Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Bespaar op al je
vaste lasten

Bespaar € 200,- op je Energierekening

Met de Vastelastenbond bespaar je op alle vaste lasten 

Gemiddelde besparing op al je vaste lasten

€1.000,- p.j

Meer informatie

Zuinig autorijden, zo bespaart u geld

Woensdag 16 september 2015 09:16Margot Boesveld

 

Goed kijken naar een autoverzekering helpt al bij het verlagen van de kosten voor uw auto. Het gewicht van de auto helpt niet alleen om de belastingen lager te houden het helpt ook om zuiniger te rijden. Hier volgen nog enkele tips om het autorijden zuiniger te maken.

1. Verminder het gewicht van de auto

Hoe lager het gewicht van uw auto, hoe minder brandstof u verbruikt. Haal bijvoorbeeld de dakkkoffer van uw auto zodra u deze niet meer nodig hebt. Dat zorgt niet alleen voor een lager gewicht, maar stroomlijnt de auto ook beter. Minder weerstand, betekent uiteindelijk minder brandstofverbruik. U zal het niet raden, maar dat geldt ook voor uw ramen. Wanneer u uw ramen opent wordt de stroomlijning ook verstoord en dat heeft invloed op het brandstofverbruik. De makkelijkste manier om het gewicht te verlagen is om zo min mogelijk onbelangrijke spullen in uw auto te bewaren.

2. Technisch onderhoud motor en bandenspanning

Technisch onderhoud motor: Een goed onderhouden motor presteert beter en zorgt voor een lager brandstofverbruik. Blijf niet rondrijden met versleten bougies of een vervuild koelsysteem. Dat beïnvloedt de motor en daarmee het brandstofverbruik en kan voor meer problemen zorgen waardoor de kosten juist oplopen.

Bandenspanning: Ook is het belangrijk dat de bandenspanning optimaal is, want dat verlaagt de rolweerstand en geleidt u beter over de weg. Er wordt aanbevolen om eenmaal per maand de bandenspanning te controleren. Dit kan bij bijna alle tankstations. Wist u dat wanneer we elke maand de bandenspanning zouden controleren dit een besparing van ca. € 100,- kan opleveren. We laten het geld letterlijk op straat liggen. 

Type band: Zo zijn er ook nieuwe banden met een lage rolweerstand. Hierdoor kunt u besparen en zuiniger rijden. Is het tijd om uw banden te vervangen? Kijk dan goed naar het bandenlabel. Hierop staat informatie over: de rol weerstand ( brandstof verbruik), de remweg op nat wegdek en de geluidsproductie.

Rijd met winterbanden: Bij lage temperaturen wordt rubber hard en onelastisch. Winterbanden zijn gemaakt van een andere rubbermengsel en hebben een ander profiel die beter afgestemd zijn op een nat wegdek door regen of sneeuw. Al bij lage snelheden is de remweg op sneeuw met zomerbanden ruim dubbel zo lang als met winterbanden. Er bestaat ook een allseason-band of 4-seizoenenband. Dit is een compromis tussen een zomer- en een winterband. In de winter kunt u ze in Nederland wel inzetten, maar voor de wintersport in de bergen zijn ze niet geschikt. Door de winterbanden tijdig te verwisselen kunt u tot wel 5% besparen op uw verbruik. 

3. Zuinige rijstijl

Hier zijn de meningen nog eens over verdeeld. Wanneer rijdt u nou zuinig? Dat is ook afhankelijk van het type auto waar u mee rijdt. Toch kan zuiniger rijden u een besparing van 10% opleveren. Zowel uw rijstijl als het gebruik van airco heeft invloed op zuinig rijden. Over het algemeen gelden onderstaande regels:

  1. Rijd zoveel mogelijk met een gelijkmatige snelheid en een laag toerental in een zo hoog mogelijke versnelling. Heeft u cruisecontrol? Gebruik deze dan!
  2. Gebruik de airco en achterruitverwarming zo min mogelijk. Dit zijn energievreters.
  3. Anticipeer op het verkeer. Snelheid minderen voor een verkeerslicht. Laat uw auto uitrollen in de versnelling door het gaspedaal tijdig los te laten.
  4. Moet u wachten voor een spoorovergang of brug? Zet uw motor uit. 
  5. Beperk het gebruiken van uw auto voor korte ritjes.
  6. Parkeer achteruit in. Een koude motor kan tot wel 50 procent meer brandstof verbruiken dan een warme. Achteruitrijden verbruikt sowieso al meer brandstof, dus wanneer je dit doet als je de auto net start, verbrand je door de koude motor nóg meer.

 

 

 

Bron: Samengesteld artikel op basis van bronnen Radar & ANWB

Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Jij kan de eerste zijn!

Plaats een reactie

Lees meer over