Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Bespaar opInternet en TV

Bespaar € 200,- op je Internet en TV

Door over te stappen van internetprovider

Gemiddelde besparing door goedkopere provider 

€200,- p.j

Meer informatie

Internetkosten onnodig hoog voor huishoudens

Vrijdag 01 maart 2024 11:25DirkJan Wolfert
Nederlanders betalen onnodig veel aan internet

Nederlanders betalen onnodig veel aan internet

Afgelopen jaar zijn de prijzen voor internet aanzienlijk gestegen. KPN verhoogde haar tarieven met maximaal 6,4 procent, terwijl Ziggo en Odido zelfs een gemiddelde stijging van respectievelijk 8,5 en 8,6 procent lieten zien. Ondanks deze stijgingen, was er geen significante toename in het aantal mensen dat overstapte naar een andere provider. Uit een onderzoek van de Autoriteit Consument en Markt (ACM) onder meer dan 1.000 respondenten bleek dat vijftig procent van de Nederlanders het overstappen als 'gedoe' ervaart. Hierdoor maken velen niet optimaal gebruik van de kortingen die bij een nieuw abonnement worden aangeboden. De ACM moedigt consumenten aan om meer gebruik te maken van de mogelijkheden die de markt te bieden heeft.

Het rapport van de ACM benadrukt dat internet en telefonie in Nederland beschikbaar, betaalbaar en goed bruikbaar zijn. Desondanks stelt de ACM vast dat consumenten meer kunnen profiteren van aanbiedingen bij een overstap en adviseert hen om te onderzoeken of zij door over te stappen de maandelijkse kosten kunnen verlagen.

Veel internetabonnementen hebben een looptijd van één of twee jaar, waarbij er aan het einde van het contract de mogelijkheid is om over te stappen met een welkomstkorting bij de nieuwe provider. Een dergelijke overstap is snel geregeld, maar niet iedereen is zich hiervan bewust.

Een kritische blik op het daadwerkelijke verbruik loont ook. Mensen laten zich vaak verleiden door mooie aanbiedingen zonder goed te kijken naar hun eigen situatie en wat ze echt nodig hebben.

Het is van belang om op 2 zaken te letten: op hoeveel apparaten wordt internet gebruikt en met hoeveel mensen wordt er gebruik van gemaakt? Het kiezen van een provider met de beste korting wordt dan een kwestie van efficiëntie.In de context van benodigde MB’s per situatie stelt ze voor dat voor een één- of tweepersoonshuishouden een downloadsnelheid van 100Mb voldoende is, terwijl voor een gezin van vier 300Mb wordt aangeraden. Dit vanwege het toegenomen aantal apparaten en mogelijke online games. Een abonnement vanaf 150Mb is vaak voldoende voor een huishouden van vier personen waar niet wordt gegamed.

Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Jij kan de eerste zijn!

Plaats een reactie

Lees meer over Internet

De nieuwste Telecommonitor van toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM) geeft aan dat  450.000 huishoudens in het eerste kwartaal van 2023 een nieuwe glasvezelverbinding kregen.

Toezichthouder: ‘Veel meer huishoudens over op glasvezelverbindingen’

Woensdag 12 juli 2023 07:19

‌Het aantal glasvezelverbindingen naar Nederlandse huishoudens steeg het eerste kwartaal van dit jaar flink. De nieuwste Telecommonitor van toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM)...

Lees meer
De taak van de ACM is om te kijken of er voldoende concurrentie is als het om internet via de kabel gaat. Omdat er op de kabel maar één aanbieder actief is in Amsterdam, valt er niets te kiezen voor wie snel internet wil.

ACM onderzoekt monopoliepositie VodafoneZiggo in Amsterdam

Donderdag 16 maart 2023 11:17

‌Telecomaanbieder YouCa wil toegang krijgen tot het kabelnet van VodafoneZiggo in Amsterdam, maar dat geeft VodafoneZiggo niet. Toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM) stelt dat dit...

Lees meer
KPN en Glaspoort presenteerden onlangs een

Glasvezel mogelijk goedkoper door deal over tarieven

Maandag 29 augustus 2022 07:58

KPN en Glaspoort verlagen de tarieven voor andere providers die via hun glasvezelnetwerk internet aanbieden. Volgens Autoriteit Consument & Markt (ACM) zorgen deze prijsafspraken voor 'g...

Lees meer
De tariefwijziging is volgens Ziggo deels te wijten aan de hoge energietarieven.

Internetabonnement Ziggo wordt per 1 juli duurder

Dinsdag 10 mei 2022 08:47

Ziggo voert per 1 juli een tariefwijziging door voor het merendeel van de internetabonnementen. Gebruikers gaan maandelijks gemiddeld 2,12 euro meer betalen. Wanneer je gebruikmaakt van het duurste p...

Lees meer