Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Door over te stappen van energieleverancier
Gemiddelde besparing door goedkoopste leverancier en welkomstbonussen

Start besparen

Bespaar op
Energierekening

Bespaar honderden euro's op je Energierekening

Energie vergelijken én overstappen

Stap Gratis over via onze energievergelijker. Compleet, betrouwbaar en met de beste deals!

Bespaar honderden euro's én ontvang een gratis Sparky Energiemeter (twv € 29,95)

Meer informatie

Een overzicht van de beste vergelijkingssites stroom en gas

Om het de consument gemakkelijker te maken biedt vereniging de Vastelastenbond een onafhankelijk overzicht van de beste vergelijkingssites voor energie in zo veel mogelijk categorieën stroom en gas. De vastelastenbond zal ook eerlijk de voordelen van dergelijke vergelijkingssites hier vermelden.

Probeer altijd meerdere vergelijking sites

Vrijwel geen enkele vergelijkingssite heeft een alomvattend aanbod. Het kan dus heel goed zijn dat een bepaalde vergelijkingssite wel in algemene zin als beste uit de bus komt, maar voor uw specifieke vraag toch niet het goedkoopste of beste is. De tip van vereniging de Vastelastenbond is dan ook om meerdere vergelijkingssites te proberen, vooral als het gaat om belangrijke aankopen of keuzes. Vastelastenbond biedt een lijst van de beste sites, om ook dat gemakkelijk te maken.

Voordeel: Energietoezichthouder beoordeelt kwaliteit energiesites als goed

De Energiekamer van de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) voert sinds 2004 periodiek een onderzoek uit naar vergelijkingssites voor aanbieders van energie. In juli 2011 verscheen het meest recente rapport: Energieprijsvergelijkers 2011. Volgens de Energiekamer "kan de consument gerust via een prijsvergelijker overstappen. De benodigde informatie is te vinden op de websites en de prijsvergelijkers zijn voldoende onafhankelijk om een ruime keuzemogelijkheid te garanderen en dus grote prijsvoordelen te bieden."

De Energiekamer constateert óók knelpunten:

Contracten kloppen in 75% van de gevallen niet met het aanbod.
Acties zijn onduidelijk.
Verwarring over de jaarkosten.

Criteria voor een goede vergelijkingssite

Een goede vergelijkingssite biedt volgens ons gratis direct (online) relevante, actuele, betrouwbare en inzichtelijke resultaten, biedt het grootste aanbod of een vrijwel marktdekkende vergelijking, kent een overzichtelijke presentatie, biedt veel zoek- en sorteermogelijkheden, heeft de aanbiedingen met de laagste prijzen, vermeldt de volledige prijs inclusief allerlei bijkomende kosten, heeft een gebruiksvriendelijke interface, is informatief en is privacyvriendelijk en maakt het desgewenst mogelijk de transactie direct te voltooien. Absoluut vereiste is dat de site technisch in orde is en wordt ondersteund door de meest gangbare browsers zoals Internet Explorer en Firefox.

Energievergelijkingssites geven verschillende resultaten: gebruik meerdere vergelijkingssites

Opvallend is dat de invoer van dezelfde postcode en jaarverbruik voor gas en elektriciteit bij alle energie vergelijkings sites soms verschillende resultaten oplevert. Dit komt omdat energie vergelijkers soms een exclusieve korting aanbieden van een bepaalde energie maatschappij. Dat beïnvloedt de prijs.

Verder valt op dat bij een gering afwijkend jaarverbruik, soms een heel andere aanbieder als goedkoopste uit de bus kan komen. Juist omdat jaarverbruik van tevoren nooit helemaal goed te voorspellen is, is dus ook niet van tevoren duidelijk welke aanbieder het beste is. In de wijze waarop resultaten bij de energievergelijkers nu worden gepresenteerd, wordt dat niet goed inzichtelijk. Daar zou eigenlijk een grafische presentatiewijze voor moeten worden gevonden.