Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Altijd gunstige tarieven en voorwaarden. Bespaar zelfs met het plafond.

Regel het direct

Altijd het beste Energiecontract

Bespaar € 250,- op je Energierekening

Energie Vanzelf Geregeld

Volledige ontzorging voor je energiecontract. Onze experts regelen voor jou elk jaar de beste tarieven en voorwaarden!

Bespaar honderden euro's en ontvang gratis een Sparky energiemeter (t.w.v. € 29,95).

€5,90 p.m.
(of €59,- p.j.)

Meer informatie

De energierekening 2021 | De energieprijzen 2021

Dinsdag 01 december 2020 15:25Margot Boesveld
Energiebelastingen voor gasverbruikers voelbaar.

Energiebelastingen voor gasverbruikers voelbaar.

De energierekening 2021

Energierekening in 2021Jouw energierekening is opgebouwd uit verschillende onderdelen. Energiebelasting beslaat met 46,5 procent het grootste gedeelte. Op een tweede plek, met 32,5 procent de tarieven die je voor je gas en licht betaalt. De laatste 21 procent bestaan uit de netwerkkosten. Je betaalt de energierekening aan je energieleverancier. De energieleverancier zorgt er vervolgens voor dat de overheid en de netbeheerders ook hun deel ontvangen. 

Ontwikkeling energieprijzen in 2021

 • Energiebelastingen 2021 ↑ 
  • Belasting gas ↑ 0,028 per m³
  • Beslasting stroom ↓  0,0009 per kWh 
 • Variabele energietarieven 2021: ↑ (wordt 1 januari 2021 bekend)
 • Netwerkkosten 2021: ↑ 17 euro
 • Vermindering energiebelasting ↑ 31,39 euro (dat krijg je van het kabinet terug)

Om Nederlandse huishoudens sneller van het gas af te krijgen, maakt het kabinet gas duurder en stroom juist goedkoper. Door de hogere gasprijs wordt het sneller rendabel te investeren in energiezuinige verwarming en isolatiemaatregelen. Woon je in een slecht geïsoleerd huis, met een hoge (gas)stookkosten? Dan zal jouw energierekening in 2021 - door de stijgende gaskosten - hoger worden.

Energiebelasting 2021

Gas bereikt historisch hoogtepunt. De belasting op gas stijgt in 2021 boven de 50 cent per kuub. De energierekening bestaat in 2021 voor 46,5 procent (Centraal Bureau voor de Statistiek) uit belastingen. Het kabinet blijft prutsen aan de energiebelastingen voor stroom en gas.  In 2021 gaat de energiebelasting voor veel huishoudens omlaag.  Belasting voor gasverbruik stijgt, omdat het kabinet huishoudens wil stimuleren om het gasverbruik te verlagen. Belasting voor elektriciteit gaat daarom een klein beetje omlaag. Wist je dat volgend jaar maar liefst 52 cent per gebruikte kuub gas aan belasting betaalt? Je kan hier alle energiebelastingen voor 2021 terugvinden.

Energiebelastingen  2020 2021
Belasting gas 0,4968 0,5248
Belasting stroom  0,1513 0,1504

Variabele energieprijzen 2021

Overstappen van energieleverancier kan het hele jaar, maar in januari veranderen de tarieven. Ook stunten veel energieleverancier in december nog even met de prijzen en zien we dat veel mensen met de energierekening bezig zijn. Richting het einde van het jaar is het beweeglijk en grillig op de energiemarkt. Het koude weer stuwt de prijzen en er is zeer laag aanbod van duurzame opwek uit wind en zon. Dit zorgt voor hogere energieprijzen. Elk jaar op 1 januari wijzigen de variabele leveringstarieven. Hier zal deze stijging in meegenomen worden. De verwachting is een stijging van 11 procent op de gasprijs en 4 procent stijging op de stroomprijs. 

Voorkom verrassingen op jouw jaarafrekening en kies liever zekerheid. Ga daarom altijd voor contract met een vaste prijs en vaste loopttijd.  We houden je op de hoogte van de prijsontwikkeling in onze Energie Prijzen Monitor. De variabele tarieven worden op 1 januari 2021 bekend gemaakt en kun je terug vinden op onze website. 

Netwerkkosten 2021 omhoog

Tarieven voor transport energie stijgen met gemiddeld 17 euro per huishouden per jaar (bron ACM). De stijging van de transporttarieven van de regionale netbeheerders wordt vooral veroorzaakt door hogere kosten die regionale netbeheerders gaan betalen voor het transport van elektriciteit door landelijk netbeheerder TenneT. De ACM heeft besloten dat regionale netbeheerders de stijgende kosten vanaf 2021 mogen doorberekenen in hun tarieven voor eindgebruikers, zodat een grote tariefstijging in 2023 wordt voorkomen.

Er zijn in Nederland 7 netbeheerders, die allen hun eigen tarieven vaststellen:

 • Coteq Netbeheer 
 • Enduris
 • Enexis
 • Liander
 • RENDO Netwerken
 • Stedin
 • Westland Infra

Je kan hier de netwerkkosten voor 2021 van jouw regio vinden.

Vermindering energiebelasting

Het kabinet gebruikt de vermindering energiebelasting eigenlijk als een soort compensatiemiddel. Omdat stroom en gas als een basisvoorziening wordt gezien, krijgt elk huishouden een tegemoetkoming van het kabinet. Dat wordt de vermindering energiebelasting, voorheen heffingskorting, genoemd. Ondanks dat het kabinet voor komend jaar de vermindering energiebelasting verhoogt valt de totale energierekening iets hoger uit.  We krijgen in 2021 maar liefst 31 euro meer terug op de energie rekening.

Wat betekent dit voor de energierekening 2021 (voorlopig)

De grote verliezers in 2021 zijn de huishoudens met een hoog gasverbruik. Huishoudens met meer stroom dan gasverbruik profiteren optimaal en gaan er in 2021 op vooruit. We hebben de ontwikkeling van de energieprijzen hier nog niet in meegenomen. Dit is erg persoonsgebonden en afhankelijk van je energiecontract.

Energieprofiel huishoudens o.b.v. jaarverbruik Stroomverbruik (kWh) p/j Gasverbruik (m³) p/j Energierekening 2021
Laag 1.000 500 ↓ € 35,00
Benedengemiddeld 2.000 1.000 ↓ € 20,39
Gemiddeld 3.000 1.500  € 7,39
Bovengemiddeld 4.000 2.000 ↑ € 5,60
Hoog 5.000 2.500 ↑ € 18,00Dit artikel is samengesteld door de Vastelastenbond en kan bijgewerkt worden op momenten dat er meerdere tarieven bekend zijn. 

Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Jij kan de eerste zijn!

Plaats een reactie

Lees meer over Energie

 certifactenhandel, sjoemelstroom. Het betekent allemaal hetzelfde en leveranciers maken handig gebruik van de mazen van de wet

Energieleveranciers verkopen nog steeds grijs als groene stroom

Donderdag 03 december 2020 09:37

Terwijl huishoudens enorm hun best doen om een steentje bij te dragen aan de verduurzaming is het witwassen van grijze stroom naar groen, 'greenwaching' nog steeds aan de orde van d...

Lees meer
Groene energieleverancier 2020-2021. Top 10 groene energieleveranciers

Top 10 groene energieleveranciers 2021

Donderdag 26 november 2020 14:05

Wie is de groenste energieleverancier en welke energieleverancier presteert op duurzaamheid het slechtst? Natuur en Milieu hebben samen met WISE weer een jaarlijks onderzoek gedaan. Hoe groen is jouw...

Lees meer
Wat is de gedachte van Energie vanzelf Geregeld en meer vragen aan de oprichter van de Vastelastenbond

Waarom is Energie Vanzelf Geregeld ontwikkeld? Een interview met de bedenker van deze unieke dienst.

Donderdag 19 november 2020 12:58

Een interview met de oprichter van de Vastelastenbond en de bedenker van de dienst Energie Vanzelf Geregeld. Met deze dienst geef je je energiezaken uit handen en heb je altijd het voordeligste energ...

Lees meer
Positief nieuws voor Amsterdammers, ze hebben in ieder geval niet de hoogste energierekening

Inwoners van deze gemeenten hebben de hoogste energierekening. En dit is waarom.

Zondag 22 november 2020 16:51

De gemiddelde energierekening in Nederland looopt nogal uiteen. De Vastelastenbond keek naar de cijfers van de energierekening in verschillende woonplaatsen in Nederland. Rozendaal, Blaricum en Laren...

Lees meer