Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Door over te stappen van energieleverancier
Gemiddelde besparing door goedkoopste leverancier en welkomstbonussen

Start besparen

Bespaar op
Energierekening

Bespaar honderden euro's op je Energierekening

Energie vergelijken én overstappen

Stap Gratis over via onze energievergelijker. Compleet, betrouwbaar en met de beste deals!

Bespaar honderden euro's én ontvang een gratis Sparky Energiemeter (twv € 29,95)

Meer informatie

Energiebelasting 2021 berekenen

Je betaalt over elke kWh (stroom) en/of m3 (gas) die je verbruikt overheidsheffingen. Deze overheidsheffingen bestaan uit energiebelasting en ODE (Opslag Duurzame Energie). 

Bereken wat je in 2021 aan overheidsheffingen gaat betalen. 

.

Uitleg energiebelastingen

Energiebelasting

De energiebelasting is een overheidsheffing die je betaalt over elke kWh (stroom) of m3 (gas) die je verbruikt. De energiebelasting komt bovenop het kale leveringstarief en betaal je aan jouw energieleverancier. Voor 2021 is de energiebelasting voor stroom € 0,1141 per kWh en voor gas € 0,4218 per m3. Prijzen zijn inclusief BTW.

ODE Opslag Duurzame Energie

Deze belasting is in 2013 in het leven geroepen. De inkomsten die de regering uit deze belastingen krijgt zijn bedoelt voor het verduurzamen van onze energiemarkt. Hierdoor kan de overheid investeren in het duurzaam opwekken van energie, zoals wind-en zonneparken. Voor stroom is de ODE in 2021 € 0,0363 (incl. btw) per kWh en voor gas betaal je in 2021 € 0,1030 per m3. Dit is inclusief BTW. Lees meer over de ODE belasting.

Vermindering energiebelasting

De overheid ziet een deel van het energieverbruik als basisbehoefte (gelukkig maar) en brengt daarom per huishouden en vast bedrag in mindering op de energierekening. Dit krijg je dus terug van de overheid. Ook deze wordt elk jaar gewijzigd. Voor 2021 is de vermindering energiebelasting verhoogd (voorheen: heffingskorting). Deze wordt flink verhoogd naar maar liefst € 558,56 incl. BTW

BTW

Naast alle energiebelastingen betaal je ook 21% BTW op jouw jaarrekening. Dit wordt door de energieleverancier in rekening gebracht. Zij dragen de belastingen af aan de belastingdienst.