Het oerwoud van de Consumentenbond | Energieaanbiedingen
Dinsdag 17 december 2019 10:07:27

Sinds de liberalisering van de energiemarkt springt de Consumentenbond in de bres om consumenten te helpen en beschermen. Het eerste middel in deze strijd was de energie prijsvergelijker. Deze helpt consumenten om de aanbiedingen op een rij te zetten en eenvoudig een keuze te maken. Enkele jaren later werd een energieveiling georganiseerd, naast de vergelijker. De laatste ontwikkeling is de Kostenservice. Een dienst die consumenten, naar eigen zeggen, helpt met het bewaken van het energiecontract.

Doorgeslagen?

De Consumentenbond heeft baat bij het aanbieden van deze energieproposities. Voor iedere overstap ontvangen ze namelijk een vergoeding van de energieleverancier.

De Vastelastenbond vraagt zich af of al deze verschillende aanbiedingen consumenten daadwerkelijk helpt. We krijgen veel vragen van leden wat de verschillen zijn en of het verstandig is om er gebruik van te maken. We gingen op onderzoek uit en doken de cijfers in. 

Energie Vanzelf Geregeld

De aanbiedingen op een rijtje

Energieveiling Consumentenbond

We beginnen met het vergelijken van het aanbod via de prijsvergelijker met het aanbod van de energieveiling. Wat opvalt is dat het ‘groot inkopen’ geen nut  heeft. Het aanbod dat namens duizenden consumenten wordt onderhandeld, is duurder dan het aanbod dat je als individu via de prijsvergelijker van de Consumentenbond kan afsluiten. Daarnaast wordt bij een energieveiling de afspraak gemaakt met de winnende energieleverancier dat de Consumentenbond na afloop van het contract de klant niet mag waarschuwen. Na afloop van het contract van de energieveiling stijgen de energietarieven en verdwijnen kortingen. De Consumentenbond moet dit met lede ogen aan zien.

Energieveiling 1 jaarcontact

Energiecontract

1 jaar veiling Consumentenbond

1 jaar via energievergelijker Consumentenbond

Peildatum

25-11-2019

25-11-2019

Energieleverancier

Budget Energie

Budget Energie

Totale jaarkosten

€ 1.874,54

€ 1.767,23

Kostenservice

De Kostenservice is een nieuw initiatief dat de Consumentenbond aanbiedt. Hierbij geef je een machtiging af en maakt de Kostenservice elk jaar afspraken met energieleveranciers. Zo verval je na je contract niet in duurdere tarieven. Omdat deze dienst gratis is (jij bent namelijk het product) is het niet 100% onafhankelijk. En dat zie je terug in de aanbieding. Vergelijken we de Kostenservice met de prijsvergelijker, dan zien we dat dit maar liefst € 142,69 duurder is!

Kostenservice (Nieuw)**

Energiecontract

Kostenservice

1 jaar via energievergelijker Consumentenbond

Peildatum

17-12-2019

17-12-2019

Energieleverancier

Innova

Innova

Totale jaarkosten

€ 1.855,57

€ 1.712,88

Wat opvalt: 

Veel consumenten vertrouwen steevast op de Consumentenbond. Ze lijken de weg kwijt geraakt. De consumentenbond geeft zelf aan dat zij inkomsten die de onafhankelijkheid in gevaar brengen niet accepteren. Wij zetten hier onze vraagtekens bij. Want waarom zou je mensen laten deelnemen aan een veiling of de Kostenservice promoten, terwijl ze bij dezelfde energieleverancier terecht kunnen middels de vergelijker?

Wat moet ik kiezen?

Wil je elk jaar het beste contract? Kies dan voor Energie. Vanzelf Geregeld. Wij zijn wél 100% onafhankelijk en switchen je elk jaar naar het voordeligste contract in de markt. Hierdoor hoef je je echt geen zorgen meer te maken en heb je toch het beste contract. Omdat jij betaalt, kiezen we voor jou. De kosten zijn slechts € 39 per jaar. De gemiddelde besparing is € 300. Wil je meer weten? Ga dan naar de pagina over Energie Vanzelf Geregeld voor meer informatie.

Andere aanbieders

We hebben ook een aantal energieleveranciers onder de loep genomen. Wil je inzicht in de aanbiedingen en lokkertjes van andere energieleveranciers zoals Vattenfal (Nuon) en Essent? Lees verder.

**We hebben ons op 25 november voor Kosten Service aangemeld. De Consumentenbond geeft aan eerst onderhandelen met energieleveranciers (duurt 2 tot 6 weken). Op 17 december kregen we een aanbod voor Innova Energie. De vergelijkingen zijn - voor de volledigheid - gemaakt op dezelfde datum en met een jaarverbruik van 3.000 kWh (stroom) en 1450 m3 (gas). Netwerkbeheerder Enexis. Bij alle aanbiedingen zijn de energiebelastingen van 2020 gebruikt. 

Je kan geen rechten ontlenen aan deze berekening. 

Mireille van der Heijden
Alleskunner en altijd enthousiast. Bemoeit zich met energie en verzekeringen en alles wat daar mee te maken heeft.
Wil jij altijd op de hoogte zijn van de blogs van de Vastelastenbond?
Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.

Diepens reageerde op Woensdag 18 december 2019 10:16:36

Het is moeilijk om te kiezen met alles je door de aanbieding gek gemaakt ook de ziekenfonds der zijn er zoveel dat je het niet meer weet
Onze medewerker: Mireille reageerde op: Donderdag 19 december 2019 13:15:40
Een typisch geval van door de bomen het bos niet meer zien, helaas!

Voel je vrij om contact met ons op te nemen. We kijken graag met je mee.
Bekijk ook
Hoe verzeker ik een beugel voor de kinderen mee?
Kinderen tot 18 jaar kunnen gratis naar de tandarts, maar kosten voor de beugel (orthodontie) moet je via een aanvullende zorgverzekering meeverzekeren. Hoe verzeker je het mee en wat als je het verge...
Energie lokkertjes december | Wat betaal je nou echt?
De kortingen en cadeautjes op energiecontracten vliegen je in december om de oren. Vooral de cashbacks en cadeaus zijn populaire wervingstrucjes. Maar wat kost zo’n leuke actie je nou echt? ...
Zo zit het met de zorgtoeslag 2020 | Zorgtoeslag omhoog
De zorgtoeslag stijgt in 2020 harder dan de zorgpremie. Met Prinsjesdag komt het kabinet jaarlijks met een voorspelling over de stijging van de zorgpremie in het nieuwe jaar. Voor 2020 was de voo...

Populair

Word gratis lid van de Vastelastenbond
Als lid van de Vastelastenbond begin je meteen met profiteren:
  • Gratis WOZ-waarde check
  • Advies over al je energievragen
  • Energiefeitjes & bespaartips in je mailbox
  • Jaarlijks adviesgesprek over je vaste lasten

Lees hoe we anderen hebben geholpen

10
Gewoon perfect ontzorgt.
Een uitstekende klantenservice. Op, voor mij serieuze, vragen krijg ik vlot en duidelijk antwoord.
9
Keurig geregeld
Alles keurig op tijd geregeld.
10
Geen omkijken naar
Alles prima en automatisch geregeld.
30-10-2019 Nico, Woerden
21-10-2019 Jan, Cuijk
21-10-2019 Jaap, Schiedam