Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Kies voor de VasteLastenBundel

Bespaar € 360,- op je Energierekening

Jouw vaste lasten onder één dak 

Besteed je energierekening en verzekeringen aan onze experts uit en profiteer altijd van de beste prijs en dekking! Geen gedoe en meer vrije tijd voor:

€15,- p.m.

(of €150,- p.j.)

Meer informatie

Belastingaangifte doen: Weet jij welke toeslagen voor jou gelden?

Woensdag 09 maart 2022 08:50Frank van de Ven
Belastingaangifte doen, vraagt geduld en nauwkeurigheid. Met deze tips ontdek je of je recht hebt op een toeslag, zodat je meer financiële ademruimte krijgt.

Belastingaangifte doen, vraagt geduld en nauwkeurigheid. Met deze tips ontdek je of je recht hebt op een toeslag, zodat je meer financiële ademruimte krijgt.

Het is er helaas nog steeds niet leuker op geworden… Je mag weer belastingaangifte doen! Hoewel er al jaren wordt beweerd dat het proces gemakkelijker gemaakt wordt, zijn er toch veel zaken waar je op moet letten als je jouw gegevens aan de Belastingdienst doorgeeft. Weet jij bijvoorbeeld op welke toeslagen je recht hebt?

Toeslagen zijn in het leven geroepen als tegemoetkoming voor de hoge kosten van huur, zorg en het opvoeden van kinderen. Sommige toeslagen zul je zelf moeten aanvragen, wijzigen en eventueel weer stopzetten. Het is heel belangrijk om bij te houden wat je hebt aangevraagd en waarom. Wanneer de Belastingdienst namelijk vindt dat jij geen recht hebt op een bepaald bedrag dan moet je het uitgekeerde geld terugbetalen.


Zorgtoeslag

Het afsluiten van een zorgverzekering is verplicht wanneer je achttien jaar bent geworden. De kosten voor een basisverzekering bedragen in 2022 gemiddeld 128,30 euro per maand wanneer je een eigen risico van 385 euro hebt. Dit bedrag is voor veel gezinnen een zeer zware kostenpost. In sommige gevallen loont het de moeite om een zorgtoeslag aan te vragen. Of je recht hebt op zorgtoeslag hangt af van je inkomen en eventueel het eigen vermogen.

Bij een inkomen tot 31.998 euro (alleenstaande) heb je recht op zorgtoeslag. De hoogte van de toeslag stijgt naarmate het inkomen lager is. Voor meerpersoonshuishoudens wordt een maximum inkomen van 40.944 euro gehanteerd. Ook jouw vermogen is van invloed en mag op 1 januari 2022 niet hoger zijn dan 120.020 euro voor een alleenstaande of  151.767 euro voor een meerpersoonshuishouden zijn.
 

Huurtoeslag

De huurtoeslag trekt de verhouding tussen je inkomen en de verschuldigde huur voor je huurhuis recht. Voor alleenstaanden geldt er een maximale maandelijkse uitkering van 380 euro en voor samenwonenden is dat bedrag vastgesteld op 328 euro per maand. Naast het maandelijks inkomen speelt ook de hoogte van het eigen vermogen een rol bij de toekenning van deze toeslag. Wanneer je een vermogen boven de 31.747 euro (of 63.494 euro voor partners) hebt, vervalt jouw recht op huurtoeslag.

 

Kinderopvangtoeslag

Werkende ouders met kinderen die naar de opvang moeten, hebben recht op kinderopvangtoeslag. Er bestaat alleen recht als je werkt of een opleiding volgt voor het vergroten van de kans op werk. De hoogte van de tegemoetkoming is gebaseerd op het aantal uren dat de kinderen naar de opvang moeten.
 

Kindgebonden budget

Voor een kindgebonden budget kom je in aanmerking wanneer je één of meerdere minderjarige kinderen hebt. Deze toeslag geldt als een extra tegemoetkoming bovenop de kinderbijslag. De hoogte van deze uitkering hangt af van je inkomen, je vermogen en de gezinssamenstelling. Kindgebonden budget hoef je meestal niet zelf aan te vragen, want de Belastingdienst laat je weten of je op deze toeslag recht hebt.

Wanneer jij denkt wel recht te hebben op deze toeslag maar geen bericht hebt ontvangen dan kun je zelf kindgebonden budget aanvragen. Dat kan via Mijn toeslagen. Maak wel eerst een proefberekening om te zien hoeveel je krijgt. Op de website van de Belastingdienst bereken je waar je maandelijks recht op hebt.


Blijf controleren

Zet het in je agenda of maak een notitie om ervoor te zorgen dat je jouw toeslagen blijft controleren. Wees hier heel scherp op om dit regelmatig te doen. Mocht er iets in jouw situatie veranderen – opslag bijvoorbeeld of wanneer jouw kinderen niet meer naar de opvang hoeven – dan moet je dat meteen aanpassen. Zulke veranderingen zijn van invloed op de hoogte van je toeslagen. Geld dat je ten onrechte hebt gekregen, moet je met terugwerkende kracht terugbetalen aan de Belastingdienst.
Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Hallmans

Wat er gebeurt.
Het is gebeurd

Vrijdag 25 maart 2022 22:03

Plaats een reactie

Lees meer over Belastingen

Gemeenten halen 200 miljoen euro extra op door de verhoging van de gemeentelijke belastingen.

Stijging gemeentelijke belastingen levert gemeenten dit jaar 200 miljoen euro extra op

Dinsdag 08 februari 2022 08:08

‌De gemeentelijke belastingen stijgen dit jaar en vooral voor je onroerendzaakbelasting (OZB) en de riool- en afvalstofheffing ga je meer betalen. Dit blijkt uit onderzoek van het Centraal Bure...

Lees meer
Gemeentelijke belasting in 2022 omhoog

Lokale woonlasten in 2022 tientallen euro's duurder

Dinsdag 30 november 2021 06:50

‌ Volgend jaar stijgen de lokale woonlasten opnieuw. De Vastelastenbond onderzocht de gemeentelijke belastingen van de tien grootste gemeenten van Nederland. In het onderzoek nam de consumenteno...

Lees meer
Zorg voor een financiering vooraf, dat zal de drempel verlagen.

Is de Isolatietegoedbon een oplossing voor het stimuleren van woningisolatie?

Vrijdag 04 juni 2021 13:48

Natuur & Milieu, Koninklijke Bouwend Nederland, de Nederlandse Vereniging voor Duurzame Energie, de Consumentenbond en Energie-Nederland pleitten al eerder voor de invoering van de Isolatietegoe...

Lees meer
Fiscale partner? Doe altijd samen online aangifte. Zo maak je optimaal gebruik van verdeelscherm van de belastingaangifte.

Belastingtips voor de belastingaangifte 2021

Maandag 15 maart 2021 11:40

‌Het is weer tijd om de belastingaangifte te doen. Vóór 8 mei 2021 moet je de belasting aangifte 2020 bij de belasting liggen. Elk jaar zijn er huishoudens die te veel belasting betalen. Zo zor...

Lees meer