Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Kies voor de VasteLastenBundel

Bespaar € 360,- op je Energierekening

Jouw vaste lasten onder één dak 

Besteed je energierekening en verzekeringen aan onze experts uit en profiteer altijd van de beste prijs en dekking! Geen gedoe en meer vrije tijd voor:

€15,- p.m.

(of €150,- p.j.)

Meer informatie

Belasting aangifte tips en trucs | Belastingtips 2018

Vrijdag 16 maart 2018 14:30Margot Boesveld
Tips voor de belastingaangifte

Tips voor de belastingaangifte

Vóór 1 mei 2018 moet bij de Belastingdienst uw belastingaangifte over het jaar 2017 binnen zijn. Haalt u dit niet? Vraag dan uitstel aan. Dan heeft u tot 1 september 2018. Vereniging de Vastelastenbond heeft een aantal praktische tips voor uw belastingaangifte, zodat u geen geld laat liggen en de belastingvoordelen optimaal benut.

Stap 1: Tref de juiste voorbereidingen

Een goede voorbereiding is het halve werk. Daarna kunt u redelijk makkelijk zelf uw belasting aangifte invullen. Tips voor de voorbereidingen: 
1. Nog geen DigiD? Vraag deze dan aan. 
2. Zorg ervoor dat u alle jaaropgaves heeft. (werkgever, bank, hypotheekverstrekker en WOZ-beschikking gemeente brief van 1/1/2017 met waardepeildatum 1/1/2016)
3. Verzamel alle documenten m.b.t. premie arbeidsongeschiktheid, lijfrente, studiefinanciering, (studie of auto)leningen, ontvangen divided etc.
4. Zijn er nieuwe regelingen waar u gebruik van kunt maken?
5. Ga mogelijke aftrekposten na: Zoals goede doelen, partneralimentatie of niet-vergoede zorgkosten.

Stap 2: De aangifte invullen

Het Nederlands belastingstelsel voor de inkomstenbelasting is verdeeld over ‘boxen’. Deze 3 boxen staan voor 3 verschillende soorten inkomens.
1. inkomen uit werk en woning
2. inkomen uit aanmerkelijk belang (bijvoorbeeld minimaal 5% aandelen in een Vennootschap)
3. inkomen uit sparen en beleggen

Let op: Er is een nieuw schijvensysteem m.b.t. de fictieve rendementen van box 3. In plaats van 4% geldt vanaf 2017: 
Tot € 75.000: 2,87%, 
€ 75.001 t/m € 975.000: 4,60% 
€ 975.001 en hoger: 5,39%. U betaalt hier nog wel steeds 30% belasting over. 

Tip 1: Maak bezwaar tegen uw WOZ-waarde van 2017

De kans is groot dat u over 2017 een hoger eigenwoningforfait heeft. Het eigenwoningforfait is een percentage van de WOZ-waarde van uw huis. Het percentage is afhankelijk van de waarde van uw huis. Omdat de huizenprijzen zijn gestegen, is de kans groot dat de WOZ-waarde van uw huis hoger is dan vorig jaar. Dat betekent dat uw vermogen stijgt en u meer belasting moet betalen. 

U kunt voor uw WOZ-waarde met waardepeildatum 1/1/2016, geen bezwaar meer maken, maar voor de WOZ-waarde die in 2017 is vastgesteld wél. U heeft onlangs (rond 28/02/2018) uw WOZ-beschikking van uw gemeente ontvangen. Daar staat de WOZ-waarde met waardepeildatum 1/1/2017 in. De meeste sluitingstermijnen om WOZ-bezwaar in te dienen is 11 april 2018. Deze gebruikt u dan voor de belastingaangifte in 2019. 

Tip 2: Timing van de aangifte

Vermoeden dat u bij moet betalen? Vul de aangifte voor 1 mei in, dan betaalt u geen belastingrente. Na 1 mei indienen betekent vaak pas na 1 juli bericht en de belastingdienst rekent vanaf 1 juli 4% rente over het bedrag dat u moet bijbetalen. Dit stopt 6 weken na de aanslagdatum.
Eerder indienen bekent dus geen of minder belastingrente betalen. 

Tip 3: Profiteer van uw fiscaal partnerschap 

Schuif met vermogen voor extra voordeel en ga op zoek naar de beste verdeling. Zo heeft u wellicht extra heffingskortingen of meer profijt van aftrekposten. Dit is interessat als één van de partners een hoger belastingtarief betaalt. De persoon met het hoogste inkomen kan aftrekpost voor de eigen woning of studiekosten voor zijn rekening nemen. De belastingbesparing is dan groter.Dit bericht is samengesteld door Vereniging de Vastelastenbond. U kunt geen rechten ontlenen aan genoemde bedragen en percentages. Voor meer informatie over belastingaangifte of toeslagen verwijzen wij u naar de website van de belastingdienst.

Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

De Vastelastenbond

Mevrouw Moosdijk,
Goede vraag: Dat is afhankelijk van de dagtekening van uw WOZ-beschikking. U heeft maximaal 6 weken na dagtekening de tijd om bezwaar te maken.
Iedere gemeente hanteert verschillende data voor het versturen van de WOZ-beschikking. 70% van de gemeenten verstuurt de WOZ-beschikking rond 28-02-2018.
Dat betekent dat u uiterlijk tot 11 april de tijd heeft om bezwaar in te dienen. Dat kan via onze website.

Gemeente Eindhoven, Nijmegen, Utrecht en Den Haag zijn vroeg dit jaar. Hier is de termijn van 6 weken in de meeste gevallen al verlopen.

Maandag 26 maart 2018 15:38

van den Berg

In verhouding tot vroeger zijn er steeds minder aftrekposten. In de buitengewone lasten zoals ziekte e.d. zijn nog wel de dieetkosten aftrekbaar. Ga ook je extra zorgkosten goed na.

Maandag 26 maart 2018 14:30

Moosdijk

wanneer bezwaar maken woz waarde 2018?

Maandag 26 maart 2018 13:32

Evert Sneller

Goede en duidelijke informatie. Bij mij bekend.

Maandag 26 maart 2018 12:26

Willy

Het zijn allemaal goede tips.

Maandag 26 maart 2018 12:24

Plaats een reactie

Lees meer over Belastingen

Prinsjesdag is in 2017 op 20 september. ook dan wordt weer de miljoenennota voorgedragen. Echter wat is nieuw. De plannen lekker vaak al eerder uit

Prinsjesdag 2016 en uw portemonnee 2017

Dinsdag 20 september 2016 11:08

Traditiegetrouw presenteert Koning Willem Alexander op prinsjesdag de plannen van het kabinet voor het komende jaar. Vereniging de Vastelastenbond zet voor u op een rij wat dit voor uw portemonne...

Lees meer