Dirk Jan Wolfert

“Wij helpen je graag met je vaste lasten”

Het goed regelen van je vaste lasten levert geld én gemoedsrust op. Toch controleren weinig mensen jaarlijks alle contracten en polissen. Het is moeilijk en het ontbreekt je vaak aan tijd en motivatie. Dat is zonde!

Dirk-Jan Wolfert | Algemeen directeur Vastelastenbond

Lees meer over ons

Bespaar op je Zorgverzekering

Bespaar op je Zorgverzekering

Door over te stappen van zorgverzekeraar

Gemiddelde besparing door gebruik te maken van een voordeligere zorgverzekering

€150,- p.j

Start besparen

Meer informatie

Kan de verzekeraar mij weigeren voor de zorgverzekering?

Maandag 02 december 2019 08:46Margot Boesveld
Kan een zorgverzekeraar jou weigeren en zo ja, waarom?

Kan een zorgverzekeraar jou weigeren en zo ja, waarom?

Voor de zorgverzekering mag een verzekeraar jou niet weigeren, tenminste niet voor de basisverzekering. Voor de aanvullende verzekering mogen verzekeraars eisen stellen of een wachttijd hanteren. Vooral voor de uitgebreidere aanvullende zorgverzekeringen stellen verzekeraars vragen bij het afsluiten van de zorgverzekering. Hoe gaan Zilveren Kruis Ziezo, Menzis en Anderzorg hiermee om?

De basisverzekering is qua dekking gelijk

Alle zorgverzekeraars bieden dezelfde basisverzekering aan. Hierin is de meest noodzakelijke zorg verzekerd. Je kunt bijvoorbeeld denken aan kosten voor het ziekenhuis, voor medicijnen en de kosten van de huisarts. Een aanvullende zorgverzekering sluit je af voor het meeverzekeren van onder andere fysiotherapie, brillen en contactlenzen en de tandartskosten. Ook kun je bijvoorbeeld de eigen bijdrage voor medicijnen en het bevallen in het ziekenhuis meeverzekeren. Voor de aanvullende zorgverzekering mag een verzekeraar jou weigeren. Voor de basisverzekering niet.

Wanneer kan een verzekeraar mij weigeren?

Voor veruit de meeste aanvullende verzekeringen word je zondemeer geaccepteerd. Wij nemen de proef op de som en bekijken de aanvullende zorgverzekeringen van een aantal verzekeraars. Gaan ze jou weigeren voor de aanvullende zorgverzekering?

Zilveren Kruis Ziezo

Dit is het goedkopere label van Zilveren Kruis. Het verschil met de zorgverzekering van Zilveren Kruis is groot wat betreft de aanvullende verzekering en de premie. Ziezo is veel goedkoper. Zij bieden maar één aanvullende zorgverzekering aan, namelijk de Ziezo Aanvullend 1. Daarnaast ook maar één tandverzekering, namelijk de Ziezo Tand1. Voor deze aanvullingen word je altijd geaccepteerd.

Menzis

Afhankelijk van de gekozen basisverzekering kun je kiezen tussen twee of vier aanvullende verzekeringen. Daarnaast kun je ook nog kiezen tussen drie tandverzekeringen. De ruimste tandverzekering biedt ook dekking tegen kosten van orthodontie (beugel) voor de meeverzekerde kinderen tot 18 jaar. Voor deze ruime tandverzekering geldt een wachttijd van één jaar voor de beugel voor de minderjarige kinderen. Bij het nu afsluiten heb je dus pas in 2021 dekking, maar in 2020 betaal je er wel al premie voor. Menzis heeft overigens nog een extra nadeel. Voor de meeverzekerde kinderen op de ruimste tandverzekering betaal je een premie van €15,00 per maand vanaf dat ze tien jaar oud zijn.

Anderzorg

Anderzorg is het goedkopere zusje van Menzis. Voor de aanvullende zorgverzekering van Anderzorg word je altijd geaccepteerd. Ook hanteren ze geen wachttijd voor bepaalde behandelingen. Menzis accepteert niet iedereen voor de tandartsverzekering en voor de beugel. Anderzorg wel, maar een beugel kun je niet meeverzekeren en de meest uitgebreide tandverzekering is ook beperkter in vergelijking met de verzekering van Menzis.

Voor de tandverzekering kunnen er eisen gelden

Vooral voor de uitgebreidere tandverzekeringen accepteren verzekeraars niet iedereen. Bijvoorbeeld de verzekeraar Promovendum stelt bij de meest uitgebreide tandverzekering vragen over de tandartskosten die je in 2020 verwacht, bijvoorbeeld: ‘Verwacht je implantaten in 2020?’. Als je deze vraag met ‘ja’ moet beantwoorden kun je de uitgebreide aanvullende tandverzekering Optimaal niet kiezen. Lees ook: Tandartskosten 2020 zelf betalen of verzekeren.

  • Tot een bedrag van € 500,00 kun je bij veel verzekeraars de tandartskosten nog goed verzekeren zonder dat de verzekeraar vragen stelt over de hoogte van de kosten of een wachttijd hanteert.
  • Laat je niet afschrikken doordat verzekeraars jou kunnen weigeren voor de aanvullende zorgverzekering. Er zijn namelijk vaak voldoende verzekeraars die jou wel accepteren.

Meer informatie

Tandartskosten zelf betalen of verzekeren?

Deel dit artikel
Team Vastelastenbond

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven. Zo ben je altijd op de hoogte van wat er gebeurt in de vaste lasten wereld. En we geven de beste tips om zelf te besparen op jouw vaste lasten.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Jij kan de eerste zijn!

Plaats een reactie

Lees meer over Zorgverzekering

Wel of niet voor een tandverzekering kiezen?

Aanvullende tandverzekering afsluiten of zelf betalen?

Zondag 24 november 2019 11:32

Je gelooft het bijna niet, maar 77% kiest bij een zorgverzekering voor een aanvullend tandartspakket. Dat vinden wij veel en daarom stelden wij ons zelf de vraag: Is een aanvullende tandarts verzekeri...

Lees meer
Wat kost een tandarts behandeling in 2020?

Prijslijst tandartskosten 2020 | Tandartsrekening uitleg

Donderdag 21 november 2019 15:54

Jaarlijkse controle, foto’s maken, gaatjes vullen. Je kent het wel. Elk tandarts brengt een ander bedrag in rekening. Tandartsen gebruiken een code lijst om aan te geven welke behandeling ze heb...

Lees meer
Wacht met overstappen (totdat ook de zorgcontracten bekend zijn). Nr. 5 van de 8 tips.

8 tips voor overstappen zorg 2021 | Zorgverzekering

Woensdag 11 november 2020 11:11

Je zorgverzekering verdient aandacht. Je gezondheid is een belangrijk goed. Geen enkel mens is gelijk en dat geldt ook voor de medische kosten die gemaakt (moeten) worden. Voor de beste medische zor...

Lees meer
Collectief verzekerde gaat massaal overstappen. En dat is logisch, want het loont

Overstappen collectief verzekerden: Samen kan er 50 miljoen bespaard worden

Maandag 11 november 2019 09:41

Voor 72 tot 90% van collectief verzekerden is overstappen lonend Voor de collectief verzekerden is dubbele stijging reden voor overstap. Twee redenen waarom overstappen loont. Niet alleen de premie...

Lees meer