Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Door isolatie te laten plaatsen.

Meer informatie

Direct profiteren van  isoleren

Bespaar € 450,- met isolatie

Ontdek de mogelijkheden voor jouw woning.

Selecteer de periode met het bouwjaar van jouw woning!

1918-1945
1945-1975
1975-1983
1983-1990

Meer informatie

Verduurzamingsverhaal Dirk-Jan: Deel 2 'Duurzaamheidslening wat een werk'

Donderdag 08 oktober 2020 21:11Frank van de Ven
Jarenlang is er vanuit de overheid geen aandacht geweest voor duurzaamheid. Gelukkig kun je als huiseigenaar heel veel doen.

Jarenlang is er vanuit de overheid geen aandacht geweest voor duurzaamheid. Gelukkig kun je als huiseigenaar heel veel doen.

kostenplaatje verduurzamen woningDuurzaamheidslening, subsidie en salderen (deel 2)

Je leest deel 2 van het verduurzamingsverhaal van de oprichter van de Vastelastenbond. Hij is woonachtig in Brabant en is sinds één jaar bezig met verduurzamen. Eerst deel 1 van het verduurzamingsverhaal lezen? 

Voor de zonnepanelen en isolatie hebben we een duurzaamheidslening aangevraagd. De besparing op de energiekosten is hoger dan de aflossing en rente (1,6%). Niet investeren en direct besparen! Daarnaast krijg je subsidie op isolatiemaatregelen en bij de zonnepanelen kun je de BTW terugvragen. Bij zonnepanelen maak je gebruik van de salderingsregeling. Dat houdt in dat de stroom die je opwekt, verrekend mag worden met de stroom die je afneemt. Dit houdt financieel in dat een KWh ca. € 0,23 oplevert in plaats van € 0,06 (kale prijs van een KWh). Door het salderen verdien je zonnepanelen snel terug. Dit is een vorm van subsidie en de overheid gebruikt dit instrument om zonnepanelen te stimuleren.

"Door de vloerisolatie, 22 zonnepanelen en boiler, gingen wij van energielabel E naar energielabel B
én ik loop weer op blote voeten door het huis."


Hoe gaat het nu verder?

'We hebben het nu veel warmer in onze woning door de vloerisolatie. Ik werd helemaal gek van de koude stenen vloer. Het scheelt stookkosten en het levert meer woongenot op. Door de isolatie en zonnepanelen hebben wij een nieuwe energielabel aangevraagd en gingen wij van energielabel E energielabel B.'

De grote stijging van het energielabel komt door de combinatie van isolatie en de 22 zonnepanelen. Ik had niet verwacht dat isolatie zo’n groot verschil zou maken. Maar ik loop nu weer op blote voeten door het huis. De vloer is ruim 6 graden warmer! Met een elektrische auto gaat het stroomverbruik flink omhoog. Dit wordt volledig gecompenseerd door hetgeen we opwekken met zonnepanelen.De laatste stap dit jaar is de gasboiler vervangen door een heteluchtboiler. Deze werkt op stroom en haalt warmte uit de lucht om water te verwarmen.

Kosten van verduurzaming (kostenplaatje Dirk-Jan)
 

Maatregel

Kosten incl. BTW

Subsidie / BTW teruggave

Netto investering

Isolatie vloer

€ 4.400

€ 1.100

€ 3.300

Isolatie dak

€ 3.600

€ 2.400

€ 1.200

Zonnepanelen

€ 7.450

€ 1.300

€ 6.150

Totaal

€ 14.350

€ 4.800

€ 10.650

En wat levert verduurzamen op?

Maatregel

Besparing op verbruik

Prijs per M3/ KWh

Besparing per jaar

Isolatie vloer

500 M3

€ 0,73

€ 365

Isolatie dak

600 M3

€ 0,73

€ 438

Zonnepanelen

6.000 KWh

€ 0,22

€ 1.320

Totale besparing per jaar

€ 2.123

"We gaan van het slechtste jongetje naar het beste jongetje van de klas. Volgens mij zit daar een stap tussenin, namelijk eerst het laaghangende fruit pakken, zoals zonnepanelen en isolatie."


Energieneutraal?

Nee, ik ben nog niet energieneutraal, maar ik heb wel een aantal stappen gezet qua comfort en kosten. De investeringen heb ik binnen 5 jaar terugverdiend en door de duurzaamheidslening hoef ik niks voor te financieren.

Maak eerst een tussenstap

Jarenlang is er vanuit de overheid geen aandacht geweest voor duurzaamheid. Er was geen subsidie beschikbaar of de potjes waren snel leeg, waardoor iedereen weer op het volgende potje zat te wachten wat dan vervolgens niet kwam. Hierdoor hebben veel mensen hun plannen uitgesteld. Nu moeten we allemaal van het gas af en energieneutraal worden. We gaan van het slechtste jongetje van de klas naar het beste jongetje van de klas. Volgens mij zit daar een stap tussenin, namelijk eerst het laaghangende fruit pakken. Zonnepanelen en isolatie zijn zaken die je snel terugverdient. Als we dat eerst doen, maken we enorme stappen.

Helemaal van het gas af en energieneutraal is een enorme stap voor de meeste mensen. Daarnaast is het vaak erg duur. Die laatste stappen kosten het meest en leveren vaak niet het meest op. Dat geldt ook voor mij. In de bovenstaande berekening zie je dat de investeringen snel terug verdiend worden. Maar wil ik van het gas af, dan moet ik vloerverwarming aanleggen en een warmtepomp aanschaffen. Daarnaast moet de huidige vloer eruit en moet er een nieuwe vloer komen op 2 verdiepingen. Bovendien zal de woning nog beter geïsoleerd moeten worden. Al met al een dure klus met een beperkt rendement. Daarom ga ik eerst even genieten van de grote stappen die ik heb gezet.

Deel dit artikel
Vastelasten besparen met isolatie Vastelasten besparen
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Jij kan de eerste zijn!

Plaats een reactie

Lees meer over Isolatie

We wilden beginnen met spouwmuurisolatie. Een relatief lage investering, maar wel met een grootst effect. dat kon alleen niet. Dus kiezen voor vloerisolatie een goede tweede. De vloer is 6 graden warmer!

Verduurzamingsverhaal Dirk-Jan: ‘Spouwmuren isoleren kon niet, dat was wel even balen’

Donderdag 08 oktober 2020 14:15

De woning verduurzamen, waar begin je? Deel 1. Oprichter Dirk-Jan van de Vastelastenbond maakte afgelopen jaar een begin met het verduurzamen van zijn woning. Volledig energie...

Lees meer
Wat kost isoleren. We zetten alle kosten en opbrengsten op een rij per isolatievorm

Wat kost een isolatieklus en wat levert het op?

Vrijdag 22 oktober 2021 11:44

Isoleren loont. Zeker nu de gasprijs erg hoog is en er een subsidiebudget beschikbaar is. Enige haast is geboden, want er is slechts een beperkt bedrag voor gereserveerd. Daarom is het slim...

Lees meer