Recordstijging gemeentelijke woonlasten. Sterkste stijging sinds 13 jaar
Woensdag 15 januari 2020 12:30:38

De gemeentelijke woonlasten stijgen in 2020 sterk. Voor huurders gaat het om een stijging van 5,1 procent, voor woningeigenaren om 4,3 procent hogere lasten. Dat blijkt uit onderzoek van COELO.

Gemeentelijke woonlasten zijn voor woningeigenaren afhankelijk van hun WOZ-waarde. Het COELO neemt de gemiddelde WOZ-waarde per gemeente om voor die plek de gemiddelde lasten te berekenen.

Waarom stijgen de gemeentelijke woonlasten zo? 

Dit heeft verschillende redenen.

Dubbele stijging, belastingbetaler de dupe

Naast de verhoging van de OZB, Rioolheffing en Afvalstofheffing, stijgt ook de WOZ-waarde. De hoogte van deze belastingen zijn gebaseerd op een bepaalde percentage van de WOZ-waarde. Een hoger percentage van een hogere basisbedrag (woz-waarde) betekent een extra stijging. 

Deze kosten worden door middel van het heffen van belastingen gedekt. Huizenbezitters worden op deze manier als 'melkkoe' gebruikt. Enerzijds om tekorten te dichten, anderzijds om de gemeentekas te spekken. 

Gemeentelijke woon lasten voor huurders in 2020

De gemiddelde woonlasten voor huurders in Nederland stijgen dit jaar met 5,1 procent tot € 363, dat is € 18 meer dan vorig jaar. De afvalstoffenheffing stijgt 5,9 procent, ofwel € 17 en huurders betalen € 0,49 meer voor de rioolheffing (een stijging van 0,9 procent).

De gemiddelde stijging is het sterkst in Apeldoorn, maar liefst 29,4 procent. Dat is een stijging van € 100. De onroerendezaakbelasting (ozb) stijgt met gemiddeld 4 procent, wat ook relatief veel is. Dit komt door "tekorten op het sociaal domein", aldus de onderzoekers.

Veel gemeenten rekenen pas dit jaar de verhoging van de rijksbelasting in 2019 door, waardoor de afvalstoffenheffing gemiddeld met 5,9 procent stijgt.

Gemeentelijke woon lasten voo huiseigenaren

De gemiddelde woonlasten voor huiseigenaren stijgen dit jaar voor deze huishoudens met 4,3 procent tot € 734, dat is € 30 meer dan vorig jaar.

Dat is de hoogste stijging sinds 2007. De woonlasten stijgen het sterkst in Apeldoorn, namelijk met 17,4 procent, oftewel € 125. Dit komt voornamelijk doordat de afvalstoffenheffing met 38 procent stijgt. De ozb stijgt 7,5 procent en de rioolheffing stijgt met 1,7 procent.

Het bedrag dat een meerpersoonshuishouden betaalt voor de afvalstoffenheffing in 2020 in Apeldoorn stijgt het sterkst van alle gemeentes, met 38,4 procent.

Lees ook: 

Met een hoge WOZ-waarde de gemeentekas spekken

Margot Boesveld
Vrolijk en een tikkeltje eigenwijs. Sinds 2013 werkzaam bij de Vastelastenbond als marketing coördinator. Expert op het gebied van alles wat er in de vaste lastenwereld gebeurt.
Wil jij altijd op de hoogte zijn van de blogs van de Vastelastenbond?
Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.
Er zijn geen nog geen reacties geplaatst. Bent u misschien de eerste die een reactie plaatst?
Bekijk ook
Tot nu toe 1,1 miljoen overstappers zorgverzekering 2019-2020
Van 2019 op 2020 is 6,2 % van de verzekerden overgestapt naar een andere zorgverzekeraar, zo blijkt uit een analyse van Vektis van de voorlopige cijfers van zorgverzekeraars. In totaal gaat het om 1,1...
Zacht weer zorgt voor zachte jaarrekening energie
Het echte koude winterweer blijft uit. Het is warm voor december. En ook voor januari worden er redelijk lage temperaturen verwacht. Dat is goed nieuws voor je energierekening. We verbruiken ongeveer ...
Schade jaarwisseling meer dan 15 miljoen | Meer branden tijdens de jaarwisseling
Het Verbond van Verzekeraars kwam al eerder met het bericht dat de schade tijdens de jaarwisseling voor particulieren aan woningen en auto’s zal uitkomen op ongeveer 15 miljoen euro. Dit be...

Populair

Word gratis lid van de Vastelastenbond
Als lid van de Vastelastenbond begin je meteen met profiteren:
  • Gratis WOZ-waarde check
  • Advies over al je energievragen
  • Energiefeitjes & bespaartips in je mailbox
  • Jaarlijks adviesgesprek over je vaste lasten

Lees hoe we anderen hebben geholpen

10
Gewoon perfect ontzorgt.
Een uitstekende klantenservice. Op, voor mij serieuze, vragen krijg ik vlot en duidelijk antwoord.
9
Keurig geregeld
Alles keurig op tijd geregeld.
10
Geen omkijken naar
Alles prima en automatisch geregeld.
30-10-2019 Nico, Woerden
21-10-2019 Jan, Cuijk
21-10-2019 Jaap, Schiedam