“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | oprichter van de Vastelastenbond

Lees meer over ons

Bespaar op al je
vaste lasten

Bespaar € 200,- op je Energierekening

Met de Vastelastenbond bespaar je op alle vaste lasten 

Gemiddelde besparing op al je vaste lasten

€1.000,- p.j

Meer informatie

Zwarte auto duurder in de verzekering

Woensdag 06 april 2016 12:12Margot Boesveld

 

De kleur van je auto bepaalt mede hoeveel verzekeringspremie je kwijt bent. Dat meldt de Consumentenbond na onderzoek. Met een zwarte auto zijn consumenten voor een autoverzekering van Reaal, Zelf.nl en Route Mobiel duurder uit dan met een groene, gele of blauwe auto. 

Tot 9% meer premie

Bezitters van een zwart voertuig betalen bij Reaal (Direct-polis) tot 9% meer voor een WA-verzekering, dan voor eenzelfde blauwe, gele of groene auto's. Bij Route Mobiel en Zelf.nl is het verschil voor deze kleuren, afhankelijk van autotype en aantal schadevrije jaren, 4% tot ruim 8%. 
Na wilde verhalen over 'duurdere' rode auto's wilde de Consumentbond weleens nagaan of de kleur van een auto echt iets doet met de premie. De Consumentenbond noemt autobezitters afrekenen op kleur "niet te verklaren aan verzekerden". Directeur Bart Combée: "Als je meer schade rijdt, wordt dit al afgestraft via de bonus-malusladder. Het is dubbelop om consumenten ook nog eens extra te laten betalen omdat ze een bepaalde kleur auto hebben". Volgens de bond weigeren verzekeraars openheid te geven over het premiebeleid. 

Risico-inschatting

Volgens de onderzochte verzekeraars weegt de kleur mee in de premies omdat 'uit statistieken blijkt dat deze factor invloed heeft op de risico-inschatting.' Oftewel: zwarte auto's lopen meer risico op schade of diefstal.

Een voorbeeld: zonder schadevrije jaren betalen consumenten voor de Reaal-polis jaarlijks €128 meer voor een zwarte Audi (€1423) dan voor een groene (€1295). Met een blauw, geel of groen exemplaar zijn consumenten in alle gevallen goedkoper uit. De premieverschillen als gevolg van de kleur lopen op tot bijna 10% én verschillen per dekking. Andere autoverzekeraars gebruiken de autokleur niet als premiefactor.

Wilt u weten of u nog goed zit met uw autoverzekering? Maak hier een berekening.

Bron: Consumentenbond

Deel dit artikel

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Jij kan de eerste zijn!

Plaats een reactie

Lees meer over

NLE gaat naast energie ook Internet, TV en Bellen aanbieden

Dinsdag 05 april 2016 08:53

De Nederlandse Energie Maatschappij (NLE) wordt ook actief als internetprovider. Het bedrijf gaat alles-in-één-pakketten met internet, televisie en telefonie verkopen via het netwerk van...

Lees meer

KPN wint terrein ten koste van Ziggo

Maandag 04 april 2016 15:51

KPN heeft vorig jaar opnieuw terrein gewonnen op de Nederlandse televisiemarkt. Het bedrijf zag zijn marktaandeel op het gebied van televisie vorig jaar met ruim 2 procentpunt stijgen naar 28,7 procen...

Lees meer

Nederland loopt achter op doelstelling groene stroom

Donderdag 31 maart 2016 10:21

Nederland is nog ver verwijderd van de doelstellingen die zijn afgesproken in de Europese richtlijn voor Hernieuwbare Energie voor 2020. Van alle lidstaten van de EU presteert alleen Frankrijk nog sl...

Lees meer

Rood staan blijft duur

Vrijdag 18 maart 2016 14:31

Alle rentes worden lager, behalve die voor rood staan. Het kost de bank zo goed als niets om aan geld te komen. Sterker nog, banken krijgen binnenkort geld toe als ze lenen bij de Europese Centrale Ba...

Lees meer