“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | oprichter van de Vastelastenbond

Lees meer over ons

Bespaar op al je
vaste lasten

Bespaar € 200,- op je Energierekening

Met de Vastelastenbond bespaar je op alle vaste lasten 

Gemiddelde besparing op al je vaste lasten

€1.000,- p.j

Meer informatie

Zorgeloos een auto huren in het buitenland

Dinsdag 20 juni 2017 14:40Margot Boesveld

 

Duidelijkheid over de kosten, voorwaarden en verzekeringen. Dat zijn de 3 belangrijkste ingrediënten voor autohuur in het buitenland. Onaangename (financiële) verrassingen, zoals een verplichte verzekering, kosten voor een volle tank of geclaimde schade zijn de grootste irritaties. Vereniging de Vastelastenbond zet de verhuurbedrijven op een rij en geeft tips over het huren van een auto in het buitenland.  

Waarom een auto huren?

We willen het ultieme gevoel van vrijheid hebben en de plekken bezoeken waar we anders niet snel zullen komen. Dat zijn de voornaamste redenen om een auto te huren in het buitenland. De meeste Nederlanders (ruim 70 procent) die een auto in buitenland huurt, gebruikt deze de hele vakantie. Ruim een kwart (26,8%) benut de auto vooral voor excursies en dagjes weg en 25,7% zet de huurauto in voor een rondreis of roadtrip.

Wat is belangrijk bij het huren van een auto?

auto huren Spanje. Hier moet u op letten

Wat meer dan de helft van de Nederlandse autohuurders erg belangrijk vindt, is dat álle kosten zijn inbegrepen in het huurbedrag. Kijk daarom goed of er geen extra kosten in rekening worden gebracht voor een extra bestuurder, navigatiesysteem, extra kilometers en (andere) terugbrenglocatie.

 • Regel voorafgaand aan de vakantie uw huurauto en neem de tijd om te vergelijken.
 • Weet wat u huurt. Lees de voorwaarden goed door.
 • Controleer of de verhuur inclusief de CDW-verzekering (Collision Damage Waiver) is. Dat is een cascoverzekering die de aansprakelijkheid voor schade aan uw huurauto beperkt. 
 • Wat is wel gedekt met de basis autoverzekering en wat niet?
 • Is een extra verzekering nodig? (dit is vaak het verdienmodel van de autoverhuurder, dus relatief duur)
 • Kijk daarom goed naar hoogte eigen risico/borgsom en vermelding wanneer deze ingehouden wordt.

Andere praktische tips zijn:

 1. Maak foto’s. Iedereen heeft tegenwoordig een smartphone, dus maak er gebruik van. Maak foto’s van de auto bij het ophalen en het wegbrengen. Close-ups van de schade die er al zit. Zo heeft u eventueel bewijsmateriaal wanneer het verhuurbedrijf ongewenst schade claimt.
 2. Neem uw eigen navigatie mee of installeer een navigatie app zoals Google Maps, Here WeGo, Waze of TomTom Go. Dat scheelt behoorlijk in de kosten.

Top 5 populairste verhuurbedrijven

Nederlanders denken bij autoverhuur toch het vaakst aan de grotere organisatie. Deze zijn het meeste in beeld en worden het vaakst gebruikt.

 1. Hertz 41,7%
 2. Europcar 34,8%
 3. Avis 29,6%
 4. Budget 21,7%
 5. Alamo14,9%

Sunny Cars wint de laatste jaren aan populariteit. Dit is een bemiddelaar en biedt een all-in prijs, inclusief verzekeringen.

Vooraf huren loont | Checklist

Laagseizoen, extra bestuurder, staat van de auto, wel of geen volle tank, extra verzekering, eigen risico. Het zijn allemaal variabelen die de huurprijs beïnvloeden. De huurprijzen voor een auto in het buitenland zijn lastig te peilen. Hoe kan u er  voor zorgen dat u weer waar u aan toe bent en geen extra kosten in rekening gebracht krijgt? De ANWB heeft een checklist gemaakt voor autoverhuur in het buitenland: https://www.anwb.nl/binaries/content/assets/anwb/pdf/rechtshulp/checklist_auto_huren_buitenland.pdf

Klachten over uw verhuurbedrijf?

Er is een geschillencommissie voor grensoverschrijdende autohuur: De European Car Rental Conciliation Service (ECRCS, www.ecrcs.eu). Ook bij het Europees Consumenten Centrum kunt u uw klacht over autoverhuur in het buitenland kwijt. www.eccnederland.nl. Heeft u gebruik gemaakt van een pakketreis inclusief huurauto en is de reisorganisatie aangesloten bij de ANVR, dan kunt u bij de geschillencommissie reizen terecht.

IJsland, een land apart

IJsland is een land apart en vergt extra aandacht bij het huren. Margot Boesveld van Vereniging de Vastelastenbond kwam bij het huren van een auto tijdens een vakantie in IJsland een aantal opmerkelijke punten tegen. Margot Boesveld: “Er zijn een aantal opvallende  ‘weersomstandigheden’ verzekeringen waar ik nog niet eerder van had gehoord. Bij aankomst kregen we verschillende opties voorgelegd.

 • De zand en as verzekering. (In geval van schade aan de lak van de auto door opstuivend zand en as).
 • De windverzekering (voor als de deur van de auto afwaait). Gek genoeg een realiteit in IJsland.
 • River crossing protecting (in geval u riviertjes doorkruist in het binnenland)"

TIPS van Margot:

Kijk vooraf goed naar de route die u gaat rijden, de reisperiode en de weersomstandigheden. Wilt u bijvoorbeeld het binnenland in (de F wegen) kies dan voor een 4WD, want met een ‘gewone’ auto mag u hier niet rijden. Veel wegen in het binnenland zijn tot eind juni/begin juli afgesloten. Reist u buiten deze periode dan hoeft u dus geen 4WD te huren. Een goede website voor autoverhuur tips in IJsland is van de IJsland specialist.

Overzicht verhuurbedrijven

Avis: Dit autoverhuurbedrijf is opgesplitst in Avis Budget Group en Avis Europe: de Budget Group exploiteert in Amerika, India, Australië en Nieuw-Zeeland. Avis Europe in Europa en andere landen. Er zijn meer dan 5000 kantoren wereldwijd.

EuropCar: Europcar Autoverhuur B.V. is een franchisenemer van Europcar International en één van de grootste autoverhuurbedrijven van Nederland.

Hertz: Wellicht de bekendste autoverhuurder. Van origine een Amerikaans bedrijf opgericht in 1918. In elke stad/land is een vestiging te vinden.

Sixt: Een bedrijf opgericht in 1912 en een wereldwijde dienstverlener op het gebied van mobiliteit. Sixt zit in meer dan 100 landen en heeft ca. 4000 vestigingen.

Alamo: Vooral autoverhuur voor Amerika, Canada en Frankrijk. Alamo heeft over het algemeen hele jonge auto’s (maximaal 9 maanden oud).

Enterprise: Dit verhuurbedrijf is relatief nieuw op de Nederlandse markt, maar bestaat al 60 jaar. Enterprice claimt het grootste autoverhuurbedrijf ter wereld te zijn met 1,2 miljoen voertuigen in hun wagenpark.

Budget Rent a Car: Een wat jonger bedrijf, opgericht in 1958. Relatief onbekend onder het Nederlandse publiek.

Bemiddelaars

Sunny Cars: Sunny Cars wint de laatste jaren aan populariteit. Dit is een bemiddelaar en biedt een all-in prijs, inclusief verzekering.

Bookanddrive (Holiday Autos): is net als Sunny Cars een bemiddelaar die met meerdere verhuurbedrijven samenwerkt.

Auto Europe: Auto Europe bestaat al meer dan 56 jaar en heeft 8.000 verhuurlocaties.

Rental Cars: rentalcars.com is een van de grootste online autoverhuur bemiddelaars in de wereld, dat meer dan 2 miljoen huurauto’s per jaar in meer dan 6.000 lokaties ter wereld regelt.

Ook interessant:

Deel dit artikel

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

pim

Dankjewel voor dit artikel over de huur van auto's. Je hebt gelijk dat het maken van foto's je kan helpen bewijzen dat bepaalde schade er al zat. Vaak wordt dit ook op papier meegegeven en hoef je je geen zorgen te maken.

Vrijdag 01 februari 2019 11:18

Plaats een reactie

Lees meer over