Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Bespaar op al je
vaste lasten

Bespaar € 200,- op je Energierekening

Met de Vastelastenbond bespaar je op alle vaste lasten 

Gemiddelde besparing op al je vaste lasten

€1.000,- p.j

Meer informatie

Zwarte auto duurder in de verzekering

Woensdag 06 april 2016 12:12Margot Boesveld

 

De kleur van je auto bepaalt mede hoeveel verzekeringspremie je kwijt bent. Dat meldt de Consumentenbond na onderzoek. Met een zwarte auto zijn consumenten voor een autoverzekering van Reaal, Zelf.nl en Route Mobiel duurder uit dan met een groene, gele of blauwe auto. 

Tot 9% meer premie

Bezitters van een zwart voertuig betalen bij Reaal (Direct-polis) tot 9% meer voor een WA-verzekering, dan voor eenzelfde blauwe, gele of groene auto's. Bij Route Mobiel en Zelf.nl is het verschil voor deze kleuren, afhankelijk van autotype en aantal schadevrije jaren, 4% tot ruim 8%. 
Na wilde verhalen over 'duurdere' rode auto's wilde de Consumentbond weleens nagaan of de kleur van een auto echt iets doet met de premie. De Consumentenbond noemt autobezitters afrekenen op kleur "niet te verklaren aan verzekerden". Directeur Bart Combée: "Als je meer schade rijdt, wordt dit al afgestraft via de bonus-malusladder. Het is dubbelop om consumenten ook nog eens extra te laten betalen omdat ze een bepaalde kleur auto hebben". Volgens de bond weigeren verzekeraars openheid te geven over het premiebeleid. 

Risico-inschatting

Volgens de onderzochte verzekeraars weegt de kleur mee in de premies omdat 'uit statistieken blijkt dat deze factor invloed heeft op de risico-inschatting.' Oftewel: zwarte auto's lopen meer risico op schade of diefstal.

Een voorbeeld: zonder schadevrije jaren betalen consumenten voor de Reaal-polis jaarlijks €128 meer voor een zwarte Audi (€1423) dan voor een groene (€1295). Met een blauw, geel of groen exemplaar zijn consumenten in alle gevallen goedkoper uit. De premieverschillen als gevolg van de kleur lopen op tot bijna 10% én verschillen per dekking. Andere autoverzekeraars gebruiken de autokleur niet als premiefactor.

Wilt u weten of u nog goed zit met uw autoverzekering? Maak hier een berekening.

Bron: Consumentenbond

Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Jij kan de eerste zijn!

Plaats een reactie

Lees meer over