heeft zou het logisch zijn dat de zorgtak vanuit de holding extra kapitaal toegeschoven krijgt om een eventuele premiestijging te dempen. Hoe dit bij andere zorgverzekeraars is moet nog blijken. 

Vanaf 12 november 2020 premies bekend

Vanaf 12 november moeten verzekeraars de premies bekendmaken. Naar verwachting zal het dit jaar langer duren voordat alle premies bekend zijn en je je zorgverzekering kan gaan vergelijken met alle andere premies voor 2021. 

Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Jij kan de eerste zijn!

Plaats een reactie

Lees meer over Zorgverzekering

Alle voorspellingen wijzen er namelijk op dat de zorgkosten de komende jaren flink zullen doorstijgen

Zorgkosten Nederlandse huishoudens hoofdpijndossier voor kabinet

Dinsdag 04 augustus 2020 12:46

Begin juli werden in 'Zorgkeuzes in Kaart 2020' de budgettaire effecten van de toenemende zorgkosten gekwantificeerd voor de volgende kabinetsperiode: 2022 t/m 2025. Dit document wordt nu ond...

Lees meer
Dat de zorgpremie dit jaar omhoog gaat is onvermijdelijk. invloed van corona op zorgpremie. neveneffecten van de crisis

Stijgt de zorgpremie door de coronacrisis? Wat zijn de verwachtingen?

Vrijdag 05 juni 2020 16:21

Naar verwachting gaat de zorgpremie gemiddeld met 12 euro per maand omhoog. De zorgkosten stijgen de laatste jaren door verschillende oorzaken. In 2015 kostte de zorgpremie nog gemiddeld 97,- per maa...

Lees meer
Vier vragen beantwoord over het Corona-virus en de zorgverzekering.

Zorgverzekering en Coronavirus? Hoe zit dat?

Woensdag 18 maart 2020 21:18

Er is veel te doen rondom het coronavirus. We krijgen veel vragen over de zorgverzekering. Daarom geven we antwoord op vier vragen over het coronavirus en de zorgverzekering.  ...

Lees meer
Aantal overstappers valt dit jaar mee. Er stapten 100.000 mensen minder over dan in 2019

Tot nu toe 1,1 miljoen overstappers zorgverzekering 2019-2020

Vrijdag 10 januari 2020 14:19

Van 2019 op 2020 is 6,2 % van de verzekerden overgestapt naar een andere zorgverzekeraar, zo blijkt uit een analyse van Vektis van de voorlopige cijfers van zorgverzekeraars. In totaal gaat het om 1,1...

Lees meer