Is dit het betaalbare alternatief van de warmtepomp?

Publicatie datum: Woensdag 13 maart 2019 15:19:55

De Nederlandse overheid wil dat huizen in de toekomst niet meer met gas warm gestookt worden. Hiervoor zijn al diverse alternatieven op de markt. In veel gevallen blijkt echter dat deze (nog) niet goed werken en de kosten zijn ook erg hoog.

Uitvinder Will Schouten zegt dat daar nu verandering in komt. Met zijn Ecoliner zou ieder huis in Nederland verwarmd kunnen worden zonder gas. Dat het apparaat slechts tussen de 2.000 en 2.300 euro kost maakt het extra interessant.

Van CV-ketel naar Ecoliner

De huidige gasgestookte CV-ketel kost nieuw ongeveer € 1.500,- en kan dus gemakkelijk vervangen worden door een iets duurdere Ecoliner. Doordat de Ecoliner niet op gas maar op stroom werkt zijn de maandelijkse kosten veel lager. Dat de Ecoliner wel gebruikt kan worden op het huidige leidingwerk maakt het extra interessant. Ook de installatie is gemakkelijker dan die van een warmtepomp.

Het bedrijf van Schouten werkt samen met de TU Eindhoven om het product te testen en optimaliseren. Daarnaast wordt het met volle tevredenheid gebruikt bij een bedrijf in Hardenberg.

Kritische kanttekening

Er zijn veel initiatieven om de woning duurzaam te verwarmen maar die zijn allemaal duurder, minder goed aan te sluiten en/of werken nog niet in alle huizen. Veel deskundigen zien het product daarom nu ook nog als iets wat te mooi is om waar te zijn. Zij willen graag met cijfers en feiten overtuigd worden van het systeem.

Hoe werkt de Ecoliner?

De uitvinder van de Ecoliner houdt zijn idee nog zoveel mogelijk geheim. Hij is nog bezig met het realiseren van een Europees patent.
Een kleine uitleg geeft hij wel: strato-elementen op basis van lichtimpulsen die een warmtebron van 900 graden genereren. Water kan zo snel verwarmd worden. Voor warm water is daardoor ook maar een kleine boiler nodig.

Het is wel aan te raden het product te combineren met zonnepanelen. Het apparaat verbruikt meer stroom dan een CV-ketel.

Wij blijven het volgen

De Vastelastenbond blijft de ontwikkelingen van de Ecoliner en andere alternatieven voor de CV-ketel op de voet volgen en u hierover informeren. Net als de gehele klimaatdiscussie en wat voor gevolgen dat voor u heeft.

(Bron: AD.nl)
 

Share thisShare this

Peter reageerde op Maandag 25 maart 2019 10:13:43

Nadat ik de informatie van de ecoliner hier had gelezen nog wat doorgelezen: hier een website die er kanttekeningen bij maakt!!!
Misschien is het bedrog!

REACTIE VASTELASTENBOND

Geachte heer Senders,

Er is nog (te) weinig onderzoek naar de resultaten gedaan. Ook voor de eco-liner geldt dat er nog stappen te maken zijn. Wij kijken als vereniging dan ook erg uit naar de technische specificatie én wetenschappelijke onderbouwing zoals het elektrisch vermogen, het thermisch vermogen dat de woning in gaat en het hoe het verbruik kWh verbruik op jaarbasis zich verhoudt ten opzichte van de huidige CV ketel. Uiteindelijk kost de energietransitie ons in de toekomst veel elektriciteit en ook daar zijn kanttekeningen bij de plaatsen. Kortom: wordt vervolgd.


pvbrakel reageerde op Zaterdag 23 maart 2019 16:36:08

geloof er niets van. straks is er een bult aan subsidie binnen en meneer vertrekt naar onbekende bestemming. er staat nog bij " gebruikt wel meer stroom als cv ketel " haha een cv ketel heeft wat electronica en een pomp van 40 watt. die verbruikt halve kw per dag max omdat de pomp alleen aangaat bij verwarmen en tussentijds paar minuten.

REACTIE VASTELASTENBOND
Er zijn veel 'duurzame' ontwikkelingen die allen veel stroom verbruiken. En in hoeverre dat duurzaam is, blijft de vraag.

Kees reageerde op Vrijdag 22 maart 2019 15:36:36

Dirt is zeker de eerste 1-april grap

Herman Brandse reageerde op Donderdag 21 maart 2019 17:05:58

Als gepensioneerd verwarmingstechnicus
en klimaatadviseur, volg ik dit met grote belangstelling.
De warmtepomp zie ik met de huidige c.v. installatie's, konvektorputten en vloerverwarming op basis van mengsysteem niet zitten.

Gerard reageerde op Donderdag 21 maart 2019 12:48:21

In de tekst staat eerst dat de maandelijkse kosten veel lager zijn omdat dit apparaat op stroom werkt.
Verderop de opmerking dat je het beter kunt combineren met zonnepanelen omdat er meer stroom wordt gebruikt dan bij een cv ketel.
Dat laatste Lijkt mij vrij logisch want wat is nou helemaal het stroomverbruik van een cv ketel.
De maandelijkse kosten zullen dus eerder hoger zijn dan lager. Maar hopelijk minder dan bij een warmtepomp.

Joop van Leeuwen reageerde op Donderdag 21 maart 2019 09:19:30

Ik zie erg weinig over de te verwachten kinderziektes.

REACTIE VASTELASTENBOND:

Geachte heer van Leeuwen,

Er is nog (te) weinig onderzoek naar de resultaten gedaan. Door de energietransitie zijn er veel bedrijven die een bijdrage willen leveren en/of in willen spelen op de vraag van huiseigenaren naar duurzame oplossingen. Er zijn nog weinig tot geen wetenschappelijke onderzoeken verricht naar de Eco-liner.
Op veler verzoek zijn de technische specificaties van dit product gewenst. Wij zullen het afwachten en onze achterban op de hoogte houden.

Gekke Henkie reageerde op Donderdag 21 maart 2019 09:11:36

Dus er is een nieuwe uitvinding gedaan waarvan de uitvinder nog niets vertelt en waarop patent moet worden aangevraagd en de NL regering heeft alvast besloten om aardgas uit te faseren.
Mogen we aub wat meer weten?

Hans reageerde op Donderdag 21 maart 2019 08:39:50

Zou wel heel erg mooi zijn. Alle hulde voor de uitvinder en succes met het verder ontwikkelen. Wacht in spanning af.
X