Grote groep Nederlanders financieel kwetsbaar
Maandag 27 januari 2020 15:26:50

Een deel van de Nederlandse bevolking kan zich financieel weinig tegenslag veroorloven. Vooral huurders, alleenstaande ouders en personen die al rood staan op de betaalrekening zijn financieel kwetsbaar. 1 op de 7 Nederlanders kan geen 2.000 euro opbrengen in het geval van financiële tegenslag.  Dit betekent dat hoewel Nederlanders over het geheel genomen bekend staan als een spaarzaam volk, circa een miljoen Nederlandse gezinnen zich in een financieel kwetsbare positie bevinden. De Nederlandse Bank geeft aan dat er in deze gevallen geen financiële stabiliteit is.

Personen die het bedrag wel rond kunnen krijgen, kunnen vaak terugvallen op de eigen spaarrekening. Maar een op de zes moet voor dit bedrag een beroep doen op familie en vrienden. Verder gebruiken mensen in dat geval een creditcard, gaan ze leningen aan of verkopen ze bezittingen. 

Vergeleken met de financiële crisis zijn Nederlanders volgens DNB inmiddels minder kwetsbaar. Ook doen we het niet slecht in vergelijking bij andere landen zoals de VS, Duitsland en Frankrijk. Nederlanders staan over het geheel genomen bekend als een spaarzaam volk, maar toch is het weinig geruststellend dat ondanks meerdere jaren met een gunstige economische ontwikkeling en een dalende werkloosheid nog steeds een substantiële groep Nederlanders financieel kwetsbaar is bij onvoorziene gebeurtenissen, aldus de centrale bank.

De buffer van 2.000 euro die DNB hanteert, is kleiner dan de financiële reserves die het Nibud adviseert. Bij een inkomen op bijstandsniveau adviseert Nibud een buffer van minimaal 3.500 euro.

Margot Boesveld
Vrolijk en een tikkeltje eigenwijs. Sinds 2013 werkzaam bij de Vastelastenbond als marketing coördinator. Expert op het gebied van alles wat er in de vaste lastenwereld gebeurt.
Wil jij altijd op de hoogte zijn van de blogs van de Vastelastenbond?
Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.
Er zijn geen nog geen reacties geplaatst. Bent u misschien de eerste die een reactie plaatst?
Bekijk ook
Toename verborgen gebreken door krapte woningmarkt
Meer dan 67% van de starters op de huizenmarkt is bang om een huis te kopen waar vanalles mis mee blijkt te zijn. En dat is niet onterecht. Het komt steeds vaker voor dat er een woning wordt gekoc...
Verzameling verzekeren, zo zit dat
6 op de 10 Nederlanders heeft een verzameling. Je kan het vaak zo gek niet bedenken of er is wel iemand die het ‘verzamelt’. Er worden zelfs televisieprogramma’s aan gewijd. Een verz...
Aanbod van woningen onder 250.000 gehalveerd
Met een gemiddeld bruto inkomen van € 36.500 kom je op de woningmarkt nergens. Het aantal betaalbare woningen van 250.000 in het afgelopen jaar 50% afgenomen. Van 22.000 in 2018 naar 13.500 ...

Populair

Word gratis lid van de Vastelastenbond
Als lid van de Vastelastenbond begin je meteen met profiteren:
  • Gratis WOZ-waarde check
  • Advies over al je energievragen
  • Energiefeitjes & bespaartips in je mailbox
  • Jaarlijks adviesgesprek over je vaste lasten

Lees hoe we anderen hebben geholpen

10
Gewoon perfect ontzorgt.
Een uitstekende klantenservice. Op, voor mij serieuze, vragen krijg ik vlot en duidelijk antwoord.
9
Keurig geregeld
Alles keurig op tijd geregeld.
10
Geen omkijken naar
Alles prima en automatisch geregeld.
30-10-2019 Nico, Woerden
21-10-2019 Jan, Cuijk
21-10-2019 Jaap, Schiedam