Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Bespaar op WOZ-waarde

Bespaar € 250,- op WOZ-waarde

Door bezwaar te maken op je WOZ-waarde

Gemiddelde besparing bij succes
(40% van de bezwaren is succesvol)

€250,-
besparing p.j

Meer informatie

Persbericht: 'Negeren burger zorgt voor verdubbeling aantal WOZ-bezwaren gemeenten'

Donderdag 20 juli 2023 09:09Frank van de Ven
Directeur Dirk-Jan Wolfert van de Vastelastenbond:  “Gemeenten hebben de verkeerde prioriteiten gesteld en de burger genegeerd, waardoor ze zichzelf in een lastig parket hebben gemanoeuvreerd.”

Directeur Dirk-Jan Wolfert van de Vastelastenbond: “Gemeenten hebben de verkeerde prioriteiten gesteld en de burger genegeerd, waardoor ze zichzelf in een lastig parket hebben gemanoeuvreerd.”

Gemeenten kampen met een gigantische werklast, omdat er voor 595.000 woningen bezwaar tegen de WOZ-waarde is ingediend en dat is een verdubbeling in vergelijking met het jaar ervoor. In 2022 kregen gemeenten ‘slechts’ 268.000 WOZ-bezwaren binnen. Gemeenten moeten voor het einde van het jaar op de gigantische hoeveelheid ingediende WOZ-bezwaren reageren, willen ze geen miljoenenstrop riskeren. De werkdruk is enorm en gemeenten schuiven de schuld van deze onwerkbare situatie ten onrechte in de schoenen van WOZ-adviesbureaus stelt directeur Dirk-Jan Wolfert van de Vastelastenbond:  “De gemeenten hebben de verkeerde prioriteiten gesteld en de burger genegeerd, waardoor ze zichzelf in een lastig parket hebben gemanoeuvreerd.”

De overheid koos er dit jaar voor om de rol van WOZ-adviesbureaus ter discussie te stellen. Burgers die bezwaar wilden maken, werd dringend verzocht dat via de gemeente te doen. Aan dat verzoek is massaal gehoor gegeven, waardoor de werkdruk bij ambtenaren verdubbelde. Wolfert waarschuwde al eerder voor dit scenario. “Gemeenten geven aan dat WOZ-bureaus hen op kosten jagen en gaan daarom tegen deze partijen in verzet. Het punt is dat niet deze partijen het probleem zijn, maar een verouderde wetgeving.”

De WOZ-wetgeving is complex en levert veel vragen op bij burgers. Het vertrouwen in de overheid ligt sowieso laag, waardoor steeds meer mensen besluiten om bezwaar te maken. De verdubbeling van het aantal bezwaren heeft ook te maken met een gemiddelde stijging van 17 procent van de WOZ-waarde: “Die stijging valt voor burgers niet te rijmen met de dalende huizenprijzen. Veel burgers weten bijvoorbeeld niet dat dit betrekking heeft op de waardestijging tussen 2021 en 2022. Het schort aan een heldere communicatie en daar hadden we eerder voor gewaarschuwd en onze voorspelling werd helaas werkelijkheid”, verduidelijkt Wolfert.


Opmars bezig

Bij de gemeente ingediende WOZ-bezwaren zijn aan een opmars bezig. In 2023 was het aantal ingediende bezwaren bijna 2,5 keer zo hoog als het jaar ervoor. Een eerste meting geeft aan dat er momenteel 595.000 woningen onder bezwaar liggen. In 2022 waren dat er nog 268.000. Uit het rapport ‘Feiten over de WOZ’ van de Waarderingskamer blijkt dat het percentage woningen onder bezwaar dit jaar 7,2 procent is terwijl dat aantal in 2022 nog 2,5 procent was. Opvallend is dat er dit jaar minder bezwaren via WOZ-adviesbureaus zijn binnengekomen (een daling van zo’n 1,9 procent: 50,9 procent in 2022 tegen 49 procent in 2023*).

De waardebepaling die gemeenten hanteren om woningen te taxeren, is voor veel burgers onduidelijk. "De kern van het probleem is de waarde niet inzichtelijk is en niet controleerbaar is. De burger is hoe dan ook de dupe van de WOZ-wet. Als de consument niet in actie komt, kan het zijn dat hij te veel belasting betaalt, terwijl een succesvol bezwaar indirect terugkomt in de te betalen belasting. De oplossing voor dit probleem is een wetswijziging en de bal ligt nu bij de politiek”, stelt Wolfert.


Externe partijen

Om het aantal bezwaren te kunnen verwerken, schakelen gemeenten de hulp in van externe partijen. Als burgers voor het einde van het jaar geen antwoord op hun bezwaren krijgen, mag de gemeente voor 2024 geen aanslagen opleggen en kunnen bezwaarmakers een dwangsom eisen die in de miljoenen euro’s kan gaan lopen.

*   Cijfers pas bekend na afronding bezwaarafhandeling 2023, gegevens komen beschikbaar mei 2024.
Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Jij kan de eerste zijn!

Plaats een reactie

Lees meer over WOZ-waarde

Lelystad heeft de dubieuze eer om de hoogste stijging van de WOZ-waarde van ons land te hebben.

Lelystad pakt record met een stijging van 26 procent WOZ-waarde

Donderdag 13 juli 2023 09:27

‌De gemiddelde WOZ-waarde stond aan het begin van dit jaar op het hoogste niveau ooit volgens Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De gemiddelde stijging was 17 procent, maar burgers in Le...

Lees meer
Het aantal bezwaren dat via gemeenten en WOZ-bureaus is ingediend steeg in vergelijking met voorgaande jaren gigantisch, waardoor de werkdruk bij gemeenten gigantisch is. Gemeenten wijzen WOZ-adviesbureaus die consumenten oproepen om in bez

Vastelastenbond: 'Gemeenten luisteren niet naar de burger in het WOZ-debat'

Dinsdag 11 juli 2023 12:55

‌Het aantal bezwaren dat via gemeenten en WOZ-bureaus is ingediend steeg in vergelijking met voorgaande jaren gigantisch, waardoor de werkdruk bij gemeenten gigantisch is. Gemeenten wijzen de s...

Lees meer
De WOZ-waarde is flink verhoogd en daarom zijn veel burgers in bezwaar gegaan. In Zoetermeer was er zelfs sprake van een verviervoudiging van het aantal bezwaren.

Tijdig antwoord op WOZ-bezwaren kost gemeenten tonnen, anders volgt een miljoenenverlies

Maandag 10 juli 2023 06:25

‌Gemeenten wacht een miljoenenstrop als zij niet tijdig antwoorden op ingediende WOZ-beschikkingen. Om deze kostenpost te voorkomen, huren gemeenten extra mankracht in. De hulp van die huurling...

Lees meer
Gemeenten kunnen het aantal bezwaren niet aan. “De overheid denkt dat het aanpakken van de WOZ-bureaus de oplossing is, maar daardoor daalt het aantal WOZ-bezwaren niet”, stelt Wolfert.

Inperken rol WOZ-bureaus niet de oplossing voor WOZ-problematiek

Dinsdag 09 mei 2023 10:30

‌ Het aantal WOZ-bezwaren is dit jaar explosief gestegen, waardoor de werkdruk bij gemeenten enorm hoog ligt. In Utrecht bijvoorbeeld wachten nog circa 25.000 woningeigenaren op een taxatierappo...

Lees meer