Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Kies voor de VasteLastenBundel

Bespaar € 360,- op je Energierekening

Besteed je vaste lasten uit 

Besteed het regelen en bewaken van je vaste lasten uit aan onze experts. Profiteer altijd van de beste prijs en voorwaarden! Geen gedoe én meer vrije tijd voor slechts:

€15,- p.m.

(of €150,- p.j.)

Meer informatie

Recordstijging gemeentelijke woonlasten. Sterkste stijging sinds 13 jaar

Woensdag 15 januari 2020 12:30Margot Boesveld
Sinds 2007 zijn de gemeentelijke lasten niet meer zo sterk gestegen.

Sinds 2007 zijn de gemeentelijke lasten niet meer zo sterk gestegen.

De gemeentelijke woonlasten stijgen in 2020 sterk. Voor huurders gaat het om een stijging van 5,1 procent, voor woningeigenaren om 4,3 procent hogere lasten. Dat blijkt uit onderzoek van COELO.

Gemeentelijke woonlasten zijn voor woningeigenaren afhankelijk van hun WOZ-waarde. Het COELO neemt de gemiddelde WOZ-waarde per gemeente om voor die plek de gemiddelde lasten te berekenen.

Waarom stijgen de gemeentelijke woonlasten zo? 

Dit heeft verschillende redenen.

  • Overheid heeft taken overgeheveld naar de gemeente, zonder de bijbehorende financiële middelen.  De gemeenten heeft dan de keuze. Of bezuinigen of de gemeentelijke belastingen verhogen. 
  • Daarnaast zijn er veel bezuinigingen en tekorten in het sociale domein.  Bijvoorbeeld een kostenstijging WMO (Wet maatschappelijke ondersteuning en tekorten Jeugdzorg).
  • Veel gemeenten rekenen pas dit jaar de verhoging van de rijksbelasting in 2019 door, waardoor de afvalstoffenheffing gemiddeld met 5,9 procent stijgt.
  • Daarnaast zijn de kosten voor de gemeente voor gescheiden afvalinzameling per 1000 kilo € 18,- duurder geworden. Dit wordt doorberekend aan de inwoners van de gemeente.

Dubbele stijging, belastingbetaler de dupe

Naast de verhoging van de OZB, Rioolheffing en Afvalstofheffing, stijgt ook de WOZ-waarde. De hoogte van deze belastingen zijn gebaseerd op een bepaalde percentage van de WOZ-waarde. Een hoger percentage van een hogere basisbedrag (woz-waarde) betekent een extra stijging. 

Deze kosten worden door middel van het heffen van belastingen gedekt. Huizenbezitters worden op deze manier als 'melkkoe' gebruikt. Enerzijds om tekorten te dichten, anderzijds om de gemeentekas te spekken. 

Gemeentelijke woon lasten voor huurders in 2020

De gemiddelde woonlasten voor huurders in Nederland stijgen dit jaar met 5,1 procent tot € 363, dat is € 18 meer dan vorig jaar. De afvalstoffenheffing stijgt 5,9 procent, ofwel € 17 en huurders betalen € 0,49 meer voor de rioolheffing (een stijging van 0,9 procent).

De gemiddelde stijging is het sterkst in Apeldoorn, maar liefst 29,4 procent. Dat is een stijging van € 100. De onroerendezaakbelasting (ozb) stijgt met gemiddeld 4 procent, wat ook relatief veel is. Dit komt door "tekorten op het sociaal domein", aldus de onderzoekers.

Veel gemeenten rekenen pas dit jaar de verhoging van de rijksbelasting in 2019 door, waardoor de afvalstoffenheffing gemiddeld met 5,9 procent stijgt.

Gemeentelijke woon lasten voor huiseigenaren

De gemiddelde woonlasten voor huiseigenaren stijgen dit jaar voor deze huishoudens met 4,3 procent tot € 734, dat is € 30 meer dan vorig jaar.

Dat is de hoogste stijging sinds 2007. De woonlasten stijgen het sterkst in Apeldoorn, namelijk met 17,4 procent, oftewel € 125. Dit komt voornamelijk doordat de afvalstoffenheffing met 38 procent stijgt. De ozb stijgt 7,5 procent en de rioolheffing stijgt met 1,7 procent.

Het bedrag dat een meerpersoonshuishouden betaalt voor de afvalstoffenheffing in 2020 in Apeldoorn stijgt het sterkst van alle gemeentes, met 38,4 procent.

Lees ook: 

Met een hoge WOZ-waarde de gemeentekas spekken

Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Jij kan de eerste zijn!

Plaats een reactie

Lees meer over Vaste lasten | Geldzaken

Onderwijs en kinderopvang kost gezin honderden euro's per maand

Vaste lastendruk voelbaar | wat geef jij uit aan vaste lasten?

Vrijdag 18 oktober 2019 14:57

Toename vaste lastendruk is voelbaar. Alweer een onderzoek dat aantoont dat de vaste lasten druk voor veel huiseigenaren groter wordt. Gemiddeld gaat de helft van het bruto-inkomen op aan vaste lasten...

Lees meer
Leuk, maar een boel geregel: samenwonen!

Welke vaste lasten (energie, verzekeringen etc.) moet je regelen als je gaat samenwonen?

Donderdag 03 oktober 2019 12:59

Hartstikke leuk en spannend hoor, samenwonen, maar ook een hoop geregel. Vaak denk je wat aan de basis dingen zoals een internetaansluiting zodat je urenlang samen kan Netflixen. Ook een energielevera...

Lees meer
Startup Budlr werkt aan een vernieuwd proces

Startup Budlr pakt schuldenproblematiek Nederland bij de kern aan

Donderdag 12 september 2019 14:02

De schuldenproblematiek verergert. Veel Nederlandse huishoudens zitten in de knel. En de cijfers liegen er niet om. Eén op de vijf huishoudens in Nederland kampt met schuldenproblematiek. Jaarli...

Lees meer
Openbaar vervoer duurder geworden

Prijzen openbaar vervoer stijgen sterker dan autokosten

Vrijdag 06 september 2019 12:15

De prijzen van het openbaar vervoer zijn na verloop van tien jaar sterker gestegen dan de autokosten. Daarbij zij de bus -en taxikosten het hardst omhoog gegaan. Dat blijkt uit cijfers van het CBS ...

Lees meer