Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Door over te stappen van energieleverancier
Gemiddelde besparing door goedkoopste leverancier en welkomstbonussen

Start besparen

Bespaar op
Energierekening

Bespaar honderden euro's op je Energierekening

Energie vergelijken én overstappen

Stap Gratis over via onze energievergelijker. Compleet, betrouwbaar en met de beste deals!

Bespaar honderden euro's én ontvang een gratis Sparky Energiemeter (twv € 29,95)

Meer informatie

Een voorschotbedrag betaalt u voor uw energieverbruik. Leveranciers gebruiken verschillende benamingen voor een voorschotbedrag, zoals maandbedrag, termijnbedrag, voorschot of maandelijks termijnbedrag. Het voorschotbedrag is een bedrag dat tot stand komt door een schatting te maken van uw stroom en uw gasverbruik. Dit wordt vermenigvuldigt met de tarieven per kwh en per m3 en vervolgens wordt het evenredig verdeeld over 12 maanden. Elke maand incasseert uw energieleverancier het voorschot van uw bankrekening voor de levering van stroom en of gas. Een voorschotbedrag wordt ook wel een termijnbedrag, maandelijks termijnbedrag of maandbedrag genoemd.

Hoe wordt een maandelijks termijnbedrag berekend?

Aan het begin van het jaar kunt u niet bepalen hoeveel u per jaar gaat verbruiken. Daarom wordt er een inschatting gemaakt van wat u dat jaar gaat verbruiken. Hierop wordt het voorschotbedrag op gebaseerd. Aan het einde van het jaar vraagt een energieleverancier uw meterstanden op en weet hij wat u daadwerkelijk heeft verbruikt. Dan worden de voorschotten verrekend met het daadwerkelijk te betalen bedrag. Heeft u dus meer verbruikt en dus te weinig betaalt en dan moet u bij betalen. Heeft u minder verbruikt? Dan krijgt u geld terug.

Waarom wordt een voorschotbedrag over 12 maanden verdeeld?  

Uw verbruik fluctueert gedurende het jaar. In het zomerseizoen bent u meer buiten en verbruikt u minder gas en licht. De kans is groot dat uw verbruik in de wintermaanden hoger is. Om te voorkomen dat u in de winter €400,- en in de zomer maar € 50,- betaalt en in de financiële problemen kunt komen is er voor gekozen totaalverbruik van 1 jaar te gebruiken en evenredig te verdelen over 12 maanden, zodat u weet waar u aan toe bent.

Waarom kan een termijnbedrag per leverancier afwijken?

Iedere leverancier berekent op een andere manier een voorschotbedrag. Vaak komt dat doordat energieleveranciers rekenen met verschillende jaarverbruik. De een gebruikt het verbruik van afgelopen jaar als richtlijn, de ander een gemiddelde van een aantal jaren.

Waarom moet u nooit een vergelijking maken op basis van een voorschotbedrag?

Een termijnbedrag gebaseerd op een geschat jaarverbruik van uw stroom en gas. Daarbij is het dus cruciaal om te weten welk verbruik er bij het berekenen gebruikt is. Over het algemeen wordt het gemiddeld verbruik van de afgelopen 5 jaar gebruikt. Maar er kan veel veranderen in vijf jaar. Bijvoorbeeld als u zonnepanelen heeft laten plaatsen. Dan verandert uw verbruik en dus ook uw voorschotbedrag. Vereniging de Vastelastenbond adviseert haar leden om te vergelijken op basis van uw daadwerkelijke jaarverbruik. Dit kunt u terugvinden op je jaarnota. Zo komt er een objectieve vergelijking tot stand.