Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Bespaar op WOZ-waarde

Bespaar € 250,- op WOZ-waarde

Door bezwaar te maken op je WOZ-waarde

Gemiddelde besparing bij succes
(40% van de bezwaren is succesvol)

€250,-
besparing p.j

Meer informatie

Lelystad pakt record met een stijging van 26 procent WOZ-waarde

Donderdag 13 juli 2023 09:27Frank van de Ven
Lelystad heeft de dubieuze eer om de hoogste stijging van de WOZ-waarde van ons land te hebben.

Lelystad heeft de dubieuze eer om de hoogste stijging van de WOZ-waarde van ons land te hebben.

De gemiddelde WOZ-waarde stond aan het begin van dit jaar op het hoogste niveau ooit volgens Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De gemiddelde stijging was 17 procent, maar burgers in Lelystad moesten 26 procent meer ophoesten. De hoofdstad van Flevoland heeft de dubieuze eer om de hoogste stijging van de WOZ-waarde van ons land te hebben.

Inwoners van Lelystad kregen met een gemiddelde stijging van ruim 26 procent tot 327.000 euro per woning te maken. De hoogste gemiddelde WOZ-waarde in Nederland komt met 932.000 euro voor in de gemeente Bloemendaal. De laagste is terug te vinden in Pekela (194.000 euro).

De flinke stijging van de WOZ-waarde was al bekend in januari, want toen gaf de Waarderingskamer al aan dat de gemiddelde woningwaarde die gemeenten aanhouden voor belastingen was gestegen. De Waarderingskamer houdt toezicht op het vaststellen van WOZ-waarden.


Sterke stijging verklaard

Het CBS legt uit dat de WOZ-waarde de prijsontwikkeling van bestaande koopwoningen volgt met een jaar vertraging. Dat betekent dat woningen in 2023 zijn getaxeerd naar de waarde van 1 januari 2022. Op die datum lagen de verkoopprijzen 20 procent hoger dan een jaar eerder en dat verklaart de sterke stijging. Zo lag het verschil tussen de prijzen van koopwoningen in januari van dit jaar slechts zo’n 1 procent hoger in vergelijking met dezelfde maand vorig jaar.

Toch kan de prijsontwikkeling van koopwoningen niet een-op-een worden doorberekend in de WOZ-waarde meldt het statistiekbureau. In die berekening worden namelijk alle woningen betrokken, dus ook niet-verkochte koopwoningen en huurwoningen. Nieuwbouw en sloop van woningen zorgt voor een stuwend effect op de WOZ-waarde. Zo hebben nieuwbouwwoningen vaak een hogere WOZ-waarde dan de woningen die worden gesloopt.

Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Jij kan de eerste zijn!

Plaats een reactie

Lees meer over WOZ-waarde

Het aantal bezwaren dat via gemeenten en WOZ-bureaus is ingediend steeg in vergelijking met voorgaande jaren gigantisch, waardoor de werkdruk bij gemeenten gigantisch is. Gemeenten wijzen WOZ-adviesbureaus die consumenten oproepen om in bez

Vastelastenbond: 'Gemeenten luisteren niet naar de burger in het WOZ-debat'

Dinsdag 11 juli 2023 12:55

‌Het aantal bezwaren dat via gemeenten en WOZ-bureaus is ingediend steeg in vergelijking met voorgaande jaren gigantisch, waardoor de werkdruk bij gemeenten gigantisch is. Gemeenten wijzen de s...

Lees meer
De WOZ-waarde is flink verhoogd en daarom zijn veel burgers in bezwaar gegaan. In Zoetermeer was er zelfs sprake van een verviervoudiging van het aantal bezwaren.

Tijdig antwoord op WOZ-bezwaren kost gemeenten tonnen, anders volgt een miljoenenverlies

Maandag 10 juli 2023 06:25

‌Gemeenten wacht een miljoenenstrop als zij niet tijdig antwoorden op ingediende WOZ-beschikkingen. Om deze kostenpost te voorkomen, huren gemeenten extra mankracht in. De hulp van die huurling...

Lees meer
Gemeenten kunnen het aantal bezwaren niet aan. “De overheid denkt dat het aanpakken van de WOZ-bureaus de oplossing is, maar daardoor daalt het aantal WOZ-bezwaren niet”, stelt Wolfert.

Inperken rol WOZ-bureaus niet de oplossing voor WOZ-problematiek

Dinsdag 09 mei 2023 10:30

‌ Het aantal WOZ-bezwaren is dit jaar explosief gestegen, waardoor de werkdruk bij gemeenten enorm hoog ligt. In Utrecht bijvoorbeeld wachten nog circa 25.000 woningeigenaren op een taxatierappo...

Lees meer
Staatssecretaris Marnix van Rij (Fiscaliteit en Belastingdienst) wil WOZ-bureaus aanpakken en heeft zijn plan van aanpak in een brief aan de Tweede Kamer verwerkt. Van Rij hoopt hiermee het aantal bezwaren terug te dringen dat via deze bure

Kamerbrief Van Rij over WOZ niet in dienst van burger maar van gemeenten

Woensdag 05 april 2023 11:38

‌Staatssecretaris Marnix van Rij (Fiscaliteit en Belastingdienst) wil WOZ-bureaus aanpakken en heeft zijn plan van aanpak in een brief aan de Tweede Kamer verwerkt. Van Rij hoopt hiermee het aa...

Lees meer