Is dit het betaalbare alternatief van de warmtepomp?

Publicatie datum: Woensdag 13 maart 2019 15:19:55

De Nederlandse overheid wil dat huizen in de toekomst niet meer met gas warm gestookt worden. Hiervoor zijn al diverse alternatieven op de markt. In veel gevallen blijkt echter dat deze (nog) niet goed werken en de kosten zijn ook erg hoog.

Uitvinder Will Schouten zegt dat daar nu verandering in komt. Met zijn Ecoliner zou ieder huis in Nederland verwarmd kunnen worden zonder gas. Dat het apparaat slechts tussen de 2.000 en 2.300 euro kost maakt het extra interessant.

Van CV-ketel naar Ecoliner

De huidige gasgestookte CV-ketel kost nieuw ongeveer € 1.500,- en kan dus gemakkelijk vervangen worden door een iets duurdere Ecoliner. Doordat de Ecoliner niet op gas maar op stroom werkt zijn de maandelijkse kosten veel lager. Dat de Ecoliner wel gebruikt kan worden op het huidige leidingwerk maakt het extra interessant. Ook de installatie is gemakkelijker dan die van een warmtepomp.

Het bedrijf van Schouten werkt samen met de TU Eindhoven om het product te testen en optimaliseren. Daarnaast wordt het met volle tevredenheid gebruikt bij een bedrijf in Hardenberg.

Kritische kanttekening

Er zijn veel initiatieven om de woning duurzaam te verwarmen maar die zijn allemaal duurder, minder goed aan te sluiten en/of werken nog niet in alle huizen. Veel deskundigen zien het product daarom nu ook nog als iets wat te mooi is om waar te zijn. Zij willen graag met cijfers en feiten overtuigd worden van het systeem.

Hoe werkt de Ecoliner?

De uitvinder van de Ecoliner houdt zijn idee nog zoveel mogelijk geheim. Hij is nog bezig met het realiseren van een Europees patent.
Een kleine uitleg geeft hij wel: strato-elementen op basis van lichtimpulsen die een warmtebron van 900 graden genereren. Water kan zo snel verwarmd worden. Voor warm water is daardoor ook maar een kleine boiler nodig.

Het is wel aan te raden het product te combineren met zonnepanelen. Het apparaat verbruikt meer stroom dan een CV-ketel.

Wij blijven het volgen

De Vastelastenbond blijft de ontwikkelingen van de Ecoliner en andere alternatieven voor de CV-ketel op de voet volgen en u hierover informeren. Net als de gehele klimaatdiscussie en wat voor gevolgen dat voor u heeft.

(Bron: AD.nl)
 

Share thisShare this
Er zijn geen nog geen reacties geplaatst. Bent u misschien de eerste die een reactie plaatst?
X