4 x financiering voor isolatie of zonnepanelen woning
Dinsdag 07 mei 2019 13:53:42
financiering duurzaamheidslening of hogere hypotheek

Er zijn verschillende manieren om verduurzaming van uw woning te financieren.  U kunt uw spaargeld of vakantiegeld gebruiken. Of u kunt een subsidie of een lening aanvragen. Vereniging de Vastelastenbond neemt een aantal financieringsmaatregelen onder de loep .
Wat zijn de voor -en nadelen van de verschillende opties én welke duurzaamheidsleningen zijn er in uw woonplaats van kracht?

 1. Meefinancieren in de hypotheek
  • Energiebespaarbudget (hypotheek)
  • Rentekorting hypotheek
 2. Energiebespaarlening
 3. Duurzaamheidslening (SVn Stimuleringsfonds Volkshuisvesting)
 4. Spaargeld gebruiken
   

Type lening

Meefinancieren in hypotheek

Energiebespaarlening

(Regionale) duurzaamheidslening

Korte uitleg

U kan – o.b.v. inkomenstoetsing  tot 106% van de woningwaarde lenen

De energiebespaarlening is er om helpen bij het financieren van energiebesparende maatregelen

Lening vanuit de gemeente/provincie

Maximaal bedrag:

Max. 106% van woningwaarde

€ 25.000 tot € 65.000,-

Minimaal €2.500 en maximaal €25.000

Looptijd:

divers

7, 10 en 15 jaar

10 en 15 jaar

Rentepercentage:

Afhankelijk van hypotheekverstrekker: ca. 2,60% tot 3,32%*

Ca. 2,5%

(Afhankelijk van hoogte en looptijd lening)

2,90%

Specifieke voorwaarden:

Eis: Bruto jaarinkomen van minimaal €33.000 en een afgegeven energieprestatiegarantie voor minimaal 10 jaar

Hoogte lening door Inkomenstoetsing bepaald.

Verdeling zonnepanelen/overige duurzame oplossingen: 75-25%

U dient zowel eigenaar als bewoner van het pand te zijn.
Overige eisen en voorwaarden kunnen per gemeente verschillen

Meefinancieren in hypotheek

Bij meerdere geldverstrekkers is het mogelijk om - onder bepaalde voorwaarden – energiebesparende voorzieningen mee te financieren in de hypotheek. Het meefinancieren mag tot 106 procent van de woningwaarde. Het bedrag dat geleend mag worden wordt bepaald aan de hand van inkomenstoetsing. Een harde voorwaarde is een bruto jaarinkomen van minimaal €33.000 en een afgegeven energieprestatiegarantie van de maatregelen voor 10 jaar.

 • Voor investeringen in energiebesparing die nog moeten plaatsvinden extra lenen. Dat is maximaal € 9.000.
 • Voor een woning met EPC0 of lager zonder energieprestatiegarantie kunt u vanaf 1 januari 2019  € 15.000 extra te lenen.
 • Voor een woning met EPC0 of lager waarbij een energieprestatiegarantie voor minimaal 10 jaar is afgegeven kunt u zelfs € 25.000,- lenen.

Tip: Kijk of u in aanmerking komt voor een 'groenverklaring' van RVO (Rijksdienst voor Ondernemend Nederland). Met zo'n groenverklaring kan u 10 jaar lang voor maximaal € 100.000 een 'groene hypotheek' krijgen. De rente van een groene hypotheek ligt ongeveer 1 procent lager dan de marktrente.

Energiebespaarbudget

Weet u nog niet welke energiebesparende maatregelen u wil uitvoeren dat biedt het  Energiebespaarbudget uitkomst. Het Energiebespaarbudget is een klantvriendelijke variant van het EBV bouwdepot (Energie Besparende Voorzieningen), waarbij de geldverstrekker toestaat dat de klant afwijkt van de oorspronkelijke EBV specificatie. U kunt maximaal 6 % van de marktwaarde meefinancieren voor verduurzaming en later uitzoeken wat de beste maatregelen zijn. Dit is mogelijk bij een hypotheek met of zonder Nationale Hypotheek Garantie (NHG).

Heeft u net een huis gekocht en bent u zich aan het verdiepen in energiebesparende maatregelen, dan kunt u bij de meeste geldverstrekkers een hogere hypotheek afsluiten.

Tip: Let er bij het kiezen van een hypotheekverstrekker op of de hoogte van de lening wordt bepaald inclusief of exclusief de waardestijging door reguliere verbouwing. Dit kan van invloed zijn op het maximale bedrag dat u kan lenen.

Tip: Heeft u energiebesparende maatregelen getroffen? Geef dit dat door aan uw bank/hypotheekverstrekker. Sommige hypotheekverstrekkers (Triodos, ABN Amro, Vista Hypotheken en Rabobank) geven een rentekorting als uw energielabel verbeterd of als u een energiezuinige woning heeft. Dat betekent dat uw hypotheek rente naar beneden gaat en daardoor uw maandelijkse kosten omlaag gaan. 

Energiebespaarlening

De Energiebespaarlening heeft een aantrekkelijke rente en is bedoeld voor particuliere eigenaren van bestaande woningen. De Energiebespaarlening is een lening en wordt verstrekt uit het Nationaal Energiebespaarfonds. De lening wordt als aflopend krediet gemeld bij BKR.

Afhankelijk van uw situatie kunt u tot maximaal € 25.000 lenen. De leningen hebben een looptijd van 7, 10 of 15 jaar. Dat is afhankelijk van de hoogte van de lening. Wanneer u uw huidige woning wil renoveren tot een (bijna) 0 op de meter woning, zijn er uitzonderingen en is er een lening van €50.000 tot € 65.000 mogelijk.

Let op! Verdeling zonnepanelen/overige duurzame oplossingen:  U kan maximaal tot 75% van de lening (maximumbedrag van € 18.750,-) gebruiken voor zonnepanelen.  De overige 25% moet u besteden aan andere energiebesparende maatregelen, zoals bijvoorbeeld isolatie.

Duurzaamheidslening (SVn Stimuleringsfonds Volkshuisvesting)

Veel gemeentes en provincies stimuleren het nemen van duurzame maatregelen. Zeker als het bijdraagt aan de duurzaamheidsdoelstellingen van de gemeente of provincie. Hier bieden ze een Duurzaamheidslening aan, ook wel bekend als stimuleringsregeling. Hiermee leent u tegen een lagere rente geld voor energiebesparende voorzieningen. U kan alleen een duurzaamheidslening aanvragen als u eigenaar én de bewoner van het pand bent. De duurzaamheidslening bedraagt minimaal €2.500 en maximaal €25.000 met een looptijd van 10 tot 15 jaar en heeft een eigen rentetarief. Geen eenmalige afsluitkosten, maar eventuele kosten voor een financieel adviseur zijn wel voor eigen rekening. De lening mag altijd (geheel of gedeeltelijk) boetevrij worden afgelost (met een minimum van € 250).

 • Leeftijdscriteria: minimaal 18 jaar, maximaal 75 jaar.
 • De lening wordt als aflopend krediet gemeld bij BKR.

Gemeentelijke subsidie:

Ook komt u bij uw gemeente soms in aanmerking voor bijkomende subsidies voor isolatiewerken. De precieze bedragen hiervan variëren van gemeente tot gemeente. U kan dit vinden op : https://www.energiesubsidiewijzer.nl/

Spaargeld gebruiken

De rente voor een lening of hypotheek is meestal een stuk hoger dan de spaarrente. Hierdoor lijkt eigen spaargeld gebruiken om uw woning te verduurzamen een goede keuze. Maar let op: Er zijn –afhankelijk van de hoogte van uw spaargeld en de situatie - verschillende mogelijkheden.

 • Belastingaftrek rente
 • Bijleenregeling / overwaarde woning
 • Groenfonds
 • Heffingsvrij vermogensgrens

Een (duurzaamheids)lening voordeliger zijn, omdat u de renten van de belasting kan aftrekken. U mag de rente voor woonverbetering in principe 30 jaar lang aftrekken van de belasting in box 1. Daarnaast worden veel huizen door de aantrekkende woningmarkt met overwaarde verkocht. Dan is de bijleenregeling van kracht. Dat betekent dat u de overwaarde moet gebruiken om uw nieuwe woning mee te financieren. Als u dat niet goed, dan mag u niet alle hypotheekrente aftrekken van de belasting. Stel dat u spaargeld heeft gebruikt om uw woning te verbeteren gaat op de grote ‘hoop’ en kan u er niet meer zonder fiscale gevolgen uit halen.

Een andere optie is kiezen voor een groenfonds. Groenfondsen bieden over het algemeen een laag rendement.
Echter bovenop dit rendement komen twee belastingvoordelen. Daardoor zijn de groenfondsen financieel toch interessant:

 • U betaalt geen 0,86% tot 1,62% vermogensrendementsheffing in box 3 van de inkomstenbelasting over maximaal bedrag € 57.385 per fiscale partner in een groenfonds. Deze vrijstelling geldt bovenop de 'gewone' vrijstelling van € 25.000 per fiscale partner in 2017.
 • U mag 0,7 procent van de waarde van uw bedrag een groenfonds (met een maximum van het vrijgestelde bedrag in punt: in 2017 dus € 57.385 per fiscale partner) aftrekken van uw inkomstenbelasting in box 1. (Bron: Milieu Centraal)

Heeft u spaargeld (nét) boven de belastingvrije grens? Dan kan het juist slim zijn om deze te gebruiken. U moet over spaartegoeden boven € 30.360,- namelijk 1,2% vermogensrendementsheffing betalen.  Hierdoor kan een spaarrekening in de praktijk minder rente opleveren. Het kan daarom slim zijn om uw spaargeld boven dat bedrag te gebruiken voor isolatie of zonnepanelen, zodat u weer onder de grens van het heffingsvrij vermogen valt.

Margot Boesveld
Vrolijk en een tikkeltje eigenwijs. Sinds 2013 werkzaam bij de Vastelastenbond als marketing coördinator. Expert op het gebied van alles wat er in de vaste lastenwereld gebeurt.
Wil jij altijd op de hoogte zijn van de blogs van de Vastelastenbond?
Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.
Share thisShare this

Heijmans reageerde op Woensdag 15 mei 2019 17:51:15

aardgas vrij, sparen voor pensioen, woning isoleren, en alle andere overheids maatregelen waar betaal je dat van met een WAO uitkering van nog net geen 1000 euro waarmee je de maand niet rondkomt, ???

Lammert reageerde op Dinsdag 14 mei 2019 13:49:05

Helemaal mee eens Roetman.

Roetman reageerde op Dinsdag 14 mei 2019 09:22:24

Als de overheid de bewoners van het gasverbruiker af willen hebben, mag daar wel een renteloze lening tegenover staan, omdat de burgers toch al veel investeren voor duurzaamheid.

Margot Vastelastenbond.
Dat vind ik nog niet eens zo'n gek idee. In ieder met een zeer laag rentepercentage zodat het aangaan van een lening geen grote risico's met zich meebrengt. Zoals het leenstelstel voor studenten. Het huidige percentage zou in ieder geval nog naar beneden kunnen wat ons betreft!
Bekijk ook
Huis verhuren? 10 handige tips | Hier moet u op letten
Huis verhuren? 10 handige tips | Hier moet u op letten Veel mensen verhuren gedurende het jaar of tijdens de vakantieperiodes hun woning. Bent u van plan om uw woning te verhuren? Denk dan goed aan...
Benzineprijzen bijna weer op recordprijs van 2012
Het is onrustig in de grondstofmarkt. Het is onrustig in de wereld. Benzineprijzen rijzen de pan uit, olieprijzen gaan naar hoge pieken en zijn afhankelijk van veel wisselende factoren. In dit ar...
Kabinet verlengt subsidieregeling zonnepanelen met drie jaar
Het kabinet heeft de subsidieregeling voor zonnepanelen met drie jaar verlengd. Eigenaren mogen zelf opgewekte stroom nog minimaal tot 2023 aftrekken van hun eigen energieverbruik. Over dat deel betaa...