Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Kies voor de VasteLastenBundel

Bespaar € 360,- op je Energierekening

Jouw vaste lasten onder één dak 

Besteed je energierekening en verzekeringen aan onze experts uit en profiteer altijd van de beste prijs en dekking! Geen gedoe en meer vrije tijd voor:

€15,- p.m.

(of €150,- p.j.)

Meer informatie

Belastingtips voor de belastingaangifte 2021

Maandag 15 maart 2021 11:40Margot Boesveld
Fiscale partner? Doe altijd samen online aangifte. Zo maak je optimaal gebruik van verdeelscherm van de belastingaangifte.

Fiscale partner? Doe altijd samen online aangifte. Zo maak je optimaal gebruik van verdeelscherm van de belastingaangifte.

‌Het is weer tijd om de belastingaangifte te doen. Vóór 8 mei 2021 moet je de belasting aangifte 2020 bij de belasting liggen. Elk jaar zijn er huishoudens die te veel belasting betalen. Zo zorg je ervoor dat je belastingaangifte over 2020 klopt en je niet te veel belasting betaalt. 

Check alle vooraf ingevulde gegevens

De fiscus rekent niet standaard in het voordeel van de belastingplichtige. Zeker in een jaar als je een woning koopt. Het kopen van een woning leidt vaak tot fouten in de aangifte. Gebruik de checklist ‘Koopwoning en belastingzaken’ om na te gaan waar je allemaal rekening mee moet houden. 
 

Benut alle aftrekposten

De meeste aftrekposten staan niet vooraf ingevuld in de aangifte inkomstenbelasting. De hypotheekrente staat wel vooraf ingevuld, maar de andere aftrekposten niet. Ook hier geldt trouwens: Kijk goed naar de verdeling van de betaalde hypotheekrente. 
Vooral bij zorgkosten worden er vaak dingen vergeten. Denk bijvoorbeeld aan: Vervoerskosten van en naar ziekenhuizen en ziekenbezoek. Aftrekbare vervoerskosten bij extra kilometers door ziekte, maar ook kosten voor een dieet of de meerprijs van een gehoortoestel. 
 

Vermogen in box 3

Dit is standaard fifty-fifty in de vooraf ingevulde aangifte. Maar door het vermogen anders te verdelen kun je belasting besparen. Dan daalt de belasting over het vermogen als je het gelijkmatig(er) over beide partners verdeelt. Hier lieten heel veel Nederlanders veel belastingvoordeel liggen in de afgelopen jaren. 
 

Studieschuld in box 3

Als je een studieschuld boven een bepaalde grens komt, mag je dat aftrekken van je vermogen, waardoor het kan zijn dat je minder belasting moet betalen. 
Vanaf 2022 wordt deze aftrekpost hoogstwaarschijnlijk vervangen door een nieuwe subsidieregeling. Wil je nog gebruik maken van de aftrekpost? Maak een beetje haast met het volgen (en betalen) van een studie voor je (toekomstige) beroep. Voor de een is de huidige aftrekpost veel gunstiger en voor de ander de subsidieregeling. Het kan dus ook (in fiscaal opzicht) raadzaam zijn een opleiding nog even uit te stellen. 


Vinkje extra heffingskorting op de AOW

Ben je een alleenstaande oudere. Vergeet dat niet aan te vinken dat als je in aanmerking komt voor een extra heffingskorting op de AOW. Het is slechts een vinkje, maar dat scheelt zo een paar honderd euro.

Extra coulance voor thuiswerken en reiskosten

Ga je van en naar je werk met het openbaar vervoer, zonder dat je die kosten (helemaal) vergoed krijgt? Waarschijnlijk kun je dan geld terug krijgen voor de reiskosten als de afstand meer dan 10 kilometer is. Voor dit jaar komt de Belastingdienst met een coulance. 

Als je vóór 13 maart 2020 een ov-abonnement had en je dit jaar een deel van de tijd niet of veel minder naar je werk reisde, kun je voor dat deel toch reisaftrek claimen. Dat is omdat de Belastingdienst je niet wilt laten opdraaien voor de oproep tot thuiswerken. Dus had je een OV-abonnement had dat doorliep? Vergeet dat dan niet op te geven.

Let op: wij zijn geen belastingadviseur en er zijn nogal wat regels. Laat je daarom altijd goed informeren en controleer je aangifte extra goed of win extern advies in van een belastingadviseur of accountant.


 

Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Buyvoets

Ik vind jullie belastingtips wel wat laat gepubliceerd. Het is inmiddels eind maart. De meeste mensen hebben het al verstuurd. Graag volgend jaar voor 1 maart.
vr, gr. Maria Buyvoets.

Donderdag 25 maart 2021 17:02

Roberts

Prima

Woensdag 24 maart 2021 22:06

Meijers

Kunt u mij informeren over meerkosten gehoortoestel?

Woensdag 24 maart 2021 20:25

Plaats een reactie

Lees meer over Belastingen

Gemiddelde stijging onroerendezaakbelasting (ozb) in 2021 bedraagt 5,3 procent. Afvalstoffenheffing met 7,8%

Eigen Huis: gemeenten wentelen stijging zorgkosten af op huizenbezitters

Vrijdag 26 februari 2021 09:37

‌ Ook Vereniging Eigen Huis (VEH) zegt dat de onroerendezaakbelasting (ozb) dit jaar hoger uitvalt dan in december nog werd gedacht. De gemiddelde stijging bedraagt 5,3 procent, in december...

Lees meer
gemeentelijk lasten brengen 11,3 miljard in het laatje

Gemeentelijke inkomsten uit heffingen dit jaar op 11,3 miljard euro begroot

Woensdag 27 januari 2021 13:35

Afgaand op hun begroting verwachten gemeenten 11,3 miljard te innen aan heffingen en belastingen. Van de drie belangrijkste gemeentelijke heffingen stijgt de opbrengst van de afvalstoffenheffing en r...

Lees meer
Veel gemeenten leggen zichzelf een beperking op, maar in de praktijk gaan de woonlasten toch omhoog

Zelf-opgelegde belastingplafonds gemeenten werken niet

Donderdag 07 januari 2021 13:39

Veel gemeenten liggen onder vuur vanwege de grote stijging van lokale woonlasten (ozb, rioolheffing en afvalstoffenheffing). Van de lokale belastingen vormt de ozb veruit de grootste inkomstenbron. ...

Lees meer
Afvalstofheffing voor gemeenten doorn in het oog. Veel gemeenten genoodzaakt afvalstoffenheffing en rioolheffing te verhogen

Afvalstoffenheffing 2021 stijgt in meeste woonplaatsen. Diftar of vast tarief?

Maandag 28 september 2020 11:13

Bijgewerkt op 5-10-2020 Alle huishoudens, eigenaren én huurders, betalen afvalstoffen- en rioolheffing aan hun gemeente. De afvalstoffenheffing gaat in 2021 in de meeste gemeenten omhoog. ...

Lees meer