Nederlandse energieleveranciers in zwaar weer
Dinsdag 09 juni 2020 13:18:15
Energieleveranciers hebben het moeilijk
  • Toegenomen klantbewegingen
  • Daling operationele winstmarge
  • Geen buffers om corona-gevolgen op te vangen

EVG advertentieHet gaat niet goed met de energieleveranciers in Nederland. Er zijn verschillende oorzaken die allen een onderlinge negatieve invloed op elkaar hebben. Met als eindresultaat: slechte cijfers voor de energieleverancier.

Toename overstappers en 'actiecontracten'

Het is geen geheim dat energieleveranciers onderling verwikkeld zijn in een concurrentiestrijd. De afgelopen jaren stuntten veel energieleveranciers met prijzen, cadeaus en cashbacks. Dit resulteert in jaarlijks meer overstappers. Deze toegenomen klantenbewegingen maken de onderlinge concurrentie groter. Om een klant binnen te halen betalen energiebedrijven vaak 150 euro of meer aan reclame, administratie, promoties en kortingen. Als die klant dan na een jaar alweer vertrekt naar een speler met een scherper aanbod, slagen energiebedrijven er niet in hun investering terug te verdienen. Maar dit is voor de consument wel de voordeligste keuze.

Een bekend probleem, dat alleen maar groter wordt. Zo zat de winstmarge van 2017 nog op 11,6%. In 2018 was dit slechts 5,8%. Hoe dit in 2019-2020 zal zijn, is onbekend. Deze dalende winstgevendheid hangt nauw samen met het hogere klantenverloop. Steeds meer consumenten veranderen van leverancier. Leveranciers worstelen daarmee.

Solvabiliteitsproblemen van energieleveranciers

Solvabiliteit is een term die vaak wordt gebruikt om aan te geven of een bedrijf financieel gezond is. Hoe meer eigen vermogen er in de onderneming zit, hoe minder afhankelijk ze zijn van zogenaamde geldverstrekkers. En dit is voor veel energieleveranciers een grote uitdaging. In 2018 zaten 13 van de 30 energieleveranciers* in de rode cijfers (bron: Consumentenbond). Dit komt vooral door solvabiliteitsproblemen. De solvabiliteit zegt dus veel over de mate waarin een bedrijf in staat is om financiële tegenslagen op te vangen. Dat de coronacrisis grote invloed zal hebben op de financiële stabiliteit van energieleveranciers is niet te ontkennen.

“we zien al dat bedrijven maatregelen nemen. Zo worden bijvoorbeeld terugleververgoedingen verlaagd en het vastrecht verhoogd om financiële stabiliteit te kunnen blijven waarborgen” Dirk-Jan Wolfert Vastelastenbond.


Toename faillissementen niet uit te sluiten

Het is op dit moment nog niet duidelijk hoe groot de invloed van de corona-crisis op de Nederlandse energiebedrijven is. De ACM (toezichthouder energiemarkt ) kijkt namelijk niet naar de financiële staat of het inkoopbeleid van energieleveranciers. Wel kunnen we zeggen dat op basis van de huidige staat van de markt meer faillissementen in de toekomst niet uit te sluiten zijn.

 

*Energieleveranciers die het op het moment van de peiling (consumentenbond) moeilijk hadden waren: Allure Energie, Budget Energie, DGB Energie, Ennatuurlijk, Energie van Ons, Fenor, HVC energie, Huismerk Energie, Naked Energy, ServiceHouse, Vrij op naam, OM Nieuwe energie en Vandebron.

Mireille van der Heijden
Alleskunner en altijd enthousiast. Bemoeit zich met energie en verzekeringen en alles wat daar mee te maken heeft.
Wil jij altijd op de hoogte zijn van de blogs van de Vastelastenbond?
Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.

Ton Eppenhof reageerde op Dinsdag 03 november 2020 13:31:14

Een bedrijf wat in het verleden in de rode cijfers stond is vandaag niet belangrijk. Wat je wil weten is hoe energiebedrijven er op dit moment voor staan. Werken met oude info die nu in feite niet eens correct is blijft gewoon niet meer dan bangmakerij.

Frans Rhoen reageerde op Vrijdag 30 oktober 2020 11:47:40

ik ben voor twee dagen geleden overgestapt van Energie Direct naar Budget Energie, is dat een verkeerde beslissing. ik heb er graag een reactie op terug
Onze medewerker: Nikki reageerde op: Dinsdag 03 november 2020 11:24:12
Bedankt voor je reactie. Budget Energie stond in 2018 volgens het onderzoek in de rode cijfers. Echter raden wij het wel aan om over te stappen naar Budget Energie. Budget Energie valt onder Nuts Groep. Dit is een groot bedrijf, neem gerust een kijkje op hun website. Het is dus een prima keuze om over te stappen naar Budget Energie. Wij hebben ook jaren lang een fijne samenwerking gehad met Budget Energie.

Zijn er nog vragen bel ons gerust daar zijn wij voor!

J. Könst reageerde op Woensdag 28 oktober 2020 14:35:26

Ik ben 12 augustus benaderd door Zelf Besparen, om naar mijn energie te kijken. Ben toen overgestapt van Engie naar Butgetenergie.
Nu hoor ik dat het niet groet gaat met Butgetenergie, wat kan ik nu doen?

Van Haagen reageerde op Vrijdag 10 juli 2020 19:58:32

Hou er wel rekening mee dat bij een faillissement van een energie leverancier je geen afrekening meer krijgt. Je kan fluiten naar je geld als je minder verbruikt dan je vooruit betaald hebt. Eventueel borg, lees vooruit betaalde maanden, ben je ook kwijt.
Dit overkomt veel mensen met een minimum salaris en/of sociale uitkering. Die kunnen vaak geen nieuw contract afsluiten zonder eerst 2 maanden vooruit te betalen.

Schmitz reageerde op Vrijdag 10 juli 2020 18:42:37

Ik heb een jaar of twee geleden een half jaar lang hoge voorschotten betaald bij Flex Energie. En eigenlijk alleen maart tm september energie afgenomen. De zuinige maanden dus. Toen ze in september failliet gingen kon ik helaas fluiten naar mijn voorschotten. Eindafrekening van ruim 500 euro te goed is nog steeds niet uitbetaald. En dat zal waarschijnlijk ook nooit gebeuren. Want de staat en de bank gaan als schuldeisers voor op consumenten.... Dus mijn tip.... Probeer je voorschotbedrag zo laag mogelijk te houden

Ramakers reageerde op Donderdag 25 juni 2020 20:01:43

Geen idee . Ik zit sinds een half jaar bij Energie-Direct.
Verkeren die ook in zwaar weer?
Onze medewerker: DirkJan reageerde op: Donderdag 09 juli 2020 20:25:43
Energie-direct is een dochteronderneming en budgetvariant van Essent. Dat betekent dat Essent het moederbedrijf is, dus ook (mocht het slecht gaan) Energiedirect.nl op financieel vlak kan ondersteunen.Op dit moment zijn er geen cijfers bekend van Energiedirect.nl. En er zijn ook geen berichten dat de solvabiliteit van het bedrijf slecht is.

Hoorn Moorlag reageerde op Vrijdag 12 juni 2020 12:44:45

Ik zou een reactie willen hebben op de vraag wat er gebeurt als je energieleverancier failliet gaat
Onze medewerker: Mireille reageerde op: Maandag 15 juni 2020 15:54:59
Dat is een hele goed vraag!

Als je energieleverancier failliet gaat, ontvang je nog steeds energie. Je hoeft dus niet bang te zijn dat je word afgesloten. De levering wordt dan door de netbeheerder voortgezet in afwachting van een oplossing. De betreffende energieleverancier gaat samen met ACM (Autoriteit Consument en Markt) op zoek naar passende oplossing. Wordt er geen oplossing gevonden, dan wordt de levering overgenomen door een andere leverancier. Deze energieleverancier zal je een aanbod doen voor een contract. Je hoeft hier niet mee in te stemmen. Je kunt dan natuurlijk ook voor een andere leverancier kiezen.

Mocht je meer inhoudelijke informatie willen, neem dan gerust contact met ons op, we informeren je graag.Bekijk ook
Gasprijs nog nooit zo laag. Besparingen mogelijk tot 511 Euro
Gasprijs nog nooit zo laag Overschot door afname verbruik bedrijven Stijging opwekking groene energie Overstappen kan 500 Euro opleverenEnergie Vanzelf geregeld > Stap nu over &g...
Stijgt de zorgpremie door de coronacrisis? Wat zijn de verwachtingen?
Naar verwachting gaat de zorgpremie gemiddeld met 12 euro per maand omhoog. De zorgkosten stijgen de laatste jaren door verschillende oorzaken. In 2015 kostte de zorgpremie nog gemiddeld 97,- per maa...
Vanaf 1 juni subsidie isolatie omhoog naar 30%
De rijksoverheid vergoedt vanaf 1 juni niet 20%, maar 30% van de isolatiekosten. Dat maakte minister Ollongren (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) onlangs bekend. De minister hoopt zo dat wo...

Populair

Word gratis lid van de Vastelastenbond
Als lid van de Vastelastenbond begin je meteen met profiteren:
  • Gratis WOZ-waarde check
  • Advies over al je energievragen
  • Energiefeitjes & bespaartips in je mailbox
  • Jaarlijks adviesgesprek over je vaste lasten

Lees hoe we anderen hebben geholpen

10
Gewoon perfect ontzorgt.
Een uitstekende klantenservice. Op, voor mij serieuze, vragen krijg ik vlot en duidelijk antwoord.
9
Keurig geregeld
Alles keurig op tijd geregeld.
10
Geen omkijken naar
Alles prima en automatisch geregeld.
30-10-2019 Nico, Woerden
21-10-2019 Jan, Cuijk
21-10-2019 Jaap, Schiedam