Anno 2019 zijn er veel gemeenten die een (lokale) subsidieregeling voor zonnepanelen hanteren. Deze subsidieregelingen verschillen echter sterk per gemeente. In Amsterdam is er bijvoorbeeld de energie-leenregeling. Dat betekent dat men geld kan lenen tegen een lager tarief voor de aanschaf van zonnepanelen. In Eindhoven is een vergelijkbare regeling van kracht, die energiebespaarlening wordt genoemd. Echter wijzigen de subsidiesregelingen snel. Het is zeer aan te raden de regeling te controleren op het moment dat u de zonnepanelen aanschaft.

Soms is er ook een maximum bedrag vastgesteld aan subsidie per inwoner of een minimum investering. Het is dus belangrijk om te controleren of u in aanmerking komt voor een lokale subsidie regeling, en wat daarvan de voorwaarden zijn. Op de website http://energiesubsidiewijzer.nl kunt u precies zien welke mogelijkheden er voor uw situatie zijn. 

BTW & zonnepanelen

Voor wat betreft aanschaf en installatie zonnepanelen gelden verschillende BTW-tarieven:

  • Op de installatiekosten geldt tot op heden nog een verlaagd BTW tarief van 6%
  • U kunt de BTW terugvragen van de aanschaf en de installatie bij de belastingdienst (21% op materialen en 6% op arbeidskosten). Dat is gemiddeld 17% van de totale aankoopprijs

Hoe kunt u BTW terugvragen?

Het Hof van Justitie van de Europese Unie heeft besloten dat particulieren recht hebben op teruggave van de btw op zonnepanelen, omdat u energie terug levert aan het energienet en BTW betaalt over de opbrengsten van uw opgewekte energie. Het is niet bekend hoe lang deze regelgeving van kracht blijft, maar het levert u op dit moment dus flink voordeel op bij het aanschaffen van zonnepanelen! 

U kunt de BTW terugvragen wanneer u bij de belastingdienst ingeschreven staat als ondernemer. Het is van belang dat u zo snel mogelijk uw BTW terug vraagt, zodat u van dit voordeel kan profiteren. Dat werkt als volgt:

1.  Vul het formulier in: Opgaaf zonnepaneelhouders.
2.  Ontvang de vaststelling en BTW nummer van de belastingdienst (ca. 5 werkdagen)
3. U hoeft slechts één keer BTW aangifte te doen, zodra u een ontheffing heeft aangevraagd voor de BTW kwartaalaangifte. (zie formulier vraag 3)

Heeft u nog vragen over zonnepanelen?

Bekijk dan ten eerste de veel gestelde vragen zonnepanelen. Staat uw vraag er niet bij? Neem dan gerust contact op met de Vastelastenbond.