“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Kies voor de VasteLastenBundel

Bespaar € 360,- op je Energierekening

Jouw vaste lasten onder één dak 

Besteed je energierekening en verzekeringen aan onze experts uit en profiteer altijd van de beste prijs en dekking! Geen gedoe en meer vrije tijd voor:

€15,- p.m.

(of €150,- p.j.)

Meer informatie

Zelf-opgelegde belastingplafonds gemeenten werken niet

Donderdag 07 januari 2021 13:39Margot Boesveld
Veel gemeenten leggen zichzelf een beperking op, maar in de praktijk gaan de woonlasten toch omhoog

Veel gemeenten leggen zichzelf een beperking op, maar in de praktijk gaan de woonlasten toch omhoog

Veel gemeenten liggen onder vuur vanwege de grote stijging van lokale woonlasten (ozb, rioolheffing en afvalstoffenheffing). Van de lokale belastingen vormt de ozb veruit de grootste inkomstenbron. Gemeenten kunnen belastingen als inkomsten gebruiken om bepaalde voorzieningen in de stad mee te betalen. Dat is een constante afweging die gemeenten moeten maken, om de lastendruk bij de inwoners op peil te houden.

Om de stijging van de lokale woonlasten te beperken leggen sommige gemeenten zichzelf een belastingplafond op. Ook dit jaar 2020-2021 zien we dat veel gemeente in de financiële begroting voor 2021 een maximale stijging doorvoeren om de inwoners niet te veel te belasten. Dat betekent dat de gemeente besluit om bepaalde belastingtarieven niet te verhogen en alleen een inflatiecorrectie door te voeren. Toch stijgen de lasten in deze gemeenten even hard dan in andere gemeenten. Dit blijkt uit onderzoek van COELO.

"Het hebben van een woonlasten of ozb-plafond leidt niet tot een verminderde stijging van de woonlasten"

In het onderzoek van COELO is er op basis van collegeakkoorden in de periode 2010-2018 gekeken of het vastleggen van een maximale stijging tot minder woonlasten voor de inwoners leidt. Een op de vier gemeenten heeft een belastingplafond voor de onroerendezaakbelasting ingesteld. En één op de drie gemeenten heeft een zobp op de woonlasten (ozb, rioolheffing en afvalstoffenheffing). De meeste gemeenten met een woonlastenplafond houden zich hieraan. Toch hebben dergelijke plafonds geen merkbaar effect op de lastenontwikkeling.

  • De grote meerderheid van de gemeenten houdt zich niet aan hun eigen woonlastenplafond. Het is namelijk geen harde norm en een gemeentebestuur heeft altijd de vrijheid om de lasten toch sterker te verhogen.
  • 50% van de gemeenten zonder een 'plafond' hebben ook een gematigde woonlastenontwikkeling. Het is altijd zoeken naar een goede balans.
  • Bij een gelijkblijvend ozb tarief en een stijgende WOZ-waarde stijgen de daadwerkelijke woonlasten alsnog

In de eerste plaats komt dit doordat de woonlasten in gemeenten zonder woonlastenplafond vaak ook niet meer dan met het inflatiepercentage stijgen. Verder zijn er nog aardig wat gemeenten die zich niet aan hun eigen woonlastenplafond houden. Of een gemeente een woonlastenplafond heeft maakt voor de lokale lasten dus weinig uit.
Ook is onderzocht of lastenplafonds ertoe leiden dat andere belastingen, die niet onder het plafond vallen, sterker worden verhoogd. Dat blijkt niet zo te zijn: een woonlastenplafond leidt niet tot een sterkere stijging van de toeristen- of de precariobelasting.

Je kan het hele onderzoek hier lezen. 

Deel dit artikel

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Jij kan de eerste zijn!

Plaats een reactie

Lees meer over Belastingen

Afvalstofheffing voor gemeenten doorn in het oog. Veel gemeenten genoodzaakt afvalstoffenheffing en rioolheffing te verhogen

Afvalstoffenheffing 2021 stijgt in meeste woonplaatsen. Diftar of vast tarief?

Maandag 28 september 2020 11:13

Bijgewerkt op 5-10-2020 Alle huishoudens, eigenaren én huurders, betalen afvalstoffen- en rioolheffing aan hun gemeente. De afvalstoffenheffing gaat in 2021 in de meeste gemeenten omhoog. ...

Lees meer
Energiebelasting en Opslag Duurzame Energie (ODE) 2021

Overzicht energiebelasting en ODE 2021 en je energierekening 2021

Woensdag 16 september 2020 07:32

Energiebelasting en Opslag Duurzame Energie (ODE) | Hoe ziet je energierekening er in 2021 uit Ook in 2021 bestaat het percentage van je energierekening voor 46,5% uit belastingen die je moet bet...

Lees meer
huishoudens flink in de financiële stress komen in 2021

Stijging onroerendezaakbelasting 2021 of niet? | Gemeenten en huiseigenaar in 2021 in de knel

Dinsdag 15 september 2020 08:33

Zowel gemeenten als huishoudens krijgen het komend jaar zwaar. Gemeenten hebben de afgelopen jaren miljoenen moeten bezuinigen en voorzieningen als de bibliotheek, het zwembad en buurtcentr...

Lees meer
belasting verhoging onvermijdelijk door coronavirus

Belastingverhoging door coronacris lijkt onvermijdelijk

Dinsdag 12 mei 2020 09:42

Dat de corona-crisis een enorme impact op de maatschappij heeft is niet te voorkomen. Economen speculeren over de (economische) gevolgen. Het heffen van hogere belasting lijkt onvermijdelijk vo...

Lees meer