Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Kies voor de VasteLastenBundel

Bespaar € 360,- op je Energierekening

Jouw vaste lasten onder één dak 

Besteed je energierekening en verzekeringen aan onze experts uit en profiteer altijd van de beste prijs en dekking! Geen gedoe en meer vrije tijd voor:

€15,- p.m.

(of €150,- p.j.)

Meer informatie

Merendeel gemeenten voert geen verhoging onroerendezaakbelasting door

Vrijdag 13 januari 2023 12:40DirkJan Wolfert
Medemblik en Nieuwkoop verhoogden de onroerendezaakbelasting (OZB) met respectievelijk drie en twee procent. Deze gemeenten vormen een uitzondering op de regel, want de meeste gemeenten verhogen de OZB juist niet.

Medemblik en Nieuwkoop verhoogden de onroerendezaakbelasting (OZB) met respectievelijk drie en twee procent. Deze gemeenten vormen een uitzondering op de regel, want de meeste gemeenten verhogen de OZB juist niet.

‌De meeste gemeenten verhogen de onroerendezaakbelasting (OZB) niet dit jaar. Van de 342 onderzochte gemeenten zijn er slechts twee die deze belastingvorm duurder hebben gemaakt. Medemblik en Nieuwkoop verhoogden deze kostenpost met respectievelijk drie en twee procent.
 
De lokale woonlasten zijn een optelling van de OZB, rioolheffing en afvalstoffenheffing voor een gemiddeld huishouden. Jaarlijks bepalen gemeenten hoeveel haar inwoners aan belastingen moeten betalen.  De OZB maakt onderdeel uit van de gemeentelijke belastingen. Je betaalt onroerendezaakbelasting als je de eigenaar of gebruiker van een pand bent. Huurders betalen deze belastingvorm niet, omdat ze niet de daadwerkelijke eigenaar van hun woning zijn. Wel wordt het vaak doorberekend in de huurprijs. 
 
OZB-tarief is een percentage van de WOZ-waarde van jouw woning of pand. Er zijn grote verschillen te bespeuren tussen gemeenten als het om de hoogte van dit tarief gaat. In Midden-Delfland is het percentage van je WOZ-waarde 0,02 procent terwijl dit in Raalte 0,20 procent is. We hebben een handige tabel voor je gemaakt waarin het totale OZB-tarieven overzicht is opgenomen.
 

Stijgende gemeentelijke belastingen

In Almere, Nijmegen, Den Haag, Groningen, Rotterdam, Utrecht, Eindhoven, Tilburg en Amsterdam betaal je dit jaar meer voor je lokale woonlasten. Inwoners van Breda boffen, want deze stad voert juist een lastenverlaging door. De Vastelastenbond onderzocht de OZB en afvalstoffenheffing van tien grote steden en concludeerde dat de meeste gemeenten de belasting flink verhoogden. Utrecht voerde een verhoging van 21 procent door en is daarmee de duurste gemeente.
 
De opbrengst van de gemeentelijke belastingen komt in de algemene middelen van de gemeente terecht. Dit geld wordt voor uiteenlopende doelen ingezet. Zowel de riool- als afvalstoffenheffing vormt echter een uitzondering op de regel. De opbrengsten van deze belastingen zijn alleen inzetbaar voor het rioolstelsel en het inzamelen van afvalstoffen. De inkomsten van de onroerendezaakbelasting mogen door de gemeente wel gebruikt worden voor andere doeleinden zoals faciliteiten van de stad.
Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Jij kan de eerste zijn!

Plaats een reactie

Lees meer over Belastingen

In 2023 betaal je in Almere, Nijmegen, Den Haag, Groningen, Rotterdam, Utrecht, Eindhoven, Tilburg en Amsterdam meer voor je lokale woonlasten blijkt uit onderzoek van de Vastelastenbond.

Lokale woonlasten stijgen ook in 2023

Donderdag 15 december 2022 08:17

‌‌In 2023 betaal je in Almere, Nijmegen, Den Haag, Groningen, Rotterdam, Utrecht, Eindhoven, Tilburg en Amsterdam meer voor je lokale woonlasten. Breda voert in tegenstelling tot de andere...

Lees meer
Belastingaangifte doen, vraagt geduld en nauwkeurigheid. Met deze tips ontdek je of je recht hebt op een toeslag, zodat je meer financiële ademruimte krijgt.

Belastingaangifte doen: Weet jij welke toeslagen voor jou gelden?

Woensdag 09 maart 2022 08:50

‌Het is er helaas nog steeds niet leuker op geworden… Je mag weer belastingaangifte doen! Hoewel er al jaren wordt beweerd dat het proces gemakkelijker gemaakt wordt, zijn er toch veel z...

Lees meer
Gemeenten halen 200 miljoen euro extra op door de verhoging van de gemeentelijke belastingen.

Stijging gemeentelijke belastingen levert gemeenten dit jaar 200 miljoen euro extra op

Dinsdag 08 februari 2022 08:08

‌De gemeentelijke belastingen stijgen dit jaar en vooral voor je onroerendzaakbelasting (OZB) en de riool- en afvalstofheffing ga je meer betalen. Dit blijkt uit onderzoek van het Centraal Bure...

Lees meer
Gemeentelijke belasting in 2022 omhoog

Lokale woonlasten in 2022 tientallen euro's duurder

Dinsdag 30 november 2021 06:50

‌ Volgend jaar stijgen de lokale woonlasten opnieuw. De Vastelastenbond onderzocht de gemeentelijke belastingen van de tien grootste gemeenten van Nederland. In het onderzoek nam de consumenteno...

Lees meer