Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Bespaar op WOZ-waarde

Bespaar € 250,- op WOZ-waarde

Door bezwaar te maken op je WOZ-waarde

Gemiddelde besparing bij succes
(40% van de bezwaren is succesvol)

€250,-
besparing p.j

Meer informatie

Extreem forse stijging WOZ-waarde Zeeuwse huiseigenaren

Donderdag 04 januari 2024 10:15Frank van de Ven
Vorig jaar steeg de WOZ-waarde, die onder meer bepaalt hoeveel onroerendezaakbelasting (ozb) een huiseigenaar moet ophoesten, explosief. Landelijk ging het om een gemiddelde stijging van 17 procent.

Vorig jaar steeg de WOZ-waarde, die onder meer bepaalt hoeveel onroerendezaakbelasting (ozb) een huiseigenaar moet ophoesten, explosief. Landelijk ging het om een gemiddelde stijging van 17 procent.

Veel Zeeuwse woningbezitters staat dit jaar een onaangename verrassing te wachten in de vorm van een flink gestegen WOZ-waarde. Net als vorig jaar valt deze hoog uit. Opvallend is dat deze stijging in Zeeland forser uitvalt dan in veel andere delen van het land.
 
Vorig jaar steeg de WOZ-waarde, die onder meer bepaalt hoeveel onroerendezaakbelasting (ozb) een huiseigenaar moet ophoesten, explosief. Landelijk ging het om een gemiddelde stijging van 17 procent, terwijl het in Zeeland rond de 14 procent lag.
 
In 2024 is de verwachting dat de WOZ-waarde landelijk licht stijgt. Maar dat geldt niet voor Zeeland. Alleen Terneuzen blijft enigszins in de buurt, met een lichte stijging van 3 procent. In andere gemeenten gaat het al snel om een stijging van gemiddeld 7 procent, blijkt uit voorlopige gegevens. Uitschieters zijn Veere (12,4 procent), Middelburg (11,6 procent), Schouwen-Duiveland (11,1 procent) en Tholen (10,2 procent).
 

Extreme stijgingen

De extreme stijgingen doen zich vooral voor bij de gemeenten die vallen onder de Samenwerking Belastingen Walcheren en Schouwen-Duiveland. Het uitgangspunt van de nieuwe WOZ-waarde is de situatie op 1 januari 2023. Die stijging is dus gebaseerd op de marktontwikkeling in 2022.
 
De Waarderingskamer bevestigt dat de nieuwe WOZ-waarden in Zeeland waarschijnlijk hoger uitvallen dan buiten de provincie. Ook voor Sabewa, het andere Zeeuwse samenwerkingsverband, geldt deze situatie.
 

Landelijke stijging WOZ

Landelijk wordt een gemiddelde stijging van 2,8 procent verwacht, stelt Ruud Kathmann van de Waarderingskamer.
Dat er sprake is van grote verschillen tussen gemeenten onderling is volgens de Waarderingskamer niet ongebruikelijk. De marktontwikkeling wordt niet alleen bepaald door de ligging van de gemeente, want ook het soort huizen speelt een rol.

”Wanneer in een gemeente vooral kleinere, stedelijke appartementen staan, dan zal de gemiddelde marktontwikkeling anders zijn dan wanneer er sprake is van veel grote vrijstaande woningen in het buitengebied”, laat woordvoerder Ruud Kathmann van de Waarderingskamer de PZC weten. ”Ook verschillen in isolatie van woningen zullen effect hebben op de gemiddelde marktontwikkeling.”
Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Jij kan de eerste zijn!

Plaats een reactie

Lees meer over WOZ-waarde

De verdwijning van WOZ-adviesbureaus betekent namelijk niet het einde van foutieve waarderingen. Burgers moeten hun bezwaren indienen bij dezelfde partij die deze heeft opgesteld: de gemeente.

Persbericht: Overheid gaat met uitschakelen WOZ-bureaus voorbij aan WOZ-problematiek

Dinsdag 10 oktober 2023 06:28

‌De regering wil de proceskostenvergoeding voor WOZ-adviesbureaus met 75 procent verlagen, waardoor een complete beroepsgroep de nek wordt omgedraaid. Deze aanpak is niet de oplossing van de WO...

Lees meer
Directeur Dirk-Jan Wolfert van de Vastelastenbond:  “Gemeenten hebben de verkeerde prioriteiten gesteld en de burger genegeerd, waardoor ze zichzelf in een lastig parket hebben gemanoeuvreerd.”

Persbericht: 'Negeren burger zorgt voor verdubbeling aantal WOZ-bezwaren gemeenten'

Donderdag 20 juli 2023 09:09

‌ Gemeenten kampen met een gigantische werklast, omdat er voor 595.000 woningen bezwaar tegen de WOZ-waarde is ingediend en dat is een verdubbeling in vergelijking met het jaar ervoor. In 20...

Lees meer
Lelystad heeft de dubieuze eer om de hoogste stijging van de WOZ-waarde van ons land te hebben.

Lelystad pakt record met een stijging van 26 procent WOZ-waarde

Donderdag 13 juli 2023 09:27

‌De gemiddelde WOZ-waarde stond aan het begin van dit jaar op het hoogste niveau ooit volgens Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De gemiddelde stijging was 17 procent, maar burgers in Le...

Lees meer
Het aantal bezwaren dat via gemeenten en WOZ-bureaus is ingediend steeg in vergelijking met voorgaande jaren gigantisch, waardoor de werkdruk bij gemeenten gigantisch is. Gemeenten wijzen WOZ-adviesbureaus die consumenten oproepen om in bez

Vastelastenbond: 'Gemeenten luisteren niet naar de burger in het WOZ-debat'

Dinsdag 11 juli 2023 12:55

‌Het aantal bezwaren dat via gemeenten en WOZ-bureaus is ingediend steeg in vergelijking met voorgaande jaren gigantisch, waardoor de werkdruk bij gemeenten gigantisch is. Gemeenten wijzen de s...

Lees meer