Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Bespaar op al je
vaste lasten

Bespaar € 200,- op je Energierekening

Met de Vastelastenbond bespaar je op alle vaste lasten 

Gemiddelde besparing op al je vaste lasten

€1.000,- p.j

Meer informatie

Veranderingen in uw portemonnee 2017

Maandag 02 januari 2017 15:06Margot Boesveld

 

Elk jaar zijn er veranderingen in wetten en regelgeving die van invloed kunnen zijn op uw portemonnee. De rijksoverheid heeft een overzicht pagina met alle veranderingen, zodat u gemakkelijk kunt bekijken of deze wijzigingen ook van invloed zijn op uw situatie. 


Energiebelasting omhoog

De energiebelasting gaat in 2017 omhoog. De tarieven van de energiebelasting voor aardgas en elektriciteit kunt u op de website van de Vastelastenbond terug vinden.


Vergoeding bij een storing van telefonie, televisie of internet


Vanaf 1 juli 2017 krijgt u een vergoeding bij een telefonie-, televisie- of internetstoring die langer duurt dan 12 uur. U heeft dan recht op teruggave van een deel van uw maandelijkse abonnementskosten. Dit geldt zowel voor consumenten als zakelijke klanten 


Subsidie energiebesparing huiseigenaren


Gaat u in uw huis of appartement maatregelen nemen voor energiebesparing? Ook in 2017 blijft er geld beschikbaar voor de subsidie energiebesparing eigen huis. U kunt de subsidie aanvragen bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Hoe de subsidie aanvraag werkt kunt u lezen op de website van de Vastelastenbond. U kunt ook direct een offerte aanvragen voor isolatie. Dit is geheel vrijblijvend.

Kindgebonden budget 2017 omhoog


Vanaf 2017 gaat het maximumbedrag voor het eerste kind omhoog naar € 1142 (was € 1038 in 2016). Ook voor het tweede kind gaat het maximumbedrag omhoog naar € 898 (was € 795 in 2016). Gezinnen met een laag of middeninkomen met 2 kinderen kunnen in 2017 maximaal € 2040 (was € 1866 in 2016) krijgen. Wie nog meer kinderen heeft, krijgt per kind € 285 extra.

AOW leeftijd omhoog


Vanaf 1 januari 2017 is de AOW leeftijd 65 + 9 maanden (was 65 jaar + 6 maanden in 2016). 


Wijzigingen heffingskortingen

U ontvangt de algemene heffingskorting als u in Nederland woont en loonbelasting of inkomstenbelasting betaalt. Deze korting is afhankelijk van de hoogte van uw inkomen.

De uitbetaling van de algemene heffingskorting aan de minstverdienende partner wordt in 2017 verder afgebouwd.
Bij een inkomen van € 19.982 of lager wordt het bedrag van de algemene heffingskorting hoger. Bij een inkomen hoger dan € 19.982 wordt de heffingskorting steeds lager.

Minimumloon omhoog

Sinds 1 januari 2017 is het minimumloon aangepast. U kunt berekenen hoe hoog uw minimumloon in 2017 is. 

Maximale hoogte hypotheken omlaag

U kunt in 2017 een hypotheek afsluiten tot 101% van de waarde van uw koophuis. In 2016 was dit 102%. Dit heet de Loan-to-Value.

Wijziging hypotheekrenteaftrek 4e schijf


De maximale hypotheekrenteaftrek in de hoogste belastingschijf gaat jaarlijks met een half procent omlaag. Vanaf 1 januari 2017 is het maximale belastingtarief waartegen hypotheekrente kan worden afgetrokken verlaagd van 50,5% in 2016 naar 50,0%.

Hogere hypotheek voor tweeverdieners

Tweeverdieners kunnen iets meer geld lenen voor de aankoop van een huis. Bij het bepalen van het maximale hypotheekbedrag voor tweeverdieners mag vanaf 2017 het 2e inkomen voor 60% meetellen.

Studiekosten niet meer aftrekbaar


Bent u belastingplichtig en ontvangt u studiefinanciering? Sinds het studiejaar 2015/2016 kunt u uw studiekosten niet meer opgeven voor belastingaftrek. Houdt hier rekening mee bij uw belastingaangifte over 2016.

Wijziging bijtelling auto van de zaak


Rijdt u meer dan 500 kilometer per jaar privé in uw auto van de zaak? Dan betaalt u hiervoor een bijtelling over de cataloguswaarde van de auto.
In 2017 zijn er enkele wijzigingen in het bijtellingstarief:
•    Nieuwe auto’s met een CO2-uitstoot van 106 gr/km of meer: 22%.
•    Volledig elektrische auto's: blijft 4%.
•    Nieuwe plug-ins: 22%.


Wijzigingen basispakket en eigen risico

Het basispakket van uw zorgverzekering wordt uitgebreid. Het eigen risico wijzigt niet in 2017 en blijft € 385. Kijk bij Zorgverzekering voor een overzicht van veranderingen in uw basispakket.

Zorgtoeslag stijgt

De maximale zorgtoeslag voor alleenstaanden stijgt in 2017 met € 68 tot € 1066. De maximale zorgtoeslag voor partners stijgt met € 138 naar € 2043. Dit zijn niet alle wijzigingen. Meer wijzigingen kunt u terugvinden op de website van Rijksoverheid.

Verbeterde en snelle aanpak van uw klacht over een zorgaanbieder

Een klacht over een arts of zorginstelling bespreekt u eerst met de arts of instelling. Komt u er samen met de zorgverlener niet uit? Of weet u niet hoe u uw onvrede bespreekbaar moet maken? Dan kunt u gratis terecht bij de klachtenfunctionaris van de zorgaanbieder. Vanaf 1 januari 2017 moet elke zorgaanbieder een klachtenfunctionaris hebben. 

Komt u er ook met bemiddeling van de klachtenfunctionaris niet uit met de zorgaanbieder? Dan kunt u overwegen een rechtszaak aan te spannen. Maar vanaf 1 januari 2017 is er een gemakkelijker alternatief: u kunt ook naar een geschilleninstantie. Elke zorgaanbieder moet vanaf 1 januari 2017 aangesloten zijn bij zo’n geschilleninstantie. Deze instantie kan bindende uitspraken doen en schadevergoeding toekennen tot een bedrag van € 25.000.

 

 

Deze informatie komt van de website van Rijksoverheid. Voor meer informatie verwijzen wij uw naar deze website. 
 

 

Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Jij kan de eerste zijn!

Plaats een reactie

Lees meer over