Het aansluittarief komt neer op de kosten die u betaalt aan uw netwerkbeheerder. Deze kosten bestaan uit o.a. meterhuur voor de gas- en elektriciteitsmeter(s) en kosten voor het onderhoud van de landelijke netwerken voor stroom en gas in Nederland.

Aansluittarief berekenen

De aansluittarieven verschillen per type aansluiting. Vereniging de Vastelastenbond biedt drie mogelijke opties:

  1. Wilt u weten wat het aansluittarief voor uw particuliere energiemeters in uw regio is? Dan kunt u hiervoor via Vereniging de Vastelastenbond eenvoudig een berekening maken.

  2. Wilt u weten wat het aansluittarief inhoudt voor zakelijke afnemers van energie via de Vastelastenbond? Daarvoor klikt u hier.

  3. Bent u een grootzakelijke afnemer van gas en/of stroom? Klik dan hier.

Maximaal aansluittarief

U kunt niet kiezen wie uw netwerkbeheerder is, de netwerkbeheerder hangt samen met de regio waar u woont. Het maximale aansluittarief wordt mede daarom jaarlijks door de Autoriteit Consument en Markt (ACM) bepaald.

Als u vragen heeft over het aansluittarief, neemt u contact op met uw netwerkbeheerder. Ook uw energieleverancier kan u helpen met vragen over het aansluittarief op uw jaarrekening voor energie.

Betaling van aansluittarief

De netwerkkosten worden door u betaald via uw maandelijkse energievoorschot en de jaarlijkse energieafrekening die u van uw energieleverancier ontvangt. Uw energieleverancier stuurt u een gespecificeerde rekening waarin onder meer het aansluittarief is opgenomen.

U ontvangt dus géén rekening van uw netwerkbeheerder na 12 maanden levering, aangezien u het aansluittarief via uw energieleverancier voldoet.

Vragen over uw aansluittarief?

Heeft u vragen over uw aansluittarief? Wij helpen u graag verder! Neem contact op met onze ervaren adviseurs die u voorzien van antwoorden, of voor u op zoek gaan tot het juiste antwoord boven tafel is!

Onze missie is om de wereld van vaste lasten voor iedereen helder en overzichtelijk te maken. We zijn 100% onafhankelijk en dus niet gebonden aan leveranciers. We kunnen bestaan door de verschillende abonnementen die we aanbieden. Zo kunnen we altijd eerlijk zijn en ook echt het verschil maken.

Samen zijn we een team van 20 experts met een club van ruim 150.000 leden.

Meer weten over ons?