Wat geven we uit aan Sinterklaas?
Maandag 02 december 2019 15:52:42

Voor veel kinderen is de decembermaand één groot feest. Voor ouders hebben de feestdagen ook een keerzijde: De laatste weken van het jaar zijn duur en van grote invloed op de portemonnee. 

Sinterklaas is weer in het land en consumenten doen aan het einde van het jaar massaal inkopen. De meeste huishoudens (50%) vieren Sinterklaas nog steeds met cadeaus. Gemiddeld geven we € 80 tot € 100,- uit aan onze Sinterklaascadeaus. Ook met kerst worden er steeds vaker grotere cadeaus ingeslagen. Winnen Sint & Piet van de Kerstman of niet?

Update 1 december 2019

Webwinkels hebben de afgelopen weken weer voor miljarden euro's aan speelgoed, boeken en elektronica verkocht.  Een flinke stijging van de online Sinterklaas aankopen.  De maanden oktober, november en december zijn binnen de markt voor cadeaukaarten goed voor ongeveer 40 procent van de totale jaaromzet. Dit jaar vieren de meeste mensen pakjesavond in het weekend na Sinterklaas.

Gemiddeld € 80- €100,- aan Sinterklaas

Per persoon wordt gemiddeld € 80,-  tot € 100,- euro uitgegeven aan Sinterklaas.  Dat was in 2016 nog € 75,- In 2012, gaven hulpsinten gemiddeld nog 80 euro uit aan cadeaus, 5 euro meer dan in 2016. Ca. 50% van de huishoudens geeft minder dan € 50,- uit aan een cadeau (49% in 2012 en 52% in 2015). Eén op de vijf hulpsinterklazen heeft een budget van boven de € 50,-. En een derde van de ondervraagden geeft aan méér dan € 100,- aan cadeaus te besteden. Er wordt door Nederlandse huishoudens zo’n € 135,- uitgegeven aan kerst. Onder andere aan cadeaus, kerstdiners, kerstboom en andere kerstuitgaven.

Uitgaven Sinterklaas nam afgelopen jaren af

Ondanks dat het economische vertrouwen sinds 2016 is toegenomen, daalde de hoogte van de uitgave elk jaar een klein beetje. Inmiddels is het consumentenvertrouwen weer terug op pre-crisis niveau. Dit zorgt voor een lichte stijging van 3% ten opzichte van 2015. In 2016 komen het sterk verbeterde vertrouwen en de extra koopkrachtimpuls samen. Maar er is ook een daling van het aandeel huishoudens met kinderen.  Er zijn in Nederland ongeveer 3,4 miljoen kinderen onder de 18 jaar. Sinterklaas is vooral een kinderfeest, waar kerst meer voor alle leeftijden is. Dit kan de omslag verklaren.

Welk feest geniet de voorkeur? 

Was in 2012 het Sinterklaasfeest nog favoriet. Inmiddels loopt de kerstman flink in. Van de ondervraagden geeft 67% aan de cadeautjes onder de kerstboom te leggen. Dit tegen 50% van Sinterklaas vieringen. Dat is een minimaal verschil. Ook is er nog een groep consumenten, te weten 17%, die beide feesten viert. Bij ruim één van de drie respondenten (35%) komen Sinterklaas of de Kerstman helemaal niet langs. Dat aandeel neemt de laatste jaren toe. 

Bronnen: ING economisch bureau 

Margot Boesveld
Vrolijk en een tikkeltje eigenwijs. Sinds 2013 werkzaam bij de Vastelastenbond als marketing coördinator. Expert op het gebied van alles wat er in de vaste lastenwereld gebeurt.
Wil jij altijd op de hoogte zijn van de blogs van de Vastelastenbond?
Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.
Er zijn geen nog geen reacties geplaatst. Bent u misschien de eerste die een reactie plaatst?
Bekijk ook
Aantal overstappers energie enorm gestegen
Nog nooit zijn er zoveel consumenten overgestapt van energieleverancier als in de afgelopen twaalf maanden. Tussen medio 2015 en medio 2016 stapte 17% van de energieconsumenten over. Consumenten die a...
‘ik zit wel goed’ mentaliteit kost consument ca. 390 euro
In 2014 bracht Vereniging de Vastelastenbond middels een onderzoek aan het licht dat trouwe klanten van energieleveranciers de hoogste tarieven betalen. Recente cijfers van de ING ondersteunen deze be...
Kleine stijging energierekening in 2017 verwacht
De energierekening van huishoudens gaat volgend jaar voor het eerst in lange tijd omhoog, in plaats van omlaag. Consumenten met een variabel energiecontract vanaf 1 januari gemiddeld ongeveer...

Populair

Word gratis lid van de Vastelastenbond
Als lid van de Vastelastenbond begin je meteen met profiteren:
  • Gratis WOZ-waarde check
  • Advies over al je energievragen
  • Energiefeitjes & bespaartips in je mailbox
  • Jaarlijks adviesgesprek over je vaste lasten

Lees hoe we anderen hebben geholpen

10
Gewoon perfect ontzorgt.
Een uitstekende klantenservice. Op, voor mij serieuze, vragen krijg ik vlot en duidelijk antwoord.
9
Keurig geregeld
Alles keurig op tijd geregeld.
10
Geen omkijken naar
Alles prima en automatisch geregeld.
30-10-2019 Nico, Woerden
21-10-2019 Jan, Cuijk
21-10-2019 Jaap, Schiedam