Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Altijd gunstige tarieven en voorwaarden. Bespaar zelfs met het plafond.

Regel het direct

Altijd het beste Energiecontract

Bespaar € 250,- op je Energierekening

Energie Vanzelf Geregeld

Volledige ontzorging voor je energiecontract. Onze experts regelen voor jou elk jaar de beste tarieven en voorwaarden!

Bespaar honderden euro's en ontvang gratis een Sparky energiemeter (t.w.v. € 29,95).

€5,90 p.m.
(of €59,- p.j.)

Meer informatie

In de spotlights: Energietransitie en klimaatakkoord

Woensdag 15 augustus 2018 19:33Margot Boesveld
Klimaatakkoord 2018 nader bekeken

Klimaatakkoord 2018 nader bekeken

Halverwege juli is het klimaatakkoord gepresenteerd. In dit akkoord staan afspraken die de overheid, consumentenverenigingen, het bedrijfsleven en milieuorganisaties gemaakt hebben over het klimaat en de energietransitie. Na de vakantie wordt hier, mede op basis van berekeningen van het Centraal Planbureau, over doorgepraat door de betrokken partijen. Aan het einde van dit jaar wil men een akkoord hebben dat zorgt voor het behalen van de doelstelling: de helft minder CO2 uitstoot in 2030 dan in 1990.

Nadat het plan is gepresenteerd is het klimaatakkoord en de gehele energietransitie dagelijks in het nieuws. De Vastelastenbond volgde de afgelopen weken de discussies, opinies, bezwaren, complimenten en ontwikkelingen rondom het klimaatakkoord en de energietransitie. Hieronder zijn de belangrijkste zaken voor u op een rij gezet die betrekking hebben op de gebouwde omgeving, het gedeelte dat voor consumenten het belangrijkste is.

Groene groei met zonnepanelen

Goed nieuws voor Nederlanders die middels zonnepanelen zelf stroom opwekken. In juli is de opbrengst fors hoger dan in de maanden ervoor en zeker in vergelijking met 2017 is er een grote sprong gemaakt. Het grote aantal zonuren is hier de oorzaak van. Windenergie leverde dan weer minder op door het rustige weer.

Wordt juli 2018 met juli 2017 vergeleken dan is er sprake van 75% meer opgewekte stroom. Voor de helft is dit te danken aan het goede weer en voor de andere helft aan de uitbreiding van het aantal zonnepanelen. Steeds meer Nederlanders plaatsen zonnepanelen op het dak.

Naast zonnepanelen en windmolens zorgt ook biogas voor duurzame energie voor Nederlanders. Op zondag 1 juli 2018 maakten 885.000 mensen gebruik van duurzaam opgewekte energie. Op minder zonnige dagen is dit aantal fors lager. Op de website energieopwek.nl is precies te volgen wat er aan duurzame energie wordt opgewekt.

Ondanks de stijging van 75% is er nog voldoende groei mogelijk. Uit een onderzoek van Deloitte blijkt dat Nederland in 50% van de huidige energiebehoefte kan voorzien als alle geschikte daken zonnepanelen krijgen. Lees ook het uitgebreide onderzoek over de capaciteit van zonnepanelen

Zorgen over extra kabels en personeel

De energietransitie gaat ervoor zorgen dat er meer stroom verbruikt wordt. Warmtepompen verbruiken extra stroom, elektrische auto’s moeten met stroom worden opgeladen en ook koken gaat elektrisch in de toekomst. Hierdoor zijn extra netten nodig om de stroom te transporteren.

Het verzwaren en uitbreiden van deze netten kost veel geld. Geld dat er volgens de netbeheerders niet is en/of niet geleend kan worden. De tientallen miljarden die het extra kost willen de grote netbeheerders: Enexis, Alliander en Stedin verhalen op de consument. De Autoriteit Consument en Markt (ACM) bepaalt echter of men de prijs mag verhogen. Op dit moment ziet de ACM daar niets in.

De netbedrijven geven aan dat er naast het gebrek aan geld nog een ander probleem is. Er is onvoldoende (technisch) personeel om de netten te verzwaren. Dit verhaal wordt onderstreept door energiebedrijven en brancheorganisaties die met energie te maken hebben. De Sociaal-Economische Raad berekende eerder al dat er 15.000 mensen nodig zijn om de energietransitie te laten slagen. Ongeveer tienduizend kunnen aan de slag bij windmolenbouwers en onderhouders.

Het probleem van personeel beperkt zich niet alleen tot monteurs en kabelleggers ook ICT’ers zijn hard nodig om de energie afspraken uit het klimaatakkoord te laten slagen. Een huis vol technische snufjes om optimaal gebruik te maken van de beschikbare elektriciteit is anders niet mogelijk. Data-analisten, systeembouwers en ander digitaal talent zijn daarvoor nodig. Op dit moment is de spoeling hiervoor erg dun.

Door het gebrek aan besteedbaar geld en personeel verwachten diverse organisaties in de energiesector dan ook dat in 2050 de energietransitie niet is afgerond. Zij noemen 2060 of 2070 realistischer onder de huidige omstandigheden. Vandaar dat men de overheid ook oproept om samen met hen de genoemde problemen aan te pakken.

Kosten van de energietransitie voor de consument

Isoleren, zelf stroom opwekken en het huis niet meer verwarmen met gas zijn de belangrijkste zaken waar consumenten mee te maken krijgen. De TU Delft adviseert ook om in deze volgorde als consument het huis te verduurzamen. Alleen om de gehele transitie te doorlopen is een flinke investering nodig. Geld dat de meeste mensen in Nederland niet hebben of kunnen sparen de komende jaren. Eerder werd al berekend wat dit per type huis gaat kosten. Hieronder de schatting van de kosten:

  • Appartement: 6.000 tot 15.000 euro
  • Tussenwoning: 10.000 tot 23.000 euro
  • Hoekwoning: 10.000 tot 25.000 euro
  • Twee-onder-een-kapwoning: 11.000 tot 29.000 euro
  • Vrijstaande woning: 11.000 tot 34.000 euro

Dit is overigens een berekening van VEH. De overheid laat zich (nog) niet uit over de kosten voor de burgers. Iets wat wel meer duidelijkheid zou verschaffen. Duidelijk is in ieder geval dat de energietransitie de komende jaren de consument veel geld gaat kosten. Is het niet via eigen investeringen, dan wel via belastingen of rentekosten.

Daar staat tegenover dat veel duurzame oplossingen op de lange(re) termijn ook kunnen zorgen voor een financieel voordeel voor de consument. Mits men deze investeringen natuurlijk kan of mag doen. Helaas werken nog niet alle banken mee bij het verduurzamen van het huis. 

De transitietrein dendert door

Terwijl de politici genieten van hun vakantie woedt de discussie over de energietransitie door in Nederland. De betrokkenheid bij dit onderwerp van burgers, deskundigen, geleerden, belanghebbenden en het bedrijfsleven is groot. Met veel (opbouwend) kritische meningen tot gevolg.   

Degene die meewerken aan het klimaatakkoord krijgen de komende maanden nog een zware dobber om alle (praktische) bezwaren en problemen tot een minimum te beperken om zo brede steun te krijgen voor het klimaatakkoord.

De Vastelastenbond blijft de komende maanden de ontwikkelingen op de voet volgen en blijft u hierover informeren. 
 

Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Josjara

Ik snap niet waarom alles wordt vande energie-transitie verhaald wordt op de grote burger er zouden subsidies voor moeten zij;

Net zoals voor zonnepanelen plaatsen, er had voor gespaard moeten worden via de belasting tegoeden en rentes van banken!
Die kunne toch ook (ongewenst)investeren in oliemaatschappijen, sojaspoorlijnen, wapens/wapenhandel enz.

En het geld kan ook uit de schatkist komen vind ik, maar misschien denj
k ik er te simpel over, toch wij betalen al zoveel belasting en BTW Alles 21%, is erg veel!

En; Waar gaat al die extra BTW naar toe?
Fijn weekend JJ

Zaterdag 15 september 2018 13:14

Dick Sman

Het is onbegrijpelijk waar Nederland mee bezig is. Ik verblijf 's winters in Spanje en daar is men VOLOP!!!! bezig om een aardgasnet aan te leggen. En dit is geen holle bewering, het appartement welke ik bewoon is vorig jaar in zijn geheel overgegaan en aangesloten op het nieuw aangelegde aardgasnet. Voordien werd propaangas uit een ondergrondse tank geleverd. Nederland is nog gekker dan het paard van Christus en dat paard was een ezel!!

Vrijdag 14 september 2018 13:03

Raymond

De sensitiviteit van CO2 op het klimaat is bijzonder klein en is louter bedoeld om burgers geld uit de zakken te kloppen. Degene die dit sprookje geloven, geloven waarschijnlijk ook nog steeds dat Saddam Hoessein echt massavernietigingswapens had. Ook daarvoor werden we bang gemaakt dat hij ze zou gebruiken, ook daar waren 'vele bewijzen' dat hij deze wapens bezat. Burgers blijven hopeloos naief en geloven al snel wat de media verteld. Deze naiviteit gaat ons veel geld kosten en een beperkt aantal mensen en bedrijven zeer veel geld opleveren. Meer zit er niet achter.

Maandag 20 augustus 2018 19:54

Nick

Het antwoord is simpel. 2many people. Te veel mensen op aarde. Als de huidige groei in de wereldbevolking doorzet maakt het niet welke vergroeningsmatregelen de mens neemt. Geboortebeperking als groene maatregel. (Luguber he, maar waar) Onderschat ook de kracht van de natuur niet. Als de natuur zelf ingrijpt om de mensheid in te dammen worden we daar niet blij van. Ik verwacht een forse toename natuurrampen. En mischien wel een hele grote wereldwijd. daarna wordt de aarde weer groen.

Maandag 20 augustus 2018 14:58

Heino

Ik ben er voor om langs de autosnelwegen windmolens te plaatsen, als men die dan bij elkaar opgeteld heb je een gigantisch park en de mensen kunnen minder klagen om het zogenaamde zoeklawaai, wat dat doen al die auto's al en daarover klaagt niemand, dus niet zeuren maar doen als je werkelijk begaan bent met het milieu.

Maandag 20 augustus 2018 13:39

HDG

Heel langzaam komt er ook informatie over waterstofgas. Ook te gebruiken als gas voor verwarming. Er komt al een grote centrale voor de kust, met al die windmolens etc
En wat te denken over de CFR, een schone atoomcentrale. Zelfs te gebruiken in treinen, vliegtuigen etc.
De lobby om onvrijwillig het geld uit de zakken van de consument te kloppen is groots. Stoppen daarmee

Maandag 20 augustus 2018 12:57

Ton

Kortom er moet nog heel wat gebeuren voordat het zo ver is.
Ik merk ook dat er nog het en der veel gebruik word gemaakt van gloeilamp en halogeen lampen. Daar zit ook nog een stuk verbeteren in dat direct effect heeft op portemonnee van de consument.
De aanschaf kosten van LED lampen is ruim gehalveerd. Ik heb 5 jaar geleden heel mijn huis vervangen met led verlichting. Stroom verbruik daalde flink. Van 130w in woonkamer naar 30w scheelt grofweg 75% op ca 20% van de stroom rekening. Hij ging ca 15% van het totaal omlaag.
Met Bewust gebruik is ook een goede besparing te bereiken die vaker nog groter is.

Donderdag 16 augustus 2018 11:47

jack van der veen

Dat vreselijk kostbaar en totaal nutteloos stokpaardje van een paar ontspoorde politici die zich laten opdringen door lobbyisten (verboden, maar wat is verboden in D'Haag) om alleen maar investeringen van de particulieren onder druk te zetten. Mooie manier om geoorloofd spaartegoeden van particulieren van de bank te trekken en in de economie te pompen.
Het klimaatdoel is absoluut niet het item in deze. Wat zijn 4miljoen "schone" woonunits op een aarde? Laten we eens rondkijken. Zeker is dat Shell het klimaat NUTTELOOS verontreinigt door afbranden van gassen bij aardolieproductie, 5X(!!!) meer belast dan heel Nederlandse bevolking tezamen. Hebben we het nog niet over al die andere energiereuzen. Maar dat schijnen de unreachables te moeten blijven, die ook in Nederland in de watten gelegd worden.

Donderdag 16 augustus 2018 10:19

Oostrum

Om een oordeel te kunnen geven over de gevolgen van energietransitie is het zaak alle mogelijkheden hieromtrent te bestuderen. Doorgaans mis ik in de opsomming de mogelijkheid die Groene Kernenergie biedt, nl. de toepassing van Thorium. Het ware wenselijk dit aan een onderzoek te onderwerpen.

Donderdag 16 augustus 2018 07:47

Plaats een reactie

Lees meer over Energie

Gratis ipad is dure grap

Schrikbarend dure ‘cadeaus’ energieleveranciers

Woensdag 15 augustus 2018 18:53

Wie wil er nu geen gratis tablet, Dyson of PlayStation bij een energiecontract? Het klinkt dan ook heel verleidelijk om in te gaan op een actie van een energieleverancier. Helaas blijkt een dergelijke...

Lees meer
boete oxxio voor misleiding centraal register

1 miljoen euro boete voor Oxxio

Vrijdag 29 juni 2018 08:55

Energieleverancier Oxxio moet definitief een boete betalen van 1 miljoen euro. De Autoriteit Consument & Markt (ACM) had deze boete eerder opgelegd aan het energiebedrijf. Oxxio stapte daarom naar...

Lees meer
extra olie door opec

OPEC verhoogt olieproductie

Maandag 25 juni 2018 12:42

De OPEC landen hebben besloten om de olieproductie weer te verhogen. Er zullen maximaal 1 miljoen vaten per dag extra worden aangeboden op de oliemarkt. Saudi-Arabië en Rusland waren groot voorsta...

Lees meer
energiekosten stijgen door belasting

Voorstel klimaattafel: 75 procent verhoging gasbelasting

Donderdag 21 juni 2018 09:11

Als het aan de klimaattafel ‘gebouwde omgeving’ ligt stijgt de komende 12 jaar de belasting op gas met ruim 75%. Dit om particulieren, bedrijven en woningcorporaties te dwingen om van het ...

Lees meer