Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Kies voor de VasteLastenBundel

Bespaar € 360,- op je Energierekening

Besteed je vaste lasten uit 

Besteed het regelen en bewaken van je vaste lasten uit aan onze experts. Profiteer altijd van de beste prijs en voorwaarden! Geen gedoe én meer vrije tijd voor slechts:

€15,- p.m.

(of €150,- p.j.)

Meer informatie

Meer huurders recht op huurtoeslag vanaf 1 januari

Woensdag 15 januari 2020 17:05Margot Boesveld
De kans op huurtoeslag in 2020 neemt toe door verandering inkomensgrens

De kans op huurtoeslag in 2020 neemt toe door verandering inkomensgrens

Doordat de harde inkomensgrens voor huurtoeslag is komen te vervallen komen meer mensen in aanmerking voor huursubsidie. Heb je een bruto jaarsalaris € 15.000 en € 27.000 euro en woon je in een huurhuis onder de huurtoeslaggrens? Wellicht heb je dan vanaf 1 januari ‘recht’ op huurtoeslag. 

Voorheen was er een harde inkomensgrens. Sloeg jij je salarisverhoging af, omdat je dan boven deze grens uitkwam ;-). Vanaf 1 januari is dat niet meer nodig. Vorig jaar was de regel nog dat je, als je één euro meer verdiende dan de wettelijk vastgestelde norm, geen cent huurtoeslag kreeg. Zat je er echter één euro onder, dan ontving je de volledigehuursubsidie (van max. 368 euro per maand). Deze regel is afgeschaft.

Vanaf 2020 loopt de huurtoeslag bij een stijgend inkomen langzaam terug naar nul.  Als het inkomen stijgt, wordt de huurtoeslag geleidelijk minder. Welk jaarinkomen een huishouden maximaal mag hebben om nog toeslag te kunnen krijgen is vanaf 2020 geen harde grens meer in euro’s, maar hangt af van de huurprijs, het aantal bewoners en van het al dan niet bereikt hebben van de AOW-leeftijd.  Het maximum dat een huishouden aan spaargeld (en ander vermogen) mag hebben is nog wél een ‘harde grens’.

Wanneer kom je in aanmerking voor huursubsidie

Om huurtoeslag te kunnen ontvangen moet je in een zelfstandige woning wonen met eigen wc, keuken en woon(slaap)kamer. Daarnaast moet je een voordeur hebben waar alleen jij gebruik van maakt en die van binnen en buiten op slot gedaan kan worden. Wanneer je in een gedeeld studentenhuis woont of op kamers kom je dus niet in aanmerking voor huurtoeslag.

Hoe zit het met basis huur

Voor elk huishouden dat in aanmerking komt voor huurtoeslag wordt eerst de zogenaamde ‘basishuur’ vastgesteld. Dat deel van de huur moet het huishouden zelf betalen, er is geen toeslag over mogelijk.  De hoogte van de basishuur is afhankelijk van het inkomen. Hoe lager het inkomen, hoe lager het bedrag dat het huishouden zelf moet betalen.  De overheid heeft minimumbedragen vastgesteld die ieder huishouden (ook huishoudens met zeer lage inkomens) hoe dan ook zelf moeten betalen.  De minimumbedragen voor de basishuur worden elk jaar op 1 januari aangepast.

Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Jij kan de eerste zijn!

Plaats een reactie

Lees meer over Vaste lasten | Geldzaken

Sinds 2007 zijn de gemeentelijke lasten niet meer zo sterk gestegen.

Recordstijging gemeentelijke woonlasten. Sterkste stijging sinds 13 jaar

Woensdag 15 januari 2020 12:30

De gemeentelijke woonlasten stijgen in 2020 sterk. Voor huurders gaat het om een stijging van 5,1 procent, voor woningeigenaren om 4,3 procent hogere lasten. Dat blijkt uit onderzoek van COELO. Geme...

Lees meer
Onderwijs en kinderopvang kost gezin honderden euro's per maand

Vaste lastendruk voelbaar | wat geef jij uit aan vaste lasten?

Vrijdag 18 oktober 2019 14:57

Toename vaste lastendruk is voelbaar. Alweer een onderzoek dat aantoont dat de vaste lasten druk voor veel huiseigenaren groter wordt. Gemiddeld gaat de helft van het bruto-inkomen op aan vaste lasten...

Lees meer
Leuk, maar een boel geregel: samenwonen!

Welke vaste lasten (energie, verzekeringen etc.) moet je regelen als je gaat samenwonen?

Donderdag 03 oktober 2019 12:59

Hartstikke leuk en spannend hoor, samenwonen, maar ook een hoop geregel. Vaak denk je wat aan de basis dingen zoals een internetaansluiting zodat je urenlang samen kan Netflixen. Ook een energielevera...

Lees meer
Startup Budlr werkt aan een vernieuwd proces

Startup Budlr pakt schuldenproblematiek Nederland bij de kern aan

Donderdag 12 september 2019 14:02

De schuldenproblematiek verergert. Veel Nederlandse huishoudens zitten in de knel. En de cijfers liegen er niet om. Eén op de vijf huishoudens in Nederland kampt met schuldenproblematiek. Jaarli...

Lees meer