Kan de verzekeraar mij weigeren voor de zorgverzekering?
Maandag 02 december 2019 08:46:18

Voor de zorgverzekering mag een verzekeraar jou niet weigeren, tenminste niet voor de basisverzekering. Voor de aanvullende verzekering mogen verzekeraars eisen stellen of een wachttijd hanteren. Vooral voor de uitgebreidere aanvullende zorgverzekeringen stellen verzekeraars vragen bij het afsluiten van de zorgverzekering. Hoe gaan Zilveren Kruis Ziezo, Menzis en Anderzorg hiermee om?

De basisverzekering is qua dekking gelijk

Alle zorgverzekeraars bieden dezelfde basisverzekering aan. Hierin is de meest noodzakelijke zorg verzekerd. Je kunt bijvoorbeeld denken aan kosten voor het ziekenhuis, voor medicijnen en de kosten van de huisarts. Een aanvullende zorgverzekering sluit je af voor het meeverzekeren van onder andere fysiotherapie, brillen en contactlenzen en de tandartskosten. Ook kun je bijvoorbeeld de eigen bijdrage voor medicijnen en het bevallen in het ziekenhuis meeverzekeren. Voor de aanvullende zorgverzekering mag een verzekeraar jou weigeren. Voor de basisverzekering niet.

Wanneer kan een verzekeraar mij weigeren?

Voor veruit de meeste aanvullende verzekeringen word je zondemeer geaccepteerd. Wij nemen de proef op de som en bekijken de aanvullende zorgverzekeringen van een aantal verzekeraars. Gaan ze jou weigeren voor de aanvullende zorgverzekering?

Zilveren Kruis Ziezo

Dit is het goedkopere label van Zilveren Kruis. Het verschil met de zorgverzekering van Zilveren Kruis is groot wat betreft de aanvullende verzekering en de premie. Ziezo is veel goedkoper. Zij bieden maar één aanvullende zorgverzekering aan, namelijk de Ziezo Aanvullend 1. Daarnaast ook maar één tandverzekering, namelijk de Ziezo Tand1. Voor deze aanvullingen word je altijd geaccepteerd.

Menzis

Afhankelijk van de gekozen basisverzekering kun je kiezen tussen twee of vier aanvullende verzekeringen. Daarnaast kun je ook nog kiezen tussen drie tandverzekeringen. De ruimste tandverzekering biedt ook dekking tegen kosten van orthodontie (beugel) voor de meeverzekerde kinderen tot 18 jaar. Voor deze ruime tandverzekering geldt een wachttijd van één jaar voor de beugel voor de minderjarige kinderen. Bij het nu afsluiten heb je dus pas in 2021 dekking, maar in 2020 betaal je er wel al premie voor. Menzis heeft overigens nog een extra nadeel. Voor de meeverzekerde kinderen op de ruimste tandverzekering betaal je een premie van €15,00 per maand vanaf dat ze tien jaar oud zijn.

Anderzorg

Anderzorg is het goedkopere zusje van Menzis. Voor de aanvullende zorgverzekering van Anderzorg word je altijd geaccepteerd. Ook hanteren ze geen wachttijd voor bepaalde behandelingen. Menzis accepteert niet iedereen voor de tandartsverzekering en voor de beugel. Anderzorg wel, maar een beugel kun je niet meeverzekeren en de meest uitgebreide tandverzekering is ook beperkter in vergelijking met de verzekering van Menzis.

Voor de tandverzekering kunnen er eisen gelden

Vooral voor de uitgebreidere tandverzekeringen accepteren verzekeraars niet iedereen. Bijvoorbeeld de verzekeraar Promovendum stelt bij de meest uitgebreide tandverzekering vragen over de tandartskosten die je in 2020 verwacht, bijvoorbeeld: ‘Verwacht je implantaten in 2020?’. Als je deze vraag met ‘ja’ moet beantwoorden kun je de uitgebreide aanvullende tandverzekering Optimaal niet kiezen. Lees ook: Tandartskosten 2020 zelf betalen of verzekeren.

Meer informatie

Tandartskosten zelf betalen of verzekeren?

Margot Boesveld
Vrolijk en een tikkeltje eigenwijs. Sinds 2013 werkzaam bij de Vastelastenbond als marketing coördinator. Expert op het gebied van alles wat er in de vaste lastenwereld gebeurt.
Wil jij altijd op de hoogte zijn van de blogs van de Vastelastenbond?
Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.
Er zijn geen nog geen reacties geplaatst. Bent u misschien de eerste die een reactie plaatst?
Bekijk ook
Netwerktarieven 2020 stijgen gemiddeld 23 euro (of meer)
De tarieven voor het transport van elektriciteit en gas stijgen in 2020 met gemiddeld 23 euro per huishouden per jaar. De transport- en aansluittarieven maken gemiddeld 1/5e deel uit van de energ...
Streep door subsidie warmtepompen nieuwbouw
Abrupte stopzetting en strengere geluideisen gooien roet in het eten bij nieuwbouw. Nieuwbouwwoningen kunnen vanaf 1 januari 2020, dus komende maand, niet meer rekenen op de subsidie. Voor woningen di...
Aanvullende tandverzekering afsluiten of zelf betalen?
Je gelooft het bijna niet, maar 77% kiest bij een zorgverzekering voor een aanvullend tandartspakket. Dat vinden wij veel en daarom stelden wij ons zelf de vraag: Is een aanvullende tandarts verzekeri...

Populair

Word gratis lid van de Vastelastenbond
Als lid van de Vastelastenbond begin je meteen met profiteren:
  • Gratis WOZ-waarde check
  • Advies over al je energievragen
  • Energiefeitjes & bespaartips in je mailbox
  • Jaarlijks adviesgesprek over je vaste lasten

Lees hoe we anderen hebben geholpen

10
Gewoon perfect ontzorgt.
Een uitstekende klantenservice. Op, voor mij serieuze, vragen krijg ik vlot en duidelijk antwoord.
9
Keurig geregeld
Alles keurig op tijd geregeld.
10
Geen omkijken naar
Alles prima en automatisch geregeld.
30-10-2019 Nico, Woerden
21-10-2019 Jan, Cuijk
21-10-2019 Jaap, Schiedam