Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Altijd gunstige tarieven en voorwaarden. Bespaar zelfs met het plafond.

Regel het direct

Altijd het beste Energiecontract

Bespaar € 250,- op je Energierekening

Energie Vanzelf Geregeld

Volledige ontzorging voor je energiecontract. Onze experts regelen voor jou elk jaar de beste tarieven en voorwaarden!

Bespaar honderden euro's en ontvang gratis een Sparky energiemeter (t.w.v. € 29,95).

€5,90 p.m.
(of €59,- p.j.)

Meer informatie

Energierekening 170 lager dan vorig jaar

Dinsdag 03 maart 2020 17:10Margot Boesveld
Vooral op het gebied van levering van stroom en gas en door de verhoogde heffingskorting van 527 euro zijn alle huishoudens goedkoper uit. (bron: CBS)

Vooral op het gebied van levering van stroom en gas en door de verhoogde heffingskorting van 527 euro zijn alle huishoudens goedkoper uit. (bron: CBS)

Op basis van de prijzen in januari komt de gemiddelde jaarlijkse energierekening voor huishoudens in 2020 uit op 1 574 euro. Dit is 170 euro minder dan in januari 2019, bij hetzelfde verbruik. Hiermee daalt de gemiddelde energierekening voor huishoudens met 9,7 procent ten opzichte van een jaar geleden. In januari vorig jaar ging deze nog 19 procent omhoog. Er zijn wel grote verschillen tussen huishoudens, afhankelijk van het verbruik. Dit meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers.

De vergelijking van de energierekening voor huishoudens tussen januari 2020 en januari 2019 is gemaakt op basis van een gelijkblijvend gemiddeld jaarverbruik. Door het verbruik gelijk te houden, zijn de berekende effecten geheel toe te schrijven aan veranderingen van de tarieven voor energie. Ieder huishouden heeft een ander energieverbruik. Sinds vandaag publiceert het CBS de nieuwe tabel Gemiddelde energietarieven voor huishoudens. Uitgaande van de gemiddelde energietarieven in deze tabel kan voor elk gekozen energieverbruik een gemiddelde energierekening worden berekend.

Heffingskorting | vermindering energiebelasting

Het grootste verschil in de energierekening tussen januari 2020 en een jaar eerder zit in de heffingskorting die ieder huishouden krijgt. Huishoudens krijgen een vast bedrag van 216 euro meer terug op de energiebelasting dan vorig jaar. De energiebelasting op elektriciteit daalt iets en de heffing opslag duurzame energie (ODE) stijgt, waardoor de belasting op elektriciteit op jaarbasis met 22 euro stijgt bij een gemiddeld verbruik. Bij gas gaan huishoudens gemiddeld 94 euro meer belasting betalen. Dit komt doordat zowel de energiebelasting als de ODE-heffing omhoog gaan. Per saldo betalen huishoudens afgerond 100 euro minder energiebelasting bij een gemiddeld verbruik.

De leveringstarieven gingen ook omlaag. Gemiddeld werd levering van elektriciteit 5,8 procent goedkoper en gas 12,6 procent ten opzichte van een jaar eerder. Hierdoor daalt de jaarlijkse energierekening met 81 euro. Transport werd in januari 2020 duurder, per jaar scheelt dit ruim 10 euro.

Bron: CBS nieuwsbericht en statline

Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Jij kan de eerste zijn!

Plaats een reactie

Lees meer over Energie

Datalek bij UnitedConsumers

Dinsdag 25 februari 2020 16:06

UnitedConsumers heeft vanochtend rond 10:00 foutieve e-mails naar klanten verstuurd, met daarin de e-mailadressen, postcodes, huisnummers en klantnummers van andere klanten. 2865 klanten hebben deze e...

Lees meer
Door de zachte winter gaat energierekening flink omlaag.

Zacht weer zorgt voor zachte jaarrekening energie

Vrijdag 10 januari 2020 10:24

Het echte koude winterweer blijft uit. Het is warm voor december. En ook voor januari worden er redelijk lage temperaturen verwacht. Dat is goed nieuws voor je energierekening. We verbruiken ongeveer ...

Lees meer
Is de Consumentenbond de weg kwijt?

Het oerwoud van de Consumentenbond | Energieaanbiedingen

Dinsdag 17 december 2019 10:07

Sinds de liberalisering van de energiemarkt springt de Consumentenbond in de bres om consumenten te helpen en beschermen. Het eerste middel in deze strijd was de energie prijsvergelijker. Deze helpt c...

Lees meer
We doken de cijfers in. Zo veel verschillende energieaanbiedingen zorgt alleen maar voor verwarring.

Energie lokkertjes december | Wat betaal je nou echt?

Dinsdag 10 december 2019 15:56

De kortingen en cadeautjes op energiecontracten vliegen je in december om de oren. Vooral de cashbacks en cadeaus zijn populaire wervingstrucjes. Maar wat kost zo’n leuke actie je nou echt? ...

Lees meer