Het aansluittarief komt neer op de kosten die u betaalt aan uw netwerkbeheerder. Deze kosten bestaan uit o.a. meterhuur voor de gas- en elektriciteitsmeter(s) en kosten voor het onderhoud van de landelijke netwerken voor stroom en gas in Nederland.

Aansluittarief berekenen

De aansluittarieven verschillen per type aansluiting. Vereniging de Vastelastenbond biedt drie mogelijke opties:

  1. Wilt u weten wat het aansluittarief voor uw particuliere energiemeters in uw regio is? Dan kunt u hiervoor via Vereniging de Vastelastenbond eenvoudig een berekening maken.

  2. Wilt u weten wat het aansluittarief inhoudt voor zakelijke afnemers van energie via de Vastelastenbond? Daarvoor klikt u hier.

  3. Bent u een grootzakelijke afnemer van gas en/of stroom? Klik dan hier.

Maximaal aansluittarief

U kunt niet kiezen wie uw netwerkbeheerder is, de netwerkbeheerder hangt samen met de regio waar u woont. Het maximale aansluittarief wordt mede daarom jaarlijks door de Autoriteit Consument en Markt (ACM) bepaald.

Als u vragen heeft over het aansluittarief, neemt u contact op met uw netwerkbeheerder. Ook uw energieleverancier kan u helpen met vragen over het aansluittarief op uw jaarrekening voor energie.

Betaling van aansluittarief

De netwerkkosten worden door u betaald via uw maandelijkse energievoorschot en de jaarlijkse energieafrekening die u van uw energieleverancier ontvangt. Uw energieleverancier stuurt u een gespecificeerde rekening waarin onder meer het aansluittarief is opgenomen.

U ontvangt dus géén rekening van uw netwerkbeheerder na 12 maanden levering, aangezien u het aansluittarief via uw energieleverancier voldoet.

Vragen over uw aansluittarief?

Heeft u vragen over uw aansluittarief? Wij helpen u graag verder! Neem contact op met onze ervaren adviseurs die u voorzien van antwoorden, of voor u op zoek gaan tot het juiste antwoord boven tafel is!