Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Kies voor de VasteLastenBundel

Bespaar € 360,- op je Energierekening

Jouw vaste lasten onder één dak 

Besteed je energierekening en verzekeringen aan onze experts uit en profiteer altijd van de beste prijs en dekking! Geen gedoe en meer vrije tijd voor:

€15,- p.m.

(of €150,- p.j.)

Meer informatie

Overzicht energiebelasting en ODE 2021 en je energierekening 2021

Woensdag 16 september 2020 07:32Margot Boesveld
Energiebelasting en Opslag Duurzame Energie (ODE) 2021

Energiebelasting en Opslag Duurzame Energie (ODE) 2021

Energiebelasting en Opslag Duurzame Energie (ODE) | Hoe ziet je energierekening er in 2021 uit

Ook in 2021 bestaat het percentage van je energierekening voor 46,5% uit belastingen die je moet betalen over je energieverbruik. Je energierekening zal in 2021 qua belastingen nagenoeg hetzelfde blijven. Dat komt doordat:

  • Energiebelasting op elektriciteit daalt
  • Energiebelasting op gas stijgt
  • Opslag Duurzame energie stijgt
  • Vermindering energiebelasting stijgt (dat is ten gunste van je energierekening) 

Energiebelasting 2021 berekenen

.

Energierekening verlagen? 

Wil je je energierekening laten dalen, dan is het altijd goed om te kijken of je voordeligere tarieven kan vinden. Die bepalen tenslotte samen met je netwerkkosten de andere helft van je energierekening. Met onze dienst Energie Vanzelf Geregeld regelen wij elk jaar de voordeligste tarieven voor je. Overstappen voor de winterperiode kan je extra voordeel opleveren. Ook kun je eens nadenken om je energierekening te verlagen door slim om te gaan met je gasverbruik. Je leest hier onze tips hoe je op een goedkope manier je gasverbruik naar beneden kan krijgen.

Energiebelasting 2021

De energiebelasting is een overheidsheffing die je betaalt over elke kWh of m3 die je verbruikt. De energiebelasting komt bovenop het kale leveringstarief en betaal je aan je energieleverancier. De komende jaren wordt de energiebelasting voor gas stapsgewijs verhoogd. Dit doet het Kabinet om het gasverbruik onder huishoudens verder terugdringen en huishoudens te stimuleren om te verduurzamen. Dat betekent dat huishoudens met een gelijkblijvend hoog gasverbruik in de toekomst een hogere energierekening krijgen. Voor een gemiddeld huishouden stijgt in 2021 de energiebelasting op gas met bijna 26 euro (4,7 %). Daar tegenover staat een daling van de energiebelasting voor stroom. Voor elektriciteit daalt de energierekening in 2021 met 13 euro (3,5 %). Ondanks dat de belasting voor elektriciteit daalt en de energiebelasting op gas - volgens plan- weer wordt verhoogd, zal in 2021 de energiebelasting voor een gemiddeld huishouden niet veel afwijken van in 2020. Kortom: je energierekening blijft redelijk gelijk. 

Opslag duurzame energie stijgt 10% in 2021

Huishoudens en bedrijven dragen via hun energierekening allemaal bij aan investeringen in duurzame energie. In het Klimaatakkoord is daarbij afgesproken dat bedrijven vanaf 2020 meer gaan bijdragen. Dat doen ze via de Opslag Duurzame Energie- en Klimaattransitie (ODE) die de bron vormt voor de uitgaven van de Stimulering Duurzame Energietransitie (SDE++). In 2021 stijgt de Opslag Duurzame Energie (ODE) op gas en elektriciteit met bijna 10 %. Een gemiddeld huishouden gaat 23 euro meer betalen aan Opslag Duurzame Energie.

Vermindering energiebelasting. (+ + = -)

Daarnaast ontvangen alle huishoudens een heffingskorting. Deze is voor ieder particulier huishouden gelijk. Dit is een bedrag dat je standaard mag aftrekken van de te betalen belastingen op je energierekening. Dus eigenlijk weer een korting op de belastingen. In 2021 is de vermindering energiebelasting vastgesteld op tot 559 euro. Dit bedrag wordt in mindering gebracht op je energierekening. Dat is een stijging van 31 euro die je extra terug krijgt van de overheid. 

Wat zijn de nieuwe tarieven?

De belastingen op energie bestaan uit de ODE en de energiebelasting (EB). In 2021 neemt het belastingdeel van de energierekening niet toe voor een huishouden met een gemiddeld gebruik.

Energiebelasting per kWh en m3

Energiebelastingen incl BTW

Tarieven
2020

Tarieven
2021

Aardgas per m3 (tot 170.000 m3)

0,4030

0,4218

Elektriciteit per kWh (tot 10.000 kWh)

0,1183

0,1141

Opslag Duurzame Energie (ODE) per kWh en m3

Opslag Duurzame Energie incl BTW Tarieven
2020
Tarieven
2021

Aardgas per m3 (tot 170.000 m3)

0,0938

0,1030

Elektriciteit per kWh (tot 10.000 kWh)

0,0330

0,0363

Vermindering Energiebelasting per jaar

Vermindering Energiebelasting incl BTW

Tarief 2020    

Tarief 2021

Per jaar

- 527,17

- 558,56

Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

paul visee

Ik woon in een appartementengebouw met een centraal ketel huis die voor de verwarming zorgt van de verschillende appartementen. Per appartement wordt doormiddel van warmtemeters het verbruik vast gesteld. Het gas contract is door de VvE afgesloten bij Essent. De verwarmingskosten worden bij voorschot betaald plus een z.g. jaarlijkse eindafrekening.
Elektra wordt door de bewoners per appartement zelf afgesloten.
De vraag is nu komen bewoners van een appartementsgebouw met een centraal ketelhuis ook in aanmerking voor vermindering van energiebelasting?
Met dank voor de te nemen moeite, Paul

Dinsdag 08 maart 2022 11:01

Reactie Vastelastenbond:

Dinsdag 08 maart 2022 11:49
Hoi Paul,
Hartelijk dank voor je bericht! Vermindering energiebelasting is van toepassing op het contract wat jij als klant zelf afsluit voor elektriciteit. Hopelijk is je vraag hiermee beantwoord!

Anida

Is de vermindering energiebelasting alleen bedoeld als een tegemoetkoming in je vaste lasten ivm verbruik van elektriciteit? Of is het net zo goed bedoeld als compensatie voor het gebruik van gas? Oftewel is het een compensatie voor de totale last van energiebelasting?
Stel dat je geen gas verbruikt, blijft de vermindering dan hetzelfde?

Woensdag 21 juli 2021 20:25

Reactie Vastelastenbond:

Donderdag 22 juli 2021 14:01
Goede vraag!

Per elektriciteitsaansluiting geldt een belastingvermindering. Je krijgt deze belastingvermindering omdat de Belastingdienst een deel van het energieverbruik als basisbehoefte ziet. Over dat deel betaal e dus geen belasting.

Otte de Vries

Mijn vraag betreft de heffingskorting energie.
De heffingskorting is een vastgestelde maximumkorting op het energieverbruik per jaar
Daalt de korting naarmate je minder energie verbruikt bijvoorbeeld door zelf opwekken van elektriciteit?

Woensdag 07 juli 2021 06:45

Reactie Vastelastenbond:

Donderdag 08 juli 2021 12:26
De heffingskorting, wordt nu Vermindering Energiebelasting genoemd. Het is een vast bedrag op jaarbasis en niet afhankelijk van je energieverbruik. Wel is het van belang dat het adres een woon of werkbestemming heeft.

Naam

Dank voor deze info! Ongelofelijk hoe lastig het is om deze exacte getallen te vinden. Op veel plekken wordt de vermindering energiebelasting afgerond, staan de bedragen excl btw (terwijl dat nergens wordt aangegeven), of wordt de energiebelasting per kWh nergens vermeld.

Maandag 04 januari 2021 14:39

Sander Zaat

waarom publiceert u alleen de ODE, want ik zie nergens een overzicht van de 'gewone' Energiebelasting ?
Gr. Sander

Maandag 21 september 2020 20:31

Reactie Vastelastenbond:

Woensdag 23 september 2020 13:45
Beste Sander, de energiebelastingen voor 2021 zijn nog niet bekend. Deze worden vaak tegen het einde van het jaar aan bekend gemaakt. Een overzicht van de afgelopen jaren vind je via: https://www.vastelastenbond.nl/blog/overzicht-overheidsheffingen-energie-energiebelastingen-2020/

Plaats een reactie

Lees meer over Belastingen

huishoudens flink in de financiële stress komen in 2021

Stijging onroerendezaakbelasting 2021 of niet? | Gemeenten en huiseigenaar in 2021 in de knel

Dinsdag 15 september 2020 08:33

Zowel gemeenten als huishoudens krijgen het komend jaar zwaar. Gemeenten hebben de afgelopen jaren miljoenen moeten bezuinigen en voorzieningen als de bibliotheek, het zwembad en buurtcentr...

Lees meer
belasting verhoging onvermijdelijk door coronavirus

Belastingverhoging door coronacris lijkt onvermijdelijk

Dinsdag 12 mei 2020 09:42

Dat de corona-crisis een enorme impact op de maatschappij heeft is niet te voorkomen. Economen speculeren over de (economische) gevolgen. Het heffen van hogere belasting lijkt onvermijdelijk vo...

Lees meer
Belastingtarieven waterschappen schiet omhoog

Sterkste stijging waterschapsbelasting sinds 10 jaar

Vrijdag 14 februari 2020 11:27

De waterbedrijven halen komend jaar 3 miljard euro aan waterschapsheffingen binnen. Dat is een stijging van 4,6% ten opzicht van 2019. Hiermee wordt de eerdere voorspelling van 3,6% teniet gedaan. Sin...

Lees meer
Zowel de WOZ-waarde als de belastingtarieven stijgen dit jaar.

Alle gemeentelijke belastingen en heffingen in 2020 omhoog

Woensdag 29 januari 2020 13:32

In totaal verwachten gemeentes dit jaar 6,3 procent meer geld aan gemeentelijke heffingen te ontvangen dan vorig jaar, zo heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) berekend op basis van ...

Lees meer