Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Bespaar op al je
vaste lasten

Bespaar € 200,- op je Energierekening

Met de Vastelastenbond bespaar je op alle vaste lasten 

Gemiddelde besparing op al je vaste lasten

€1.000,- p.j

Meer informatie

‘ik zit wel goed’ mentaliteit kost consument ca. 390 euro

Donderdag 17 november 2016 15:00Margot Boesveld

 

In 2014 bracht Vereniging de Vastelastenbond middels een onderzoek aan het licht dat trouwe klanten van energieleveranciers de hoogste tarieven betalen. Recente cijfers van de ING ondersteunen deze berichten. In augustus 2016 deed de ING onderzoek onder 58.300 respondenten. De meerderheid van de consumenten (54%) is in de afgelopen vijf jaar geen enkele keer overgestapt van energieleverancier. 25 procent is één keer overgestapt, de rest (21%) meerdere keren.

De ING deed onderzoek wat de achterliggende reden is van deze cijfers. De meeste respondenten (39% van ) stappen niet over omdat ze simpelweg ‘goed zitten’ bij hun huidige leverancier. Andere redenen, zoals dat overstappen teveel tijd kost (3%), dat het complex is (6%), of dat het mis zou kunnen gaan (6%), worden veel minder vaak naar voren gebracht. De vraag is echter of mensen – financieel gezien - wel écht zo goed zitten bij hun huidige leverancier.

Overstappen van energieleverancier

Overstappen kan veel geld opleveren. Energieleveranciers lokken nieuwe klanten met aantrekkelijke tarieven en welkomstkortingen. Consumenten die overstappen kunnen zo op jaarbasis flink goedkoper uit zijn. Echter blijkt dus, dat de meerderheid van de bevolking dit niet doet.

Emotionele vooringenomenheid is oorzaak

De wetenschap wijdt het fenomeen aan: ‘status-quo-bias’. Dat is een emotionele vooringenomenheid; een voorkeur voor de huidige stand van zaken. Iedere afwijking van de basis wordt beschouwd als een verlies. Hierdoor misleidt het menselijk brein onbewust de besluitvorming van de consument. De Vastelastenbond roept u op. Doorbreek dit ‘onbewuste’ patroon en gun uzelf een goedkoper energiecontract. 

Elk jaar overstappen of niet?

Het grootste voordeel is momenteel te behalen wanneer u elk jaar overstapt. Bent u ook een gewoonte dier, maar wilt u wel besparen? Kies dan voor een contract met vaste tarieven voor een langere periode. Zo kunnen we met een knipoog zeggen dat uw status-quo-basis wordt gerustgesteld, maar geniet u wel van een financieel voordeel. 

Onderzoek naar energieprijzen

Vereniging de Vastelastenbond deed een onderzoek naar tarieven verbruik van 3500 kWh en 1850m3 (Peildatum: 10-11-2016). Daarbij werd een 'duur' onbepaalde tijd contract met variabele tarieven vergeleken met een 1 jarig contract en een 3 jarig contract, beiden met vaste tarieven voor een vaste looptijd. 

Prijzen

Onbepaalde tijd E.ON
 

1 jarig ‘actie’ contract
(via Switch Service)

3 jarig contract Budget Energie
(via Vastelastenbond)

Prijs per kWh

€ 0,200981

€ 0,1801

€ 0,1770

Prijs per m3

€ 0,6465998

€ 0,5886

€ 0,5663

Vastrecht stroom per jaar

€ 41,88

€ 39,66

€ 35,88

Vastrecht gas per jaar

€ 41,88

€ 45,01

€ 35,88

Extra korting

Nee

€ 215,-

€ 60,-

Totaal op jaarbasis
Incl. belastingen, BTW en netwerkkosten

€ € 1.983,39

€ 1.588,93

€ 1.728,41

 

Gerelateerde artikelen

Trouwen klanten betalen de hoofdprijs

Trouwe klanten betalen meer dan nieuwe klanten

Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Jij kan de eerste zijn!

Plaats een reactie

Lees meer over