Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Bespaar op je Zorgverzekering

Bespaar op je Zorgverzekering

Door over te stappen van zorgverzekeraar

Gemiddelde besparing door gebruik te maken van een voordeligere zorgverzekering

€150,- p.j

Start besparen

Meer informatie

Zorgverzekering en Coronavirus? Hoe zit dat?

Woensdag 18 maart 2020 21:18Margot Boesveld
Vier vragen beantwoord over het Corona-virus en de zorgverzekering.

Vier vragen beantwoord over het Corona-virus en de zorgverzekering.

Er is veel te doen rondom het coronavirus. We krijgen veel vragen over de zorgverzekering. Daarom geven we antwoord op vier vragen over het coronavirus en de zorgverzekering. 

Krijg ik de COVID-19 test vergoed? 

Ja. Als de huisarts besluit dat een bloedonderzoek nodig is, dan volgt een laboratoriumtest. Laboratoriumtesten vallen onder de basisverzekering en krijg je dus vergoed. Maar let op. Ook hier geldt: De kosten van dat onderzoek betaal je wel uit je eigen risico. Ook als de laboratoriumtests aantonen dat je besmet bent met het coronavirus, dan ben je (een gedeelte van) je eigen risico kwijt. Kamerleden Hijink (SP) en Krol (50plus) hadden Bruins vorige week gevraagd om de kosten van een test op het coronavirus niet ten laste te laten komen van het eigen risico. Maar dit blijft voorlopig wel het geval.

Ben ik verzekerd bij ziekenhuis opname door Corona-virus? 

Voor de zorgverzekering gelden voor een ziekenhuisopname door Corona dezelfde regels als bij een reguliere ziekenhuisopname. Ziekenhuisopname wordt vergoed vanuit de basisverzekering. Als je in het ziekenhuis ligt met het coronavirus, dan krijg je de zorg in het ziekenhuis dus vanuit de basisverzekering vergoed. Ziekenhuiszorg valt echter wel onder het eigen risico. Het eigen risico is een bedrag dat je als verzekerde eerst zelf moet betalen aan de zorgverzekeraar, voordat je recht hebt op vergoeding vanuit de basisverzekering. De hoogte van het verplichte eigen risico voor 2020 is € 385,-. 

Help, ik heb een naturapolis. Ben ik dan wel verzekerd? 

Als je een naturapolis of budgetpolis hebt, dan moet je er goed op letten of het ziekenhuis waar je naartoe gaat gecontracteerd is bij je zorgverzekeraar. 

Stel het gecontracteerde ziekenhuis is vol? Wat dan?

Door het coronavirus dreigen verschillende ziekenhuizen vol te raken. Het kan hierdoor voorkomen dat jouw gecontracteerde ziekenhuis je doorverwijst naar een ander ziekenhuis, waarmee jouw zorgverzekeraar geen contract heeft. Bij een doorverwijzing van een gecontracteerd ziekenhuis naar een niet gecontracteerd ziekenhuis blijf je 100% verzekerd en hoef je dus niet zelf bij te betalen.

Ik ben in het buitenland. Krijg ik dan de medische kosten bij het coronavirus vergoed?

Dit is een vervelende situatie. Als je bent besmet en de zorg die je nodig hebt kan niet uitgesteld worden tot je in Nederland bent, dan heet dit Spoedeisende hulp. Spoedeisende hulp wordt vanuit de basisverzekering gedekt tot het maximale tarief dat in Nederland geldt. Als je andere kosten vergoed wil krijgen, dan heb je een aanvullende zorgverzekering of een reisverzekering met dekking. Dit is dus erg afhankelijk van je zorgpolis. We raden je aan om in deze situatie even contact op te nemen met de zorgverzekeraar.

Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Wijnia

Ik dacht dat ik de 'dingen' redelijk wist maar deze informatie is absoluut welkom. Ze zijn duidelijk, goed leesbaar, begrijpelijk en op een fijne manier op een rijtje gezet.
Vastelastenbond staat voor je klaar.
Een aanbeveling voor iedereen. Compliment voor alle medewerkers van de Vastelastenbond.
Groeten Conny

Zaterdag 21 maart 2020 10:22

Plaats een reactie

Lees meer over Zorgverzekering

Aantal overstappers valt dit jaar mee. Er stapten 100.000 mensen minder over dan in 2019

Tot nu toe 1,1 miljoen overstappers zorgverzekering 2019-2020

Vrijdag 10 januari 2020 14:19

Van 2019 op 2020 is 6,2 % van de verzekerden overgestapt naar een andere zorgverzekeraar, zo blijkt uit een analyse van Vektis van de voorlopige cijfers van zorgverzekeraars. In totaal gaat het om 1,1...

Lees meer
Zorgverzekering kiezen in vijf stappen. Keep it simple

Zo kies je je zorgverzekering | in vijf stappen.

Vrijdag 27 december 2019 08:16

Zo kun je in 5 stappen je zorgverzekering kiezen. Overal lees je over de zorgverzekering. Ja, het is een feit dat iedereen in Nederland boven de 18 jaar verplicht is om een zorgverzekering te hebben. ...

Lees meer
Heeft je kind een beugel nodig? Houd dan rekening met de maximale vergoeding.

Hoe verzeker ik een beugel voor de kinderen mee?

Vrijdag 13 december 2019 11:59

Kinderen tot 18 jaar kunnen gratis naar de tandarts, maar kosten voor de beugel (orthodontie) moet je via een aanvullende zorgverzekering meeverzekeren. Hoe verzeker je het mee en wat als je het verge...

Lees meer
Zorgtoeslag in 2020 omhoog, maar blijf goed vergelijken

Zo zit het met de zorgtoeslag 2020 | Zorgtoeslag omhoog

Maandag 09 december 2019 14:16

De zorgtoeslag stijgt in 2020 harder dan de zorgpremie. Met Prinsjesdag komt het kabinet jaarlijks met een voorspelling over de stijging van de zorgpremie in het nieuwe jaar. Voor 2020 was de voo...

Lees meer