Contact

Neem voor vragen over je vaste lasten contact op met Vereniging de Vastelastenbond.

Neem contact op

Uitleg energie rekening 1 jaar vaste prijs energiedirect.nl

Energiebelasting en heffingskorting

Energieverbruik is slecht voor het milieu. Fossiele brandstoffen als gas en steenkool raken op als we samen meer energie verbruiken. Bovendien wordt het warmer op aarde, doordat energiecentrales meer gassen uitstoten. Daarom heft de overheid energiebelasting. Zo hoopt zij consumenten en bedrijven te stimuleren om energie te besparen.

Hoe zuinig u ook bent, u hebt een bepaalde hoeveelheid stroom en gas nodig om te kunnen leven. Voor dit minimale verbruik betaalt u geen energiebelasting. U krijgt daarvoor een korting op je energienota: de zogenoemde heffingskorting.

Netbeheerder

De netbeheerder beheert als onafhankelijk nutsbedrijf het transportnetwerk voor energie. Vergelijk het met onze spoorwegen: de NS vervoert de reizigers, maar ProRail is verantwoordelijk voor alle rails, wissels en seinen. De netbeheerder zorgt ervoor dat u altijd stroom en gas geleverd krijgt. Daarvoor betaalt u netbeheerderskosten.

Netbeheerderskosten

De netbeheerderskosten bestaan jaarlijks uit vaste kosten en verschillen per netbeheerder. De overheid stelt de hoogte hiervan grotendeels vast. De tarieven van de netbeheerder veranderen (half)jaarlijks. Omdat u niet van netbeheerder kunt wisselen, controleert de overheid deze prijswijzigingen zorgvuldig. Energiedirect.nl brengt deze kosten in rekening namens de netbeheerder in uw regio.