Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Kies voor de VasteLastenBundel

Bespaar € 360,- op je Energierekening

Besteed je vaste lasten uit 

Besteed het regelen en bewaken van je vaste lasten uit aan onze experts. Profiteer altijd van de beste prijs en voorwaarden! Geen gedoe én meer vrije tijd voor slechts:

€15,- p.m.

(of €150,- p.j.)

Meer informatie

Wat geven we uit aan Sinterklaas?

Dinsdag 01 december 2020 10:52Margot Boesveld
Uitgaven Sinterklaas

Uitgaven Sinterklaas

Sinterklaas is weer in het land en consumenten doen aan het einde van het jaar massaal inkopen.

Voor veel kinderen is de decembermaand één groot feest. Voor ouders hebben de feestdagen ook een keerzijde: De laatste weken van het jaar zijn duur en van grote invloed op de portemonnee. Naar verwachting worden de uitgaven in 2020 aan sinterklaascadeaus wat hoger dan gemiddeld, omdat veel mensen er een extra gezellige avond van maken. 

Ondanks de coronacrisis vieren de meeste huishoudens (50%) Sinterklaas nog steeds met cadeaus. Gemiddeld geven we dit jaar 113 euro uit aan onze Sinterklaascadeaus. Het grootste bedrag gaat op aan: Chocolade, boeken en parfum. 

Update 1 december 2020

Webwinkels hebben de afgelopen weken weer voor miljarden euro's aan speelgoed, boeken en elektronica verkocht. Er is dit jaar een flinke stijging van de online Sinterklaas aankopen.  De maanden oktober, november en december zijn binnen de markt voor cadeaukaarten goed voor ongeveer 40 procent van de totale jaaromzet. Dit jaar vieren de meeste mensen door de corona-crisis pakjesavond in het weekend van 5 december middels beeldbellen, zodat opa en oma er ook een beetje bij kunnen zijn. 

  • Pinbetalingen neemt toe door Sinterklaas, kerstdrukte en Black Friday
  • Toename online winkelen
  • Hoog aantal betalingen via iDEAL en creditcard

Gemiddeld € 113,- aan Sinterklaas

Per persoon wordt gemiddeld € 113,- uitgegeven aan Sinterklaas. Dit was in 2019 nog € 80,-  tot € 100,- euro . En in 2016 nog € 75,- . Ongeveer 50% van de huishoudens geeft minder dan € 50,- uit aan een cadeau. Eén op de vijf hulpsinterklazen heeft een budget van boven de € 50,-. Er wordt door Nederlandse huishoudens overigens zo’n € 135,- uitgegeven aan kerst. Onder andere aan cadeaus, kerstdiners, kerstboom en andere kerstuitgaven.

Uitgaven Sinterklaas nam afgelopen jaren af

Dat komt omdat er een daling van het aandeel huishoudens met kinderen is.  Er zijn in Nederland ongeveer 3,4 miljoen kinderen onder de 18 jaar. Sinterklaas is vooral een kinderfeest, waar kerst meer voor alle leeftijden is. Dit kan de omslag verklaren.Ook met kerst worden er steeds vaker grotere cadeaus ingeslagen. Winnen Sint & Piet van de Kerstman of niet?

Welk feest geniet de voorkeur? 

Was in 2012 het Sinterklaasfeest nog favoriet. Inmiddels loopt de kerstman flink in. Van de ondervraagden geeft 67% aan de cadeautjes onder de kerstboom te leggen. Dit tegen 50% van Sinterklaas vieringen. Dat is een minimaal verschil. Ook is er nog een groep consumenten, te weten 17%, die beide feesten viert. Bij ruim één van de drie respondenten (35%) komen Sinterklaas of de Kerstman helemaal niet langs. Dat aandeel neemt de laatste jaren toe. 

Bronnen: ING economisch bureau 

Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Jij kan de eerste zijn!

Plaats een reactie

Lees meer over Vaste lasten | Geldzaken

Onderhouden van je woning kan je veel geld besparen als je er op tijd bij bent

Voorkom achterstallig onderhoud | 5 handige tips

Maandag 13 september 2021 14:12

Voorkom achterstallig onderhoud. Vereniging de Vastelastenbond geeft vijf tips om achterstallig onderhoud te voorkomen. Wil je weten wat je jaarlijks kwijt bent aan het onderhoud van je woning le...

Lees meer
Waterprijzen in Nederland verschillen per regio. Dit zijn de prijzen in 2021

Verschillen in waterprijzen | water prijs Nederland

Maandag 07 december 2020 07:29

Het is belangrijk om goed te drinken. Elke dag 1.5 liter wordt er gezegd. Maar wat kost dat eigenlijk? Elke regio in Nederland heeft zijn eigen waterleverancier en ieder bedrijf hanteert ha...

Lees meer
Oversluiten hypotheek. adviseurskosten, boeterente en hoe zit het met hypotheekrenteaftrek

Hypotheek oversluiten voordelig voor jou? Maak een berekening

Dinsdag 21 juli 2020 11:00

De huidige hypotheekrente is laag. Dit is goed nieuws voor de starter op de woningmarkt, maar ook voor de oversluiters onder ons. Heb je een aantal jaren geleden een hypotheek afgeslo...

Lees meer