Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Bespaar op al je
vaste lasten

Bespaar € 200,- op je Energierekening

Met de Vastelastenbond bespaar je op alle vaste lasten 

Gemiddelde besparing op al je vaste lasten

€1.000,- p.j

Meer informatie

Wifi-wachtwoorden eenvoudig te kraken

Dinsdag 11 augustus 2015 13:45Margot Boesveld

 

Duizenden wifi-netwerken van klanten van Ziggo, KPN, Tele2 en andere providers zijn makkelijk te kraken. Dat concluderen onderzoekers van de Radboud Universiteit.

Nieuwsuur meldt dat het gaat om wifi-netwerken waarvan het wachtwoord na de installatie nog niet is aangepast. De toegangscode is dan gemakkelijk 'uit te rekenen'. Providers geven iedere router een eigen naam (SSID) en wachtwoord mee. Met de naam kun je in de lijst met beschikbare wifi-netwerken op je telefoon of computer jouw netwerk vinden. Het wachtwoord is een variant van die naam, en daardoor is deze vaak gemakkelijk te achterhalen. 'Als de wifi-naam bijvoorbeeld aanbieder1234 is, dan maken ze daar simpel gezegd aanbieder4321 van', aldus onderzoeker Roel Verdult.

Een half jaar geleden hebben de onderzoekers aan de universiteit dit al aan de providers gemeld, zodat zij hun klanten konden waarschuwen. De providers raden hun klanten aan om het wifi-wachtwoord te veranderen, maar die doen dat vervolgens niet.

Fabrieksintstellingen router

Soms verandert het wachtwoord zonder toedoen van de klant. Wanneer de provider een aanpassing doet kan de router terugschieten naar de fabrieksinstellingen en dus naar het onveilige wachtwoord'. 'Honderdduizenden, misschien zelfs miljoenen wifi-netwerken zijn zo niet goed beveiligd. Controleer uw instelling dus regelmatig. Het door u ingestelde wachtwoord gaat ook verloren wanneer u sommige router reset. Na resetten van de router kunt u opnieuw het wachtwoord wijzigen.

Hackers en computers overnemen

Wanneer een hacker is verbonden met het wifi-netwerk kan deze zien waar de computers binnen dit netwerk mee bezig zijn. Onderzoeker Carlo Meijer vertelt: 'We kunnen meekijken met wat mensen op het internet doen en e-mails die langskomen inzien. Ook kunnen we computers op die manier overnemen en daar alles mee doen. ik zou zo 1000 euro van je kunnen overmaken.' Hackers kunnen ook toegang krijgen tot andere apparaten wanneer zij verbinding hebben met het netwerk, beveiligingscamera's bijvoorbeeld. 'Die beelden zijn te manipuleren, of de camera kan worden uitgezet. Dieven hebben dan vrij spel ', aldus Meijer. Verdult waarschuwt: 'Als er illegale dingen worden gedownload zoals kinderporno en er wordt geconstateerd dat dat is gedaan via jouw internetverbinding, dan kan de politie zomaar bij jou op de stoep staan'.

Wachtwoord wijzigen

Het wijzigen van het wachtwoord en de netwerknaam voor WiFi is erg eenvoudig. Binnen enkele minuten beveiligt u uw draadloos netwerk. Bijna alle poviders werken op dezelfde manier en u kunt op de website van uw provider een stappenplan vinden hoe u uw wachtwoord kunt wijzigen.

Tips van de Vastelastenbond

Hoe kiest u nu een wachtwoord dat veilig en makkelijk te onthouden is. Vereniging de Vastelastenbond schreef al eerder een artikel over de top 10 slechtste wachtwoorden en het zorgvuldig samenstellen van een wachtwoord dat moeilijk te kraken is. Ook kunt u hier meer informatie terug vinden over het belang van een secuur gekozen wachtwoord. 

 

 

Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Jij kan de eerste zijn!

Plaats een reactie

Lees meer over