Wifi-wachtwoorden eenvoudig te kraken
Dinsdag 11 augustus 2015 13:45:01

Duizenden wifi-netwerken van klanten van Ziggo, KPN, Tele2 en andere providers zijn makkelijk te kraken. Dat concluderen onderzoekers van de Radboud Universiteit.

Nieuwsuur meldt dat het gaat om wifi-netwerken waarvan het wachtwoord na de installatie nog niet is aangepast. De toegangscode is dan gemakkelijk 'uit te rekenen'. Providers geven iedere router een eigen naam (SSID) en wachtwoord mee. Met de naam kun je in de lijst met beschikbare wifi-netwerken op je telefoon of computer jouw netwerk vinden. Het wachtwoord is een variant van die naam, en daardoor is deze vaak gemakkelijk te achterhalen. 'Als de wifi-naam bijvoorbeeld aanbieder1234 is, dan maken ze daar simpel gezegd aanbieder4321 van', aldus onderzoeker Roel Verdult.

Een half jaar geleden hebben de onderzoekers aan de universiteit dit al aan de providers gemeld, zodat zij hun klanten konden waarschuwen. De providers raden hun klanten aan om het wifi-wachtwoord te veranderen, maar die doen dat vervolgens niet.

Fabrieksintstellingen router

Soms verandert het wachtwoord zonder toedoen van de klant. Wanneer de provider een aanpassing doet kan de router terugschieten naar de fabrieksinstellingen en dus naar het onveilige wachtwoord'. 'Honderdduizenden, misschien zelfs miljoenen wifi-netwerken zijn zo niet goed beveiligd. Controleer uw instelling dus regelmatig. Het door u ingestelde wachtwoord gaat ook verloren wanneer u sommige router reset. Na resetten van de router kunt u opnieuw het wachtwoord wijzigen.

Hackers en computers overnemen

Wanneer een hacker is verbonden met het wifi-netwerk kan deze zien waar de computers binnen dit netwerk mee bezig zijn. Onderzoeker Carlo Meijer vertelt: 'We kunnen meekijken met wat mensen op het internet doen en e-mails die langskomen inzien. Ook kunnen we computers op die manier overnemen en daar alles mee doen. ik zou zo 1000 euro van je kunnen overmaken.' Hackers kunnen ook toegang krijgen tot andere apparaten wanneer zij verbinding hebben met het netwerk, beveiligingscamera's bijvoorbeeld. 'Die beelden zijn te manipuleren, of de camera kan worden uitgezet. Dieven hebben dan vrij spel ', aldus Meijer. Verdult waarschuwt: 'Als er illegale dingen worden gedownload zoals kinderporno en er wordt geconstateerd dat dat is gedaan via jouw internetverbinding, dan kan de politie zomaar bij jou op de stoep staan'.

Wachtwoord wijzigen

Het wijzigen van het wachtwoord en de netwerknaam voor WiFi is erg eenvoudig. Binnen enkele minuten beveiligt u uw draadloos netwerk. Bijna alle poviders werken op dezelfde manier en u kunt op de website van uw provider een stappenplan vinden hoe u uw wachtwoord kunt wijzigen.

Tips van de Vastelastenbond

Hoe kiest u nu een wachtwoord dat veilig en makkelijk te onthouden is. Vereniging de Vastelastenbond schreef al eerder een artikel over de top 10 slechtste wachtwoorden en het zorgvuldig samenstellen van een wachtwoord dat moeilijk te kraken is. Ook kunt u hier meer informatie terug vinden over het belang van een secuur gekozen wachtwoord. 

 

 

Margot Boesveld
Vrolijk en een tikkeltje eigenwijs. Sinds 2013 werkzaam bij de Vastelastenbond als marketing coördinator. Expert op het gebied van alles wat er in de vaste lastenwereld gebeurt.
Wil jij altijd op de hoogte zijn van de blogs van de Vastelastenbond?
Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.
Share thisShare this
Er zijn geen nog geen reacties geplaatst. Bent u misschien de eerste die een reactie plaatst?
Bekijk ook
Ziggo en Sport1 lanceren gratis sportzender
Ziggo en Sport1 zijn van plan om een gratis sportzender te beginnen. Sport1 wil het nieuws bevestigen noch ontkennen. Het lanceren van zender Ziggo Sport zorgt ervoor dat ruim vier miljoen klanten toe...
Gedupeerden Ziggo krijgen geen vergoeding
De klanten van Ziggo die vorige week last hadden van een storing, krijgen geen financiële vergoeding. Het bedrijf vindt dat in deze situatie niet nodig, zei een woordvoerder woensdag. Door een...
Ziggo verliest klanten na fusie
De klant de dupe geworden van de fusie tussen Ziggo en UPC, in april van dit jaar. Sinds de fusie is de prijs omhoog gegaan (met 5 procent), maar daar hebben de klanten maar weinig voor teruggekregen....