Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Bespaar metZonnepanelen

Bespaar € 1680,- op zonnepanelen

Bespaar door zonnepanelen te laten plaatsen. De gemiddelde opbrengst bij zonnepanelen is

€1.680,- p.j

Meer informatie

Goed nieuws: Toch btw-teruggave voor alle kopers zonnepanelen!

Donderdag 05 april 2018 10:00Margot Boesveld
Zonnepanelen en BTW terugvragen | Hoe werkt dat.

Zonnepanelen en BTW terugvragen | Hoe werkt dat.

Goed nieuws voor de particuliere huishoudens die de afgelopen jaren hebben geïnvesteerd in zonnepanelen. Wanneer u energie terug levert aan het net, zelfs wanneer de aanschaf langer dan 5 jaar geleden is., kunt u uw BTW terugvragen. Dit is april 2018 besloten door staatsecretaris Snel.

Hierdoor is de arbitraire tijdsgrens voor terugvragen is verdwenen en de procedure vereenvoudigd! Het Hof van Justitie van de Europese Unie heeft besloten dat particulieren recht hebben op teruggave van de btw op zonnepanelen, omdat u energie terug levert aan het energienet en BTW betaalt over de opbrengsten van uw opgewekte energie. Zonnepanelenhouders moeten zich laten registreren als btw-ondernemer/zonnepaneelhouders om gebruik te kunnen maken van deze regeling.
 

Wat heeft u nodig?

  • Factuur van de installatie van de zonnepanelen;
  • Totale opwekvermogen van de zonnepanelen installatie is (in Wattpiek) (dit staat vaak op de offerte of opdrachtbevestiging van de zonnepanelen leverancier.;
  • Uw naam moet op de energierekening staan.
  • Formulier Belastingdienst: Opgaaf Zonnepaneelhouder
     

Registreer u als zonnepaneelhouder bij de belastingdienst

Omdat u met terugwerkende kracht verzoekt om u te laten registreren, is het verstandig om in de Opgaaf Zonnepaneelhouders uitdrukkelijk aan te geven per welke datum u zich als ondernemer voor de btw aanmeldt. De datum waarop u de btw-factuur heeft ontvangen, wordt aangemerkt als de datum per wanneer u zich laat registreren. Stuur het formulier Opgaaf Zonnepaneelhouders ingevuld en ondertekend naar:

Belastingdienst, Postbus 2891, 6401 DJ Heerlen.

Nadat u een btw-aangifte hebt ontvangen over het tijdvak waarin u de zonnepanelen hebt gekocht, vult u deze aangifte in. Zo vraagt u de btw over de zonnepanelen terug. Dit kan óók als u de zonnepanelen hebt gekocht in 2013  of daarvoor en nog geen teruggaaf van btw over het juiste tijdvak hebt gevraagd.

Ontheffing aanvragen hoeft niet meer

Door de kleineondernemersregeling hoeft u meestal maar één keer btw aan te geven: alleen over het aangiftetijdvak waarin u de zonnepanelen hebt gekocht. Daarom sturen wij u ná dat tijdvak geen btw-aangiften meer. U hoeft dus niet meer te vragen om een ontheffing van administratieve verplichtingen om ervoor te zorgen dat u geen btw-aangiften meer krijgt. Vink voor de zekerheid op het formulier bij vraag 3 ‘ontheffing administratieve verplichtingen’ JA aan.

U kunt hier formulier hier vinden: https://download.belastingdienst.nl/belastingdienst/docs/opg_zonnepaneelhouders_on0401z1pl.pdf

Wat levert het op?

Gemiddeld levert het een besparing tussen de € 450 en € 600,- op. Let op: Als u voor meer dan 10.000 Wp aan geïnstalleerd vermogen heeft dan is het verstandig om een fiscaal adviseur of de Belastingdienst te raadplegen. Voor deze situatie heeft de Belastingdienst namelijk geen forfaitbedragen bekend gemaakt waar u gebruik kunt maken.

Lees ook: 

https://www.vastelastenbond.nl/zonnepanelen/subsidie-btw-terugvragen/

Meer informatie over de regeling leest u op de website van de Belastingdienst.

Deel dit artikel
Zonnepanelen Verzekerd Zonder Zorgen
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Jij kan de eerste zijn!

Plaats een reactie

Lees meer over Zonnepanelen