Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Altijd gunstige tarieven en voorwaarden. Bespaar zelfs met het plafond.

Regel het direct

Altijd het beste Energiecontract

Bespaar € 250,- op je Energierekening

Energie Vanzelf Geregeld

Volledige ontzorging voor je energiecontract. Onze experts regelen voor jou elk jaar de beste tarieven en voorwaarden!

Bespaar honderden euro's en ontvang gratis een Sparky energiemeter (t.w.v. € 29,95).

€5,90 p.m.
(of €59,- p.j.)

Meer informatie

Radar betitelde energieleverancier HEM op een rechtmatige wijze als 'energiecowboys'

Zondag 10 maart 2024 16:16DirkJan Wolfert
Energiecowboys laten klanten in wurgcontracten belanden

Energiecowboys laten klanten in wurgcontracten belanden

De Hollandse Energie Maatschappij (HEM) is door het consumentenprogramma Radar terecht bestempeld als 'energiecowboys', die klanten in 'wurgcontracten' laten belanden door misleidende praktijken. Dit oordeelde de rechtbank in Lelystad vorige week, nadat HEM het programma van AvroTros had aangeklaagd voor het belichten van klachten over hun ongunstige energiecontracten.

Radar werd gesteund door de rechtbank, die oordeelde dat de beschuldigingen tegen HEM goed onderbouwd waren en een terechte misstand aan de kaak stelden. Het programma reageerde verheugd op het vonnis en ontving direct nieuwe klachten over HEM.

Een woordvoerder van HEM meldde dat het bedrijf de uitspraak nog bestudeert en overweegt in hoger beroep te gaan, omdat zij het niet op alle punten eens zijn met de beslissing.

De uitzendingen en artikelen waarvoor HEM Radar had aangeklaagd, dateren van 2022. Destijds verkocht HEM voornamelijk telefonisch ongebruikelijke 'vaste variabele contracten', waarbij het tarief maandelijks kon veranderen, maar klanten wel vijf jaar vastzaten. Deze contracten werden als zeer ongunstig beschouwd en waren het onderwerp van discussie in de uitzendingen.

De klachten richtten zich voornamelijk op kleine ondernemers, die werden geconfronteerd met aanzienlijke kosten als ze wilden opzeggen. Hoewel het verboden was om hoge opzegboetes in rekening te brengen tot 31 mei van het voorgaande jaar, bleven klachten binnenstromen, zelfs van particulieren.

Autoriteiten vermoedden dat HEM het prijsplafond heeft misbruikt en hebben het bedrijf onder verscherpt toezicht geplaatst. HEM ontkent echter alle beschuldigingen en beweert dat hun bedrijfsvoering al verbeterd is. Desondanks blijft de Autoriteit Consument en Markt bezorgd en pleiten zij, samen met de Consumentenbond, voor een verbod op telefonische verkoop van energiecontracten, mede naar aanleiding van klachten tegen HEM.

Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Jij kan de eerste zijn!

Plaats een reactie

Lees meer over Energie

Gasprijs stijgt door productieverlaging in Amerika

Gasprijs stijgt aanzienlijk: toename van 20 procent

Donderdag 07 maart 2024 13:19

‌ In slechts één week tijd heeft de gasprijs een stevige stijging van ruim 20 procent doorgemaakt. Deze toename wordt voornamelijk toegeschreven aan Amerikaanse bedrijven die hun gasproductie ...

Lees meer
Gasprijs stijgt met meer dan 10 procent

Flinke stijging van de gasprijs

Maandag 04 maart 2024 11:08

‌ De gasprijzen zijn deze week met meer dan tien procent gestegen, na weken van voortdurende prijsdalingen. In de afgelopen week bedroeg de gemiddelde prijs voor één megawattuur gas 25,50 euro...

Lees meer
De Energievergelijker is de nieuwste dienst van de Vastelastenbond. Deze prijsvergelijker selecteert op basis van verbruik het meest voordelige energiecontract. Bij de selectieprocedure zijn alleen financieel gezonde energiebedrijven meegen

Gratis slimme energiemeter voor alle klanten die hun energiecontract via de Vastelastenbond afsluiten

Maandag 26 februari 2024 09:17

‌Alle klanten die een energiecontract via de Vastelastenbond afsloten, krijgen een gratis Sparky. Met deze dongle heb je altijd realtime-inzicht in je energieverbruik. Zo houd je grip op jouw v...

Lees meer
Onderzoek van toezichthouder Autoriteit Consument & Consument (ACM) geeft aan dat het merendeel van de consumenten ervoor kiest om over te stappen na stimulatie van een energieleverancier.

Persbericht: Alleen overstappen van energieleverancier via prijsvergelijker levert voordeel op

Dinsdag 05 maart 2024 04:13

‌ ‌Driekwart van de consumenten die overstapt van energieleverancier kiest niet voor het voordeligste contract en betaalt onnodig veel. Het merendeel van de overstappers doet dit via ee...

Lees meer