Zorgverzekering en Coronavirus? Hoe zit dat?
Woensdag 18 maart 2020 21:18:27

Er is veel te doen rondom het coronavirus. We krijgen veel vragen over de zorgverzekering. Daarom geven we antwoord op vier vragen over het coronavirus en de zorgverzekering. 

Krijg ik de COVID-19 test vergoed? 

Ja. Als de huisarts besluit dat een bloedonderzoek nodig is, dan volgt een laboratoriumtest. Laboratoriumtesten vallen onder de basisverzekering en krijg je dus vergoed. Maar let op. Ook hier geldt: De kosten van dat onderzoek betaal je wel uit je eigen risico. Ook als de laboratoriumtests aantonen dat je besmet bent met het coronavirus, dan ben je (een gedeelte van) je eigen risico kwijt. Kamerleden Hijink (SP) en Krol (50plus) hadden Bruins vorige week gevraagd om de kosten van een test op het coronavirus niet ten laste te laten komen van het eigen risico. Maar dit blijft voorlopig wel het geval.

Ben ik verzekerd bij ziekenhuis opname door Corona-virus? 

Voor de zorgverzekering gelden voor een ziekenhuisopname door Corona dezelfde regels als bij een reguliere ziekenhuisopname. Ziekenhuisopname wordt vergoed vanuit de basisverzekering. Als je in het ziekenhuis ligt met het coronavirus, dan krijg je de zorg in het ziekenhuis dus vanuit de basisverzekering vergoed. Ziekenhuiszorg valt echter wel onder het eigen risico. Het eigen risico is een bedrag dat je als verzekerde eerst zelf moet betalen aan de zorgverzekeraar, voordat je recht hebt op vergoeding vanuit de basisverzekering. De hoogte van het verplichte eigen risico voor 2020 is € 385,-. 

Help, ik heb een naturapolis. Ben ik dan wel verzekerd? 

Als je een naturapolis of budgetpolis hebt, dan moet je er goed op letten of het ziekenhuis waar je naartoe gaat gecontracteerd is bij je zorgverzekeraar. 

Stel het gecontracteerde ziekenhuis is vol? Wat dan?

Door het coronavirus dreigen verschillende ziekenhuizen vol te raken. Het kan hierdoor voorkomen dat jouw gecontracteerde ziekenhuis je doorverwijst naar een ander ziekenhuis, waarmee jouw zorgverzekeraar geen contract heeft. Bij een doorverwijzing van een gecontracteerd ziekenhuis naar een niet gecontracteerd ziekenhuis blijf je 100% verzekerd en hoef je dus niet zelf bij te betalen.

Ik ben in het buitenland. Krijg ik dan de medische kosten bij het coronavirus vergoed?

Dit is een vervelende situatie. Als je bent besmet en de zorg die je nodig hebt kan niet uitgesteld worden tot je in Nederland bent, dan heet dit Spoedeisende hulp. Spoedeisende hulp wordt vanuit de basisverzekering gedekt tot het maximale tarief dat in Nederland geldt. Als je andere kosten vergoed wil krijgen, dan heb je een aanvullende zorgverzekering of een reisverzekering met dekking. Dit is dus erg afhankelijk van je zorgpolis. We raden je aan om in deze situatie even contact op te nemen met de zorgverzekeraar.

Margot Boesveld
Vrolijk en een tikkeltje eigenwijs. Sinds 2013 werkzaam bij de Vastelastenbond als marketing coördinator. Expert op het gebied van alles wat er in de vaste lastenwereld gebeurt.
Wil jij altijd op de hoogte zijn van de blogs van de Vastelastenbond?
Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.

Wijnia reageerde op Zaterdag 21 maart 2020 10:22:27

Ik dacht dat ik de 'dingen' redelijk wist maar deze informatie is absoluut welkom. Ze zijn duidelijk, goed leesbaar, begrijpelijk en op een fijne manier op een rijtje gezet.
Vastelastenbond staat voor je klaar.
Een aanbeveling voor iedereen. Compliment voor alle medewerkers van de Vastelastenbond.
Groeten Conny
Bekijk ook
Netbeheerders: Compleet van het gas af niet mogelijk.
Netbeheerders zijn niet van plan om hun gasleidingen op te geven. Huizen van voor 1980 zijn te slecht geïsoleerd om met een warmtepomp op temperatuur te krijgen, daar is stadsverwarming of gas nodig....
Drie keer zoveel WOZ-waarde bezwaren ten opzichte van 2019
Het aantal WOZ-bewaren sterk is toegenomen ten opzichte van een jaar eerder. Vooral de huishoudens waar de WOZ-waarde meer dan 8% is gestegen maken dit jaar bezwaar. Koplopers zijn momenteel de p...
Olieprijs keldert ruim 30% door conflict Saoedi-Arabië - Rusland
Sinds de eerste Golfoorlog is de olieprijs niet meer zo hard gedaald. Hoe komt dit? Een conflict tussen Saoedi-Arabië en Rusland ligt hieraan ten grondslag. Op 6 maart weigerde Rusland een produ...

Populair

Word gratis lid van de Vastelastenbond
Als lid van de Vastelastenbond begin je meteen met profiteren:
  • Gratis WOZ-waarde check
  • Advies over al je energievragen
  • Energiefeitjes & bespaartips in je mailbox
  • Jaarlijks adviesgesprek over je vaste lasten

Lees hoe we anderen hebben geholpen

10
Gewoon perfect ontzorgt.
Een uitstekende klantenservice. Op, voor mij serieuze, vragen krijg ik vlot en duidelijk antwoord.
9
Keurig geregeld
Alles keurig op tijd geregeld.
10
Geen omkijken naar
Alles prima en automatisch geregeld.
30-10-2019 Nico, Woerden
21-10-2019 Jan, Cuijk
21-10-2019 Jaap, Schiedam