Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Altijd gunstige tarieven en voorwaarden. Bespaar zelfs met het plafond.

Regel het direct

Altijd het beste Energiecontract

Bespaar € 250,- op je Energierekening

Energie Vanzelf Geregeld

Volledige ontzorging voor je energiecontract. Onze experts regelen voor jou elk jaar de beste tarieven en voorwaarden!

Bespaar honderden euro's en ontvang gratis een Sparky energiemeter (t.w.v. € 29,95).

€5,90 p.m.
(of €59,- p.j.)

Meer informatie

Eneco voert ook kosten in voor het terugleveren van energie

Dinsdag 12 maart 2024 16:25DirkJan Wolfert
Terugleverkosten bij Eneco voor zonnepaneelbezitters

Terugleverkosten bij Eneco voor zonnepaneelbezitters

Eneco sluit zich aan bij de trend van energiebedrijven die kosten gaan berekenen aan particulieren met zonnepanelen die energie terugleveren aan het elektriciteitsnet. Als eerste van de drie grote energiemaatschappijen (Vattenfall, Essent, Eneco) zet Eneco deze stap, terwijl kleinere spelers zoals Vandebron en Budget Energie hier al eerder mee begonnen waren.

"Het terugleveren van energie brengt kosten met zich mee die zijn toegenomen. Eneco heeft besloten deze kosten niet langer volledig te verdelen onder alle klanten, maar door te berekenen aan klanten met zonnepanelen," verklaart het bedrijf.

Nieuwe klanten met zonnepanelen gaan vanaf nu een extra bedrag van 6 euro per maand betalen. Naar verwachting zal dit vaste bedrag van 6 euro komende zomer worden vervangen door een bedrag per kilowattuur teruggeleverde stroom. Ook klanten met een variabel contract zullen dan terugleverkosten gaan betalen, al is het exacte bedrag hiervan nog niet bekend.

Eneco geeft aan dat de terugleverkosten van kracht blijven zolang de salderingsregeling niet is afgeschaft. De Eerste Kamer stemde vorige maand tegen de afschaffing van deze regeling. Het oorspronkelijke plan was dat mensen met zonnepanelen vanaf volgend jaar geleidelijk aan steeds minder zouden mogen salderen.

Kosten door salderen
Het salderen houdt in dat huishoudens de energie die ze gedurende een jaar aan het net leveren mogen aftrekken van de energie die ze afnemen. Dit leidt echter tot extra kosten voor energiemaatschappijen. "Deze kosten ontstaan onder andere doordat klanten met zonnepanelen in de zomer terugleveren, wanneer de stroom op de groothandelsmarkt goedkoper is, en dit kunnen salderen voor stroomverbruik in de winter wanneer deze duurder is," aldus Eneco.

Andere maatschappijen hebben de afgelopen tijd ook aangekondigd dat ze deze kosten gaan doorberekenen. Bij Vandebron en Budget Energie betalen de meeste klanten met zonnepanelen momenteel zo'n 10 à 20 euro extra per maand.

Panelen blijven interessant
Hoewel Essent nog geen terugleverkosten in rekening brengt, geeft het aan "te werken aan een oplossing om de kosten voor het terugleveren van stroom eerlijker te verdelen." Vattenfall heeft vorige maand tegen RTL Nieuws verklaard verschillende scenario's te onderzoeken.

Eneco benadrukt dat ondanks de extra kosten zonnepanelen nog steeds interessant blijven. "De terugverdientijd is relatief kort in vergelijking met de levensduur van de panelen. Bovendien kunnen terugleverkosten worden beperkt door zoveel mogelijk de opgewekte stroom direct te verbruiken."

Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Jij kan de eerste zijn!

Plaats een reactie

Lees meer over Energie

Energiecowboys laten klanten in wurgcontracten belanden

Radar betitelde energieleverancier HEM op een rechtmatige wijze als 'energiecowboys'

Zondag 10 maart 2024 16:16

‌ De Hollandse Energie Maatschappij (HEM) is door het consumentenprogramma Radar terecht bestempeld als 'energiecowboys', die klanten in 'wurgcontracten' laten belanden door misl...

Lees meer
Gasprijs stijgt door productieverlaging in Amerika

Gasprijs stijgt aanzienlijk: toename van 20 procent

Donderdag 07 maart 2024 13:19

‌ In slechts één week tijd heeft de gasprijs een stevige stijging van ruim 20 procent doorgemaakt. Deze toename wordt voornamelijk toegeschreven aan Amerikaanse bedrijven die hun gasproductie ...

Lees meer
Gasprijs stijgt met meer dan 10 procent

Flinke stijging van de gasprijs

Maandag 04 maart 2024 11:08

‌ De gasprijzen zijn deze week met meer dan tien procent gestegen, na weken van voortdurende prijsdalingen. In de afgelopen week bedroeg de gemiddelde prijs voor één megawattuur gas 25,50 euro...

Lees meer
De Energievergelijker is de nieuwste dienst van de Vastelastenbond. Deze prijsvergelijker selecteert op basis van verbruik het meest voordelige energiecontract. Bij de selectieprocedure zijn alleen financieel gezonde energiebedrijven meegen

Gratis slimme energiemeter voor alle klanten die hun energiecontract via de Vastelastenbond afsluiten

Maandag 26 februari 2024 09:17

‌Alle klanten die een energiecontract via de Vastelastenbond afsloten, krijgen een gratis Sparky. Met deze dongle heb je altijd realtime-inzicht in je energieverbruik. Zo houd je grip op jouw v...

Lees meer