Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Altijd gunstige tarieven en voorwaarden. Bespaar zelfs met het plafond.

Regel het direct

Altijd het beste Energiecontract

Bespaar € 250,- op je Energierekening

Energie Vanzelf Geregeld

Volledige ontzorging voor je energiecontract. Onze experts regelen voor jou elk jaar de beste tarieven en voorwaarden!

Bespaar honderden euro's en ontvang gratis een Sparky energiemeter (t.w.v. € 29,95).

€5,90 p.m.
(of €59,- p.j.)

Meer informatie

Nederlandse energieleveranciers in zwaar weer

Dinsdag 09 juni 2020 13:18Margot Boesveld
Solvabiliteit energieleveranciers: Nederlandse energieleveranciers gooien met actiecontracten eigen ruiten in.

Solvabiliteit energieleveranciers: Nederlandse energieleveranciers gooien met actiecontracten eigen ruiten in.

Energieleveranciers hebben het moeilijk
  • Toegenomen klantbewegingen
  • Daling operationele winstmarge
  • Geen buffers om corona-gevolgen op te vangen

Update: We hebben in september 2021 opnieuw onderzoek gedaan. Lees het meest recente onderzoek hier. 

Het gaat niet goed met de energieleveranciers in Nederland. Er zijn verschillende oorzaken die allen een onderlinge negatieve invloed op elkaar hebben. Met als eindresultaat: slechte cijfers voor de energieleverancier.

  • Trend toename overstappers en actiecontracten
  • Operationele winstmarges nemen af
  • Solvabiliteitsproblemen van energieleveranciers
  • Invloed van coronacrisis op energieverbruik en inkoopbeleid

Toename overstappers en 'actiecontracten'

Het is geen geheim dat energieleveranciers onderling verwikkeld zijn in een concurrentiestrijd. De afgelopen jaren stuntten veel energieleveranciers met prijzen, cadeaus en cashbacks. Dit resulteert in jaarlijks meer overstappers. Deze toegenomen klantenbewegingen maken de onderlinge concurrentie groter. Om een klant binnen te halen betalen energiebedrijven vaak 150 euro of meer aan reclame, administratie, promoties en kortingen. Als die klant dan na een jaar alweer vertrekt naar een speler met een scherper aanbod, slagen energiebedrijven er niet in hun investering terug te verdienen. Maar dit is voor de consument wel de voordeligste keuze.

Een bekend probleem, dat alleen maar groter wordt. Zo zat de winstmarge van 2017 nog op 11,6%. In 2018 was dit slechts 5,8%. Hoe dit in 2019-2020 zal zijn, is onbekend. Deze dalende winstgevendheid hangt nauw samen met het hogere klantenverloop. Steeds meer consumenten veranderen van leverancier. Leveranciers worstelen daarmee.

Solvabiliteitsproblemen van energieleveranciers

Solvabiliteit is een term die vaak wordt gebruikt om aan te geven of een bedrijf financieel gezond is. Hoe meer eigen vermogen er in de onderneming zit, hoe minder afhankelijk ze zijn van zogenaamde geldverstrekkers. En dit is voor veel energieleveranciers een grote uitdaging. In 2018 zaten 13 van de 30 energieleveranciers* in de rode cijfers (bron: Consumentenbond). Dit komt vooral door solvabiliteitsproblemen. De solvabiliteit zegt dus veel over de mate waarin een bedrijf in staat is om financiële tegenslagen op te vangen. Dat de coronacrisis grote invloed zal hebben op de financiële stabiliteit van energieleveranciers is niet te ontkennen.

“We zien al dat bedrijven maatregelen nemen. Zo worden bijvoorbeeld terugleververgoedingen verlaagd en het vastrecht verhoogd om financiële stabiliteit te kunnen blijven waarborgen” Dirk-Jan Wolfert Vastelastenbond.


Toename faillissementen niet uit te sluiten

Het is op dit moment nog niet duidelijk hoe groot de invloed van de corona-crisis op de Nederlandse energiebedrijven is. De ACM (toezichthouder energiemarkt ) kijkt namelijk niet naar de financiële staat of het inkoopbeleid van energieleveranciers. Wel kunnen we zeggen dat op basis van de huidige staat van de markt meer faillissementen in de toekomst niet uit te sluiten zijn.

 

*Energieleveranciers die het op het moment van de peiling (consumentenbond) moeilijk hadden waren: Allure Energie, Budget Energie, DGB Energie, Ennatuurlijk, Energie van Ons, Fenor, HVC energie, Huismerk Energie, Naked Energy, ServiceHouse, Vrij op naam, OM Nieuwe energie en Vandebron.

Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

B.klein

Ik heb een contract bij cleanenergie voor 4 jaar vast. Moet ik mij zorgen maken?

Woensdag 17 november 2021 12:46

Pel

Hallo,
Hoe is de financiële positie van NLE en Oxxio?
Gr. Emile

Zondag 31 oktober 2021 13:31

Ton Eppenhof

Een bedrijf wat in het verleden in de rode cijfers stond is vandaag niet belangrijk. Wat je wil weten is hoe energiebedrijven er op dit moment voor staan. Werken met oude info die nu in feite niet eens correct is blijft gewoon niet meer dan bangmakerij.

Dinsdag 03 november 2020 13:31

Frans Rhoen

ik ben voor twee dagen geleden overgestapt van Energie Direct naar Budget Energie, is dat een verkeerde beslissing. ik heb er graag een reactie op terug

Vrijdag 30 oktober 2020 11:47

Reactie Vastelastenbond:

Dinsdag 03 november 2020 11:24
Bedankt voor je reactie. Budget Energie stond in 2018 volgens het onderzoek in de rode cijfers. Echter raden wij het wel aan om over te stappen naar Budget Energie. Budget Energie valt onder Nuts Groep. Dit is een groot bedrijf, neem gerust een kijkje op hun website. Het is dus een prima keuze om over te stappen naar Budget Energie. Wij hebben ook jaren lang een fijne samenwerking gehad met Budget Energie.

Zijn er nog vragen bel ons gerust daar zijn wij voor!

J. Könst

Ik ben 12 augustus benaderd door Zelf Besparen, om naar mijn energie te kijken. Ben toen overgestapt van Engie naar Butgetenergie.
Nu hoor ik dat het niet groet gaat met Butgetenergie, wat kan ik nu doen?

Woensdag 28 oktober 2020 14:35

Van Haagen

Hou er wel rekening mee dat bij een faillissement van een energie leverancier je geen afrekening meer krijgt. Je kan fluiten naar je geld als je minder verbruikt dan je vooruit betaald hebt. Eventueel borg, lees vooruit betaalde maanden, ben je ook kwijt.
Dit overkomt veel mensen met een minimum salaris en/of sociale uitkering. Die kunnen vaak geen nieuw contract afsluiten zonder eerst 2 maanden vooruit te betalen.

Vrijdag 10 juli 2020 19:58

Schmitz

Ik heb een jaar of twee geleden een half jaar lang hoge voorschotten betaald bij Flex Energie. En eigenlijk alleen maart tm september energie afgenomen. De zuinige maanden dus. Toen ze in september failliet gingen kon ik helaas fluiten naar mijn voorschotten. Eindafrekening van ruim 500 euro te goed is nog steeds niet uitbetaald. En dat zal waarschijnlijk ook nooit gebeuren. Want de staat en de bank gaan als schuldeisers voor op consumenten.... Dus mijn tip.... Probeer je voorschotbedrag zo laag mogelijk te houden

Vrijdag 10 juli 2020 18:42

Ramakers

Geen idee . Ik zit sinds een half jaar bij Energie-Direct.
Verkeren die ook in zwaar weer?

Donderdag 25 juni 2020 20:01

Reactie Vastelastenbond:

Donderdag 09 juli 2020 20:25
Energie-direct is een dochteronderneming en budgetvariant van Essent. Dat betekent dat Essent het moederbedrijf is, dus ook (mocht het slecht gaan) Energiedirect.nl op financieel vlak kan ondersteunen.Op dit moment zijn er geen cijfers bekend van Energiedirect.nl. En er zijn ook geen berichten dat de solvabiliteit van het bedrijf slecht is.

Hoorn Moorlag

Ik zou een reactie willen hebben op de vraag wat er gebeurt als je energieleverancier failliet gaat

Vrijdag 12 juni 2020 12:44

Reactie Vastelastenbond:

Maandag 15 juni 2020 15:54
Dat is een hele goed vraag!

Als je energieleverancier failliet gaat, ontvang je nog steeds energie. Je hoeft dus niet bang te zijn dat je word afgesloten. De levering wordt dan door de netbeheerder voortgezet in afwachting van een oplossing. De betreffende energieleverancier gaat samen met ACM (Autoriteit Consument en Markt) op zoek naar passende oplossing. Wordt er geen oplossing gevonden, dan wordt de levering overgenomen door een andere leverancier. Deze energieleverancier zal je een aanbod doen voor een contract. Je hoeft hier niet mee in te stemmen. Je kunt dan natuurlijk ook voor een andere leverancier kiezen.

Mocht je meer inhoudelijke informatie willen, neem dan gerust contact met ons op, we informeren je graag.Plaats een reactie

Lees meer over Energie

Overstappen van energieleverancier levert consument 500,- euro op

Gasprijs nog nooit zo laag. Besparingen mogelijk tot 511 Euro

Woensdag 03 juni 2020 10:35

Door het coronavirus en daarmee het uitblijven van de vraag naar stroom en gas daalt ook onze energierekening. De afgelopen weken kwamen we voor Energie. Vanzelf Geregeld klanten uit o...

Lees meer
Tarieven voor 3 jaar vast zijn over het algemeen duurder dan tarieven voor 1 jaar vast. Energieleveranciers moeten stroom en gas voor 3 jaar inkopen en opslaan (gas). Deze kosten worden doorberekend in het aanbod voor 3 jaar. Je kunt beter

Hoe zit het nu met een 3 jarig energie-contracten, doen of niet?

Vrijdag 22 mei 2020 13:52

Door de Corona crisis zijn de energieprijzen flink gedaald. Dit merken we straks ook op onze energierekening. We krijgen daarom veel vragen van leden, ook vragen van leden die Energie. Vanzelf Gerege...

Lees meer
Olieprijzen haat-liefde verhouding oliegiganten. Prijzen stijgen weer doordat landen de productie bewust laag houden. De grote olieproducten hebben een flinke vinger in de pap

Olieprijs herstelt zich weer.

Dinsdag 19 mei 2020 11:31

Dankzij de versoepeling van de lockdownmaatregelen en forse productiebeperkingen kruipt zowel de vraag naar als de prijs van olie uit het dal. Volgens het internationale energieagentschap (IEA) tr...

Lees meer
Energie. Vanzelf Geregeld klanten besparen momenteel tot 800 euro

Besparing op stroom en gas loopt op tot ruim 800 euro

Maandag 20 april 2020 09:51

Energie Vanzelf Geregeld klanten gaan ongekend veel besparen door gedaalde energieprijzen. Elke dag regelen we bij de Vastelastenbond stroom en gas contracten voor onze klanten. So...

Lees meer