Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Altijd gunstige tarieven en voorwaarden. Bespaar zelfs met het plafond.

Regel het direct

Altijd het beste Energiecontract

Bespaar € 250,- op je Energierekening

Energie Vanzelf Geregeld

Volledige ontzorging voor je energiecontract. Onze experts regelen voor jou elk jaar de beste tarieven en voorwaarden!

Bespaar honderden euro's en ontvang gratis een Sparky energiemeter (t.w.v. € 29,95).

€5,90 p.m.
(of €59,- p.j.)

Meer informatie

Het oerwoud van de Consumentenbond | Energieaanbiedingen

Dinsdag 17 december 2019 10:07Margot Boesveld
Is de Consumentenbond de weg kwijt?

Is de Consumentenbond de weg kwijt?

Sinds de liberalisering van de energiemarkt springt de Consumentenbond in de bres om consumenten te helpen en beschermen. Het eerste middel in deze strijd was de energie prijsvergelijker. Deze helpt consumenten om de aanbiedingen op een rij te zetten en eenvoudig een keuze te maken. Enkele jaren later werd een energieveiling georganiseerd, naast de vergelijker. De laatste ontwikkeling is de Kostenservice. Een dienst die consumenten, naar eigen zeggen, helpt met het bewaken van het energiecontract.

Doorgeslagen?

De Consumentenbond heeft baat bij het aanbieden van deze energieproposities. Voor iedere overstap ontvangen ze namelijk een vergoeding van de energieleverancier.

De Vastelastenbond vraagt zich af of al deze verschillende aanbiedingen consumenten daadwerkelijk helpt. We krijgen veel vragen van leden wat de verschillen zijn en of het verstandig is om er gebruik van te maken. We gingen op onderzoek uit en doken de cijfers in. 

Energie Vanzelf Geregeld

De aanbiedingen op een rijtje

Energieveiling Consumentenbond

We beginnen met het vergelijken van het aanbod via de prijsvergelijker met het aanbod van de energieveiling. Wat opvalt is dat het ‘groot inkopen’ geen nut  heeft. Het aanbod dat namens duizenden consumenten wordt onderhandeld, is duurder dan het aanbod dat je als individu via de prijsvergelijker van de Consumentenbond kan afsluiten. Daarnaast wordt bij een energieveiling de afspraak gemaakt met de winnende energieleverancier dat de Consumentenbond na afloop van het contract de klant niet mag waarschuwen. Na afloop van het contract van de energieveiling stijgen de energietarieven en verdwijnen kortingen. De Consumentenbond moet dit met lede ogen aan zien.

Energieveiling 1 jaarcontact

Energiecontract

1 jaar veiling Consumentenbond

1 jaar via energievergelijker Consumentenbond

Peildatum

25-11-2019

25-11-2019

Energieleverancier

Budget Energie

Budget Energie

Totale jaarkosten

€ 1.874,54

€ 1.767,23

Kostenservice

De Kostenservice is een nieuw initiatief dat de Consumentenbond aanbiedt. Hierbij geef je een machtiging af en maakt de Kostenservice elk jaar afspraken met energieleveranciers. Zo verval je na je contract niet in duurdere tarieven. Omdat deze dienst gratis is (jij bent namelijk het product) is het niet 100% onafhankelijk. En dat zie je terug in de aanbieding. Vergelijken we de Kostenservice met de prijsvergelijker, dan zien we dat dit maar liefst € 142,69 duurder is!

Kostenservice (Nieuw)**

Energiecontract

Kostenservice

1 jaar via energievergelijker Consumentenbond

Peildatum

17-12-2019

17-12-2019

Energieleverancier

Innova

Innova

Totale jaarkosten

€ 1.855,57

€ 1.712,88

Wat opvalt: 

  • Het beste aanbod via de Kostenservice waarvan de Consumentenbond claimt de goedkoopste te zijn, is € 142,69 duurder dan via de energievergelijker op de website van de Consumentenbond. Nota bene bij dezelfde aanbieder!
  • Daarnaast biedt de Consumentenbond een veiling aanbod én een vergelijker (Pricewise); 
    De veiling heeft 2 winnaars, Budgetenergie en Greenchoice. Wat hierbij opvalt, is dat je via de energievergelijker van de Consumentenbond € 107,31 voordeliger uit bent bij dezelfde energieleverancier!
  • De Consumentenbond deed eerder dit jaar een onderzoek deed naar de solvabiliteit van de energieleveranciers, waarbij zij zelf aangaven dat Budgetenergie niet solvabel zou zijn en een financieel risico zou inhouden. Nu werken ze ermee samen.
  • De Consumentenbond krijgt van de winnende energieleverancier een vergoeding per klant die gebruik maakt van het aanbod. De energieleverancier heeft dan wel als voorwaarde dat de Consumentenbond klanten niet waarschuwt. Wiens belangen behartig je dan?

Veel consumenten vertrouwen steevast op de Consumentenbond. Ze lijken de weg kwijt geraakt. De consumentenbond geeft zelf aan dat zij inkomsten die de onafhankelijkheid in gevaar brengen niet accepteren. Wij zetten hier onze vraagtekens bij. Want waarom zou je mensen laten deelnemen aan een veiling of de Kostenservice promoten, terwijl ze bij dezelfde energieleverancier terecht kunnen middels de vergelijker?

Wat moet ik kiezen?

Wil je elk jaar het beste contract? Kies dan voor Energie. Vanzelf Geregeld. Wij zijn wél 100% onafhankelijk en switchen je elk jaar naar het voordeligste contract in de markt. Hierdoor hoef je je echt geen zorgen meer te maken en heb je toch het beste contract. Omdat jij betaalt, kiezen we voor jou. De kosten zijn slechts € 39 per jaar. De gemiddelde besparing is € 300. Wil je meer weten? Ga dan naar de pagina over Energie Vanzelf Geregeld voor meer informatie.

Andere aanbieders

We hebben ook een aantal energieleveranciers onder de loep genomen. Wil je inzicht in de aanbiedingen en lokkertjes van andere energieleveranciers zoals Vattenfal (Nuon) en Essent? Lees verder.

**We hebben ons op 25 november voor Kosten Service aangemeld. De Consumentenbond geeft aan eerst onderhandelen met energieleveranciers (duurt 2 tot 6 weken). Op 17 december kregen we een aanbod voor Innova Energie. De vergelijkingen zijn - voor de volledigheid - gemaakt op dezelfde datum en met een jaarverbruik van 3.000 kWh (stroom) en 1450 m3 (gas). Netwerkbeheerder Enexis. Bij alle aanbiedingen zijn de energiebelastingen van 2020 gebruikt. 

Je kan geen rechten ontlenen aan deze berekening. 

Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Diepens

Het is moeilijk om te kiezen met alles je door de aanbieding gek gemaakt ook de ziekenfonds der zijn er zoveel dat je het niet meer weet

Woensdag 18 december 2019 10:16

Reactie Vastelastenbond:

Donderdag 19 december 2019 13:15
Een typisch geval van door de bomen het bos niet meer zien, helaas!

Voel je vrij om contact met ons op te nemen. We kijken graag met je mee.

Plaats een reactie

Lees meer over Energie

We doken de cijfers in. Zo veel verschillende energieaanbiedingen zorgt alleen maar voor verwarring.

Energie lokkertjes december | Wat betaal je nou echt?

Dinsdag 10 december 2019 15:56

De kortingen en cadeautjes op energiecontracten vliegen je in december om de oren. Vooral de cashbacks en cadeaus zijn populaire wervingstrucjes. Maar wat kost zo’n leuke actie je nou echt? ...

Lees meer
Je energieconsumptie speelt een steeds belangrijkere rol op de energierekening

Zo ziet je energierekening er in 2020 uit | Wat geven we uit aan stroom en gas?

Vrijdag 06 december 2019 13:07

Het effect van de energiebelasting is afhankelijk van jouw stroom en gas consumptie. De grote verliezer voor 2020 in de (groot)gasverbruiker, maar verder gaan de meeste huishoudens er op vooruit. In 2...

Lees meer
Burger moet betalen voor uitbreiding netwerkcapaciteit

Energierekening toch omhoog. Netbeheerder Tennet wint rechtszaak en gaat incasseren.

Maandag 02 december 2019 11:37

Een nieuwe tegenvaller voor de energierekening 2020. Nederlandse huishoudens worden de dupe van de capaciteitsproblemen die de verduurzaming met zich mee brengen. Het was al bekend dat er in 2022 zeke...

Lees meer
Netbeheerders moeten het transport en het netwerk onderhouden. Dat wordt doorberekend aan de burger.

Netwerktarieven 2020 stijgen gemiddeld 23 euro (of meer)

Vrijdag 29 november 2019 10:55

De tarieven voor het transport van elektriciteit en gas stijgen in 2020 met gemiddeld 23 euro per huishouden per jaar. De transport- en aansluittarieven maken gemiddeld 1/5e deel uit van de energ...

Lees meer