Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Bespaar op je Zorgverzekering

Bespaar op je Zorgverzekering

Door over te stappen van zorgverzekeraar

Gemiddelde besparing door gebruik te maken van een voordeligere zorgverzekering

€150,- p.j

Start besparen

Meer informatie

Eerste aanpassingen zorgverzekering 2019 bekend

Woensdag 04 juli 2018 09:11Margot Boesveld
Zorgverzekering 2019 aanpassingen

Zorgverzekering 2019 aanpassingen

De overheid heeft de eerste veranderingen voor de basisverzekering van 2019 bekend gemaakt. Onderstaand een overzicht van de wijzigingen. De overige veranderingen worden in september verwacht tijdens Prinsjesdag.

Collectieve kortingen moeten duidelijker

Collectieve kortingen die verzekeraars geven op een zorgverzekering moeten duidelijker. In veel gevallen is er geen sprake van korting en/of is niet duidelijk hoe hoog de korting werkelijk is.

De Nederlandse Zorgautoriteit gaat aanbieders verplichten duidelijk te maken op welke van de 55 basisverzekeringen een collectiviteit is gebaseerd. Voor consumenten is het dan duidelijker of er echt sprake is van korting. De hoogte van de korting wordt ook verlaagd van 10 naar 5 procent.

Zorgverzekeraars Nederland (ZN) geeft aan dat collectieve verzekeringen belangrijk blijven voor betrokken groepen. ZN spreekt over een duidelijke zorginhoudelijke meerwaarde voor bepaalde groepen.

Aanpakken overgewicht in de basisverzekering

In 2019 is het voor Nederlanders mogelijk een deel van de kosten om af te vallen te declareren bij de zorgverzekeraar. Dit is alleen mogelijk met een doorverwijzing van een huisarts voor een gecombineerde lifestyle interventie (GLI). Bij een GLI wordt beweging gestimuleerd en het eetpatroon aangepast.
De overheid wil meer doen aan preventieve gezondheidszorg om zo andere duurdere behandelingen te voorkomen. Hulp bij overgewicht is er daar een van.

Bijbetaling medicijnen maximaal 250 euro

Nederlanders betalen bij sommige medicijnen een eigen bijdrage. De kosten kunnen behoorlijk oplopen indien er veel medicatie nodig is. De eigen bijdrage voor dit soort medicijnen is nu vastgesteld op 250 euro. Dit staat los van het eigen risico van 385 euro.

Als gevolg van het voornemen van de overheid heeft de organisatie Zorgverzekeraars Nederland (ZN) aan de bel getrokken. Zij vrezen voor een stijging van de prijs van medicijnen. Nu worden veel medicijnen met korting geleverd en door een compensatieregeling hoeft de patiënt vaak zelf niets bij te dragen.

Uit onderzoek van ZN blijkt dat slechts 0,2 procent van de bevolking profiteert van de regeling die de overheid gaat doorvoeren. Voor alle andere Nederlanders die medicijnen nodig hebben zullen de prijzen stijgen. De overheid wil met de maatregelen lagere maximumtarieven voor geneesmiddelen en een scherper inkoopbeleid stimuleren.

Andere aanpassingen basispakket 2019

De vergoeding voor de paracetamol, bepaalde vitaminen en mineralen wordt ook uit het basispakket gehaald. Dit na advies van het Zorginstituut.

De regeling voor zittend ziekenvervoer wordt verruimd. Zo kunnen Nederlanders eerder aanspraak maken op een vergoeding als zij noodgedwongen zitten vervoerd moeten worden naar een controle of onderzoek.

Ook de oefentherapie bij COPD gaat onder het basispakket vallen. Nu is dat pas vanaf de 21e behandeling.

Premie zorgverzekering 2019

Op dit moment is er nog niets bekend over de premie van 2019. De verwachting van zorgverzekeraars is wel dat de prijzen iets gaan stijgen ten opzichte van 2018.

De Vastelastenbond houdt de ontwikkelingen in de gaten en zal u informeren zodra er meer nieuws is over de zorgverzekeringen van 2019.

Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

jan thomassen

waarom zijn nog niet alle voorwaarden bij zorgverzekeringen bekend
Terwijl de data voor opnieuw een zorgverzekering is ingegaan
zo is bij mijn huidige verzekering de VGZ
nog niet bekend of er een contract is of komt met het sint Maartens zieken huis in Nijmegen
Hoe kunnen mensen een verzekering gaan afsluiten
Als de verzekeringen het zelf ook niet meer weten hoe het moet.
Alles voor de banken verzekeringen
En als er een afspraak in de politiek is hoeven zij zich zelf daar niet aan te houden
En de gewone mens kan het bekijken
In wat voor ziel Nederland leven we voortaan

Donderdag 15 november 2018 11:50

kees

Ik denk dat de oudere maar ook de chronisch zieken die in de WAO /WIA zitten de rekening moeten betalen. De rijken worden steeds rijker en de zieken die graag gezond willen zijn steeds armer.

Ik kiest er niet voor om ziek te zijn! had heel graag gewerkt.
maar ik krijg het gevoel dat ze ons liever kwijt dan rijk zijn

Vrijdag 17 augustus 2018 11:59

Marionne Janga

het lijkt mij dat de zorgverzekeraars er wel bij varen. Waarom kunnen we niet terug naar het ziekenfondssysteem?

Maandag 30 juli 2018 15:00

Anja vd Have

dit kabinet is een stelletje criminelen, maar schijnbaar moeten de minima weer op draaien voor alle kosten. ze beloven van
alles als er verkiezingen zijn maar zo gauw ze weer in het zadel zitten gaan ze de volgende list verzinnen om het volk te naaien.
oud worden mag hier niet meer de mensen die dit land hebben opgebouwd worden gestraft omdat ze oud zijn geworden en medicijnen nodig hebben, en de chronisch zieken allemaal berooft door Rutte en zn dievenbende.
de kas vd verzekeraars puilen uit maar gooi de premies maar weer omhoog. nog meer mensen die het niet meer kunnen betalen. goed gedaan, je moet hier een flink inkomen hebben om nog fatsoenlijk te leven

Donderdag 26 juli 2018 20:14

Sjaak de Groot

Duurder en duurder maken die zorg ,zo krijg je zorg meiders en zijn ze uiteindelijk toch duurder uit. Om dat mensen veel te lang wachten of geen medicijnen meer nemen zal er vaker een dure opname nodig zijn. Kortom zijn ze nog duurder uit .

Donderdag 26 juli 2018 12:53

Anja

Ik ben weduwe met nog een thuiswonend kind , ik kan nu al nauwelijks rondkomen laat staan als alles volgend jaar nog weer duurder wordt . Ik krijg al geen huursubsidie meer omdat mijn zoon wordt gezien als partner en zijn inkomen dus meeteld lekker hoor hij moet mij nu al soms onderhouden . Maar als volgend jaar de medicijnen bij betaald moet worden dan kan ik echt niet opbrengen en ja ik heb ze nodig neem ik ze niet dan kan ik zo maar ineens dood zijn . Maar ja dat wil de Nederlandse regering ja mensen mogen niet meer oud worden en ik ben nog maar 50 jaar .

Donderdag 26 juli 2018 10:40

Mike

Ja, natuurlijk gaat de premie weer ''iets'' stijgen, zal niet. De kassen puilen uit en wij maar betalen. Ongeacht of iemand een kleine beurs heeft of niet, het blijft belachelijk dat dit maar mag in dit land, de premies blijven maar stijgen. Heeft iemand wel een naar het programma de Deurwaarders gekeken? Moet je eens zien hoeveel mensen er in dit programma zitten die de zorgpremie niet meer kunnen betalen, het is gewoon triest. En maar door gaan met die verhogingen hoor, toe maar weer. Pfff

Donderdag 26 juli 2018 07:46

J.J. Titahena

Boeven. Nog meer geld aftroggelen van de kleine man en dan maar hun zakken vullen. Boeven bandieten er zijn hiervoor geen andere woorden .

Donderdag 26 juli 2018 07:43

A.Stoffels

De eigen bijdrage bestaat al sinds jaar en dag. Soms was ik wel 400 euro kwijt. Nu is daar dus een maximum op gekomen. Gelukkig zou ik zeggen.

Donderdag 05 juli 2018 18:14

C.M. van braak - ten Hove

Tja, wat moeten we hiervan zeggen. De zorg blijft voor chronisch zieken duur en dat zal niet beter worden. We moeten wel.
De collectieve kortingen zullen er dan ook wel af gaan, verwacht ik.
Al met al geen leuk vooruitzicht.

Donderdag 05 juli 2018 09:07

Wil

De mensen met een kleine beurs zijn altijd de dupe als de regering iets moet berekenen die kijken alleen na z’n eigen beurs dit moet niet kunnen

Donderdag 05 juli 2018 08:33

A.P.Verhoef

Wij als gepensioneerde worden weer de dupe met minder korting en extra €250,- voor de medicijnen en er komt zeker weer een premie verhoging maar hoe kan het dat in Spanje bijv. de medicijnen voor COPD veel goedkoper zijn als bij ons. Hier worden blijkbaar de fabrikanten wijzer van. De overheid zit gewoon te slapen en moeten meer die tussen handel uitsluiten.

Donderdag 05 juli 2018 07:30

H.G.Smeink

Wanneer deze plannen inderdaad doorgaan zullen veel ouderen medicatie die zij nodig hebben laten staan.Eigen risico en medicatie wordt te veel voor mensen met een klein inkomen.

Woensdag 04 juli 2018 17:16

HP van der Laan

Boeven staat der Nederlanden
Het zijn en Blijven dikke boeven

Woensdag 04 juli 2018 14:31

Plaats een reactie

Lees meer over Zorgverzekering

De instinkers, do's en dont's zorgverzekering

Zaterdag 22 oktober 2016 12:56

Vanaf half november zijn alle premies voor de zorgverzekering van volgend jaar bekend. Naar verwachting gaan de premies flink stijgen ten opzichte van dit jaar. Ga niet zomaar akkoord met het nieuwe v...

Lees meer
Wanprestaties Nederlandse Zorgautoriteit

Verzekeraars woest op NZa | NZa wordt op de vingers getikt

Vrijdag 15 januari 2016 14:34

De drie grootste zorgverzekeraars van Nederland hebben de toezichthouder Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) voor de rechter gesleept omdat deze hun wanprestaties wereldkundig maakte.  Dit had succe...

Lees meer
Zorgverzekering 2021 kiezen of overstappen zorgverzekering 2021

Zorgverzekering kiezen? Bereid je goed voor!

Donderdag 12 november 2020 11:43

Binnenkort word je weer overspoeld met aanbiedingen en budgetpolissen voor de zorgverzekering. Neem daarom jouw zorgkosten eens onder de loep, zodat je voor het komende jaar een we...

Lees meer