Energiebelasting 2019 berekenen

U betaalt over elke kWh (stroom) en/of m3 (gas) die u verbruikt overheidsheffingen. Deze overheidsheffingen bestaan uit energiebelasting en ODE (Opslag Duurzame Energie). 
Bereken wat u in 2019 aan overheidsheffingen gaat betalen.

.

Uitleg energiebelastingen

Energiebelasting
De energiebelasting is een overheidsheffing die u betaalt over elke kWh of m3 die u verbruikt. De energiebelasting komt bovenop uw kale leveringstarief en betaalt u aan uw energieleverancier. Voor 2019 is de energiebelasting voor stroom € 0,1193 per kWh en voor gas € 0,3546 per m3. Prijzen zijn inclusief BTW. 
 
ODE Opslag Duurzame Energie

Deze belasting is in 2013 in het leven geroepen. De inkomsten die de regering uit deze belastingen krijgt zijn bedoelt voor het verduurzamen van onze energiemarkt. Hierdoor kan de overheid investeren in het duurzaam opwekken van energie, zoals wind-en zonneparken. Voor stroom is de ODE in 2019 € 0,0229 per kWh en voor gas betaalt u 
€ 0,0634 per m3. Dit is inclusief BTW. Lees meer over de ODE belasting.

Vermindering energiebelasting

De overheid ziet een deel van het energieverbruik als basisbehoefte en brengt daarom per huishouden en vast bedrag in mindering op de energierekening. Dit krijgt u dus terug van de overheid. Ook deze wordt elk jaar gewijzigd. Voor 2019 is de vermindering energiebelasting (voorheen: heffingskorting) €311,62. Dat is €61,71 minder dan in 2018.

BTW

U betaalt  21% BTW op uw eindafrekening. Dit wordt door de energieleverancier aan u in rekening gebracht. Zij dragen de belastingen af aan de belastingdienst.