4 x financiering voor isolatie of zonnepanelen woning
Dinsdag 07 mei 2019 13:53:42

Er zijn verschillende manieren om verduurzaming van uw woning te financieren. Je kan jouw spaargeld of vakantiegeld gebruiken. Of je kunt een subsidie of een lening aanvragen. Vereniging de Vastelastenbond neemt een aantal financieringsmaatregelen onder de loep .
Wat zijn de voor -en nadelen van de verschillende opties én welke duurzaamheidsleningen zijn er in jouw woonplaats van kracht?

 1. Meefinancieren in de hypotheek
  • Energiebespaarbudget (hypotheek)
  • Rentekorting hypotheek
 2. Energiebespaarlening
 3. Duurzaamheidslening (SVn Stimuleringsfonds Volkshuisvesting)
 4. Spaargeld gebruiken
   

Type lening

Meefinancieren in hypotheek

Energiebespaarlening

(Regionale) duurzaamheidslening

Korte uitleg

Je kan – o.b.v. inkomenstoetsing  tot 106% van de woningwaarde lenen

De energiebespaarlening is er om helpen bij het financieren van energiebesparende maatregelen

Lening vanuit de gemeente/provincie

Maximaal bedrag:

Max. 106% van woningwaarde

€ 25.000 tot € 65.000,-

Minimaal €2.500 en maximaal €25.000

Looptijd:

divers

7, 10 en 15 jaar

10 en 15 jaar

Rentepercentage:

Afhankelijk van hypotheekverstrekker: ca. 2,60% tot 3,32%*

Ca. 2,5%

(Afhankelijk van hoogte en looptijd lening)

2,90%

Specifieke voorwaarden:

Eis: Bruto jaarinkomen van minimaal €33.000 en een afgegeven energieprestatiegarantie voor minimaal 10 jaar

Hoogte lening door Inkomenstoetsing bepaald.

Verdeling zonnepanelen/overige duurzame oplossingen: 75-25%

Je dient zowel eigenaar als bewoner van het pand te zijn.
Overige eisen en voorwaarden kunnen per gemeente verschillen

Meefinancieren in hypotheek

Bij meerdere geldverstrekkers is het mogelijk om - onder bepaalde voorwaarden – energiebesparende voorzieningen mee te financieren in de hypotheek. Het meefinancieren mag tot 106 procent van de woningwaarde. Het bedrag dat geleend mag worden wordt bepaald aan de hand van inkomenstoetsing. Een harde voorwaarde is een bruto jaarinkomen van minimaal € 33.000 en een afgegeven energieprestatiegarantie van de maatregelen voor 10 jaar.

Tip: Kijk of je in aanmerking komt voor een 'groenverklaring' van RVO (Rijksdienst voor Ondernemend Nederland). Met zo'n groenverklaring kan je 10 jaar lang voor maximaal € 100.000 een 'groene hypotheek' krijgen. De rente van een groene hypotheek ligt ongeveer 1 procent lager dan de marktrente.

Energiebespaarbudget

Weet je nog niet welke energiebesparende maatregelen je wil uitvoeren dat biedt het Energiebespaarbudget uitkomst. Het Energiebespaarbudget is een klantvriendelijke variant van het EBV bouwdepot (Energie Besparende Voorzieningen), waarbij de geldverstrekker toestaat dat de klant afwijkt van de oorspronkelijke EBV specificatie. Je kan maximaal 6 % van de marktwaarde meefinancieren voor verduurzaming en later uitzoeken wat de beste maatregelen zijn. Dit is mogelijk bij een hypotheek met of zonder Nationale Hypotheek Garantie (NHG).

Heb je net een huis gekocht en ben je je aan het verdiepen in energiebesparende maatregelen, dan kun je bij de meeste geldverstrekkers een hogere hypotheek afsluiten.

Tip: Let er bij het kiezen van een hypotheekverstrekker op of de hoogte van de lening wordt bepaald inclusief of exclusief de waardestijging door reguliere verbouwing. Dit kan van invloed zijn op het maximale bedrag dat je kan lenen.

Tip: Heb je energiebesparende maatregelen getroffen? Geef dit dat door aan jouw bank/hypotheekverstrekker. Sommige hypotheekverstrekkers (Triodos, ABN Amro, Vista Hypotheken en Rabobank) geven een rentekorting als jouw energielabel verbeterd of als je een energiezuinige woning hebt. Dat betekent dat jouw hypotheek rente naar beneden gaat en daardoor jouw maandelijkse kosten omlaag gaan. 

Energiebespaarlening

De Energiebespaarlening heeft een aantrekkelijke rente en is bedoeld voor particuliere eigenaren van bestaande woningen. De Energiebespaarlening is een lening en wordt verstrekt uit het Nationaal Energiebespaarfonds. De lening wordt als aflopend krediet gemeld bij BKR.

Afhankelijk van uw situatie kun je tot maximaal € 25.000 lenen. De leningen hebben een looptijd van 7, 10 of 15 jaar. Dat is afhankelijk van de hoogte van de lening. Wanneer je jouw huidige woning wil renoveren tot een (bijna) 0 op de meter woning, zijn er uitzonderingen en is er een lening van € 50.000 tot € 65.000 mogelijk.

Let op! Verdeling zonnepanelen/overige duurzame oplossingen:  Je kan maximaal tot 75% van de lening (maximumbedrag van € 18.750,-) gebruiken voor zonnepanelen.  De overige 25% moet je besteden aan andere energiebesparende maatregelen, zoals bijvoorbeeld isolatie.

Duurzaamheidslening (SVn Stimuleringsfonds Volkshuisvesting)

Veel gemeentes en provincies stimuleren het nemen van duurzame maatregelen. Zeker als het bijdraagt aan de duurzaamheidsdoelstellingen van de gemeente of provincie. Hier bieden ze een Duurzaamheidslening aan, ook wel bekend als stimuleringsregeling. Hiermee leen je tegen een lagere rente geld voor energiebesparende voorzieningen. Je kan alleen een duurzaamheidslening aanvragen als je eigenaar én de bewoner van het pand bent. De duurzaamheidslening bedraagt minimaal € 2.500 en maximaal € 25.000 met een looptijd van 10 tot 15 jaar en heeft een eigen rentetarief. Geen eenmalige afsluitkosten, maar eventuele kosten voor een financieel adviseur zijn wel voor eigen rekening. De lening mag altijd (geheel of gedeeltelijk) boetevrij worden afgelost (met een minimum van € 250).

Gemeentelijke subsidie:

Ook kom je bij jouw gemeente soms in aanmerking voor bijkomende subsidies voor isolatiewerken. De precieze bedragen hiervan variëren van gemeente tot gemeente. Meer informatie kan je vinden op : https://www.energiesubsidiewijzer.nl/

Spaargeld gebruiken

De rente voor een lening of hypotheek is meestal een stuk hoger dan de spaarrente. Hierdoor lijkt eigen spaargeld gebruiken om jouw woning te verduurzamen een goede keuze. Maar let op: Er zijn –afhankelijk van de hoogte van jouw spaargeld en de situatie - verschillende mogelijkheden.

Een (duurzaamheids)lening voordeliger zijn, omdat je de rente van de belasting kan aftrekken. Je mag de rente voor woonverbetering in principe 30 jaar lang aftrekken van de belasting in box 1. Daarnaast worden veel huizen door de aantrekkende woningmarkt met overwaarde verkocht. Dan is de bijleenregeling van kracht. Dat betekent dat je de overwaarde moet gebruiken om uw nieuwe woning mee te financieren. Als je dat niet goed, dan mag je niet alle hypotheekrente aftrekken van de belasting. Stel dat je spaargeld hebt gebruikt om jouw woning te verbeteren gaat op de grote ‘hoop’ en kan je er niet meer zonder fiscale gevolgen uit halen.

Een andere optie is kiezen voor een groenfonds. Groenfondsen bieden over het algemeen een laag rendement.
Echter bovenop dit rendement komen twee belastingvoordelen. Daardoor zijn de groenfondsen financieel toch interessant:

Heb je spaargeld (nét) boven de belastingvrije grens? Dan kan het juist slim zijn om deze te gebruiken. Je moet over spaartegoeden boven € 30.360,- namelijk 1,2% vermogensrendementsheffing betalen.  Hierdoor kan een spaarrekening in de praktijk minder rente opleveren. Het kan daarom slim zijn om jouw spaargeld boven dat bedrag te gebruiken voor isolatie of zonnepanelen, zodat je weer onder de grens van het heffingsvrij vermogen valt.

Margot Boesveld
Vrolijk en een tikkeltje eigenwijs. Sinds 2013 werkzaam bij de Vastelastenbond als marketing coördinator. Expert op het gebied van alles wat er in de vaste lastenwereld gebeurt.
Wil jij altijd op de hoogte zijn van de blogs van de Vastelastenbond?
Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.

Heijmans reageerde op Woensdag 15 mei 2019 17:51:15

aardgas vrij, sparen voor pensioen, woning isoleren, en alle andere overheids maatregelen waar betaal je dat van met een WAO uitkering van nog net geen 1000 euro waarmee je de maand niet rondkomt, ???

Lammert reageerde op Dinsdag 14 mei 2019 13:49:05

Helemaal mee eens Roetman.

Roetman reageerde op Dinsdag 14 mei 2019 09:22:24

Als de overheid de bewoners van het gasverbruiker af willen hebben, mag daar wel een renteloze lening tegenover staan, omdat de burgers toch al veel investeren voor duurzaamheid.

Margot Vastelastenbond.
Dat vind ik nog niet eens zo'n gek idee. In ieder met een zeer laag rentepercentage zodat het aangaan van een lening geen grote risico's met zich meebrengt. Zoals het leenstelstel voor studenten. Het huidige percentage zou in ieder geval nog naar beneden kunnen wat ons betreft!
Bekijk ook
Huis verhuren? 10 handige tips | Hier moet u op letten
Huis verhuren? 10 handige tips | Hier moet u op letten Veel mensen verhuren gedurende het jaar of tijdens de vakantieperiodes hun woning. Bent u van plan om uw woning te verhuren? Denk dan goed aan...
Benzineprijzen bijna weer op recordprijs van 2012
Het is onrustig in de grondstofmarkt. Het is onrustig in de wereld. Benzineprijzen rijzen de pan uit, olieprijzen gaan naar hoge pieken en zijn afhankelijk van veel wisselende factoren. In dit ar...
Kabinet verlengt subsidieregeling zonnepanelen met drie jaar
Het kabinet heeft de subsidieregeling voor zonnepanelen met drie jaar verlengd. Eigenaren mogen zelf opgewekte stroom nog minimaal tot 2023 aftrekken van hun eigen energieverbruik. Over dat deel betaa...

Populair

Word gratis lid van de Vastelastenbond
Als lid van de Vastelastenbond begin je meteen met profiteren:
 • Gratis WOZ-waarde check
 • Advies over al je energievragen
 • Energiefeitjes & bespaartips in je mailbox
 • Jaarlijks adviesgesprek over je vaste lasten

Lees hoe we anderen hebben geholpen

10
Gewoon perfect ontzorgt.
Een uitstekende klantenservice. Op, voor mij serieuze, vragen krijg ik vlot en duidelijk antwoord.
9
Keurig geregeld
Alles keurig op tijd geregeld.
10
Geen omkijken naar
Alles prima en automatisch geregeld.
30-10-2019 Nico, Woerden
21-10-2019 Jan, Cuijk
21-10-2019 Jaap, Schiedam