Door zonnepanelen te laten plaatsen.

Start besparen

Bespaar opZonnepanelen

Bespaar € 900,- p.j.

Door zonnepanelen te laten plaatsen.

De gemiddelde opbrengst bij zonnepanelen is

€900,- p.j

Meer informatie

Belastingdienst, BTW en zonnepanelen 

BTW & zonnepanelen. Zo zit het.

Wil je de BTW terugvragen zonnepanelen 2020, dan moet je rekening houden met een aantal regels. Je kan de BTW op aanschaf en montage van de zonnepanelen terugvragen bij de belastingdienst. Je wordt in principe als zonnepanelen eigenaar gezien als ondernemer. Dat betekent dat je bepaalde kosten, zoals de BTW kan terugvragnen. Deze regels van de belasting terugvragen op je zonnepanelen installatie van onder de nieuwe kleineondernemersregeling (KOR). De KOR is per 1 januari 2020 veranderd. 

  • Binnen 6 maanden na plaatsing en facturatie
  • Uitbreiding van een bestaande installatie binnen 3 jaar geen KOR mogelijk
  • Zonnepanelen nieuwbouwwoning

Binnen 6 maanden aanmelden. Om in aanmerking te kunnen komen voor btw-teruggaaf moet je je als zonnepaneeleigenaar binnen 6 maanden na afloop van het kalenderjaar van facuratie van de zonnepanelen bij de Belastingdienst aanmelden. Ben je te laat, dan kan de btw toch nog tot 5 jaar nadien teruggevraagd worden.  Het is natuurlijk niet wenselijk dat je te laat bent, omdat dit betekent dit de toezegging of afwijzingstermijn beinvloed. Om in aanmerking te komen voor een btw-teruggave moet je het formulier ‘Opgaaf zonnepaneelhouders’ (zie www.belastingdienst.nl) in dienen bij de Belastingdienst. 

Uitbreiding van een bestaande installatie. Wil je een bestaande zonnepanelen instalatie uitbreiden. Let dan goed op. De rijksoverheid heeft een lock-up-periode van 3 jaar in het leven geroepen. Dat betekent dat je als je een zonnepanelen installatie binnen drie jaar wil uitbreiden dat je de btw op de uitbreiding niet terug kan vragen. 

Zonnepanelen nieuwbouwwoning. Hier is nog wat onduidelijkheid over, omdat bij een nieuwbouwoning je te maken hebt met bouwkosten. Huisiegenaren van nieuwbouwwoningen vragen zich daarom af of ze daar ook de btw van terugkrijgen. de Hoge Raad moet nog een finale uitspraak doen over deze situatie (de niet reeds als btw-ondernemingsvermogen geëtiketteerde nieuwbouwwoning). Dus wordt vervolgd. 

Let op: zodra je omzet boven de € 20.000 uitkomt, moet je dat aan de Belastingdienst doorgeven en eindigt de KOR.

BTW zonnepanelen
terugvragen?

Je kan de BTW terugvragen van de aanschaf en de installatie bij de belastingdienst. Dat is 21% van de totale aankoopprijs. Het Hof van Justitie van de Europese Unie heeft besloten dat particulieren recht hebben op teruggave van de btw op zonnepanelen, omdat je energie terug levert aan het energienet en BTW betaalt over de opbrengsten van jouw opgewekte energie. 

Je kan de BTW terugvragen omdat je bij de belastingdienst wordt gezien als ondernemer. Dat werkt als volgt:

1.  Vul het formulier in: Opgaaf zonnepaneelhouders.
2.  Ontvang de vaststelling en BTW nummer van de belastingdienst (ca. 5 werkdagen)
3. Je hoeft slechts één keer BTW aangifte te doen, zodra u een ontheffing heeft aangevraagd voor de BTW kwartaalaangifte. (zie formulier vraag 3)

Heb je nog vragen over zonnepanelen?

Bekijk dan ten eerste de veel gestelde vragen zonnepanelen. Staat jouw vraag er niet bij? Neem dan gerust contact op met de Vastelastenbond.

Subsidie zonnepanelen

Er zijn veel gemeenten die een (lokale) subsidieregeling voor zonnepanelen hanteren. Deze subsidieregelingen verschillen echter sterk per gemeente. In Amsterdam is er bijvoorbeeld de energie-leenregeling. Dat betekent dat men geld kan lenen tegen een lager tarief voor de aanschaf van zonnepanelen. In Eindhoven is een vergelijkbare regeling van kracht, die energiebespaarlening wordt genoemd. Echter wijzigen de subsidiesregelingen snel. Het is zeer aan te raden de regeling te controleren op het moment dat je de zonnepanelen aanschaft. Lees meer over subsidies en leningen voor zonnepanelen in ons blog. 

Soms is er ook een maximum bedrag vastgesteld aan subsidie per inwoner of een minimum investering. Het is dus belangrijk om te controleren of je in aanmerking komt voor een lokale subsidie regeling, en wat daarvan de voorwaarden zijn. Op de website http://energiesubsidiewijzer.nl kun je precies zien welke mogelijkheden er voor jouw situatie zijn. 

Vragen over subsidie? Die lees je in ons blog. 

Meer informatie over zonnepanelen kopen

3 x vraag en antwoord over Zonnepanelen kopen.

Dak vol leggen of niet? Hoeveel zonnepanelen moet ik op mijn dak leggen?

Subsidie zonnepanelen