Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Altijd gunstige tarieven en voorwaarden. Bespaar zelfs met het plafond.

Regel het direct

Altijd het beste Energiecontract

Bespaar € 250,- op je Energierekening

Energie Vanzelf Geregeld

Volledige ontzorging voor je energiecontract. Onze experts regelen voor jou elk jaar de beste tarieven en voorwaarden!

Bespaar honderden euro's en ontvang gratis een Sparky energiemeter (t.w.v. € 29,95).

€5,90 p.m.
(of €59,- p.j.)

Meer informatie

Belasting op energie stijgt met 25 procent in 2019

Donderdag 06 september 2018 09:41Margot Boesveld
energiebelasting stijgt

energiebelasting stijgt

Volgens berekeningen van VEH stijgt de belasting op de gemiddelde gas- en stroom rekening in 2019 met 25%. Dit gaat om ruim 150 euro voor een gemiddeld gezin.

De energiebelasting op gas stijgt en een forse stijging van de opslag duurzame energie (ODE). Wel wordt de belasting op stroom iets verlaagd. De overheid wil dat Nederlanders minder gas gaan verbruiken en neemt hiervoor nu financiële maatregelen.

Verduurzamen nog te duur

Nederlanders die willen besparen op hun energiekosten dienen eerst hun huis goed te isoleren en kunnen daarna met een warmtepomp en zonnepanelen de kosten verder omlaag brengen. Ondanks subsidies kunnen veel Nederlanders de kosten hiervoor niet dragen.

Daarnaast lenen banken niet altijd extra geld voor het verduurzamen van het huis. De woning gebonden lening die de overheid wil inroepen is daarnaast nog niet beschikbaar. Huiseigenaren moeten de kosten dus voornamelijk zelf betalen.

Sparen voor verduurzaming wordt moeilijker

Nederlanders die willen verduurzamen maar hiervoor eerst nog moeten besparen worden nu geconfronteerd met een forse verhoging. Het sparen voor een warmtepomp of isolatie gebeurt daardoor minder of niet meer. De belastingverhoging is dan ook vooral een nadeel voor degene die momenteel niet kunnen verduurzamen.

Meerdere belastingen

Nu betaalt een Nederlander met een gemiddeld gezinsverbruik 614 euro aan belastingen. Dit loopt in 2019 op tot 766 euro. De toename van de ODE met 66 euro is de grootste boosdoener, maar helaas niet de enige. De belasting op gas gaat fors omhoog en de vermindering energiebelasting daalt iets.

Huurders ook duurder uit

De extra belastingen hebben ook gevolgen voor huurders. Zij zullen ook fors meer gaan betalen. Hoeveel precies is afhankelijk van het verbruik wat in veel gevallen samenhangt met de grote van de woning, hoe goed deze is geïsoleerd en hoeveel mensen er wonen.

Woningcorporaties hebben aangegeven dat zij zullen inzetten op het verduurzamen van woningen, zodat huurders minder gaan verbruiken en dus ook minder last hebben van de stijging. Veel woningen zullen echter in 2019 nog niet verduurzaamd zijn.

Daarnaast zijn er circa 1 miljoen particuliere huurders. Voor deze groep zijn nog geen afspraken gemaakt over het verduurzamen van de woningen. De verhuurder wordt van het verduurzamen ook niet direct beter en zal dus die stap minder snel nemen. Sterker nog de WOZ-waarde en de daaraan gekoppelde belastingen kunnen stijgen als men kiest voor bijvoorbeeld zonnepanelen.

Stijgende energieprijzen

Naast de extra belastingen is de verwachting ook dat de energietarieven in 2019 verder blijven stijgen. In 2018 stijgen de prijzen iedere maand nog. Wie nu een nieuw contract afsluit is goedkoper uit dan als hij dit volgende maand doet, maar zeker als na 31 december. 
Vergelijk nu energieleveranciers om niet onnodig te veel te gaan betalen. 

Bron: VEH
 

Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

j.plomp

betalen en maar betalen maar als er om medewerking gevraagd word van de omgeving voor verduurzamen om kosten te sparen dan hoor je niets.

Woensdag 19 september 2018 08:49

Plaats een reactie

Lees meer over Energie

Zakelijk energiecontract problemen

Onterecht zakelijk energiecontract: wat kunt u doen?

Dinsdag 04 september 2018 09:15

Aanbieders van zakelijke energie benaderen vaak ZZP’ers en andere kleine zelfstandigen die bij de KVK staan ingeschreven op hun huisadres voor een energiecontract. De Vastelastenbond waarschuwt ...

Lees meer
greenchoice overname qurrent

Greenchoice neemt Qurrent over

Woensdag 15 augustus 2018 13:52

Energieleverancier Greenchoice heeft concurrent Qurrent overgenomen. De ACM moet nog wel akkoord gaan met de overname. De bedrijven streven ernaar om uiterlijk 1 oktober samen te gaan, afhankelijk ...

Lees meer
Klimaatakkoord 2018 nader bekeken

In de spotlights: Energietransitie en klimaatakkoord

Woensdag 15 augustus 2018 19:33

Halverwege juli is het klimaatakkoord gepresenteerd. In dit akkoord staan afspraken die de overheid, consumentenverenigingen, het bedrijfsleven en milieuorganisaties gemaakt hebben over het klimaat e...

Lees meer
Gratis ipad is dure grap

Schrikbarend dure ‘cadeaus’ energieleveranciers

Woensdag 15 augustus 2018 18:53

Wie wil er nu geen gratis tablet, Dyson of PlayStation bij een energiecontract? Het klinkt dan ook heel verleidelijk om in te gaan op een actie van een energieleverancier. Helaas blijkt een dergelijke...

Lees meer